In welke formaten kan je je boek laten drukken?

We drukken boeken in diverse formaten. In totaal 16 verschillende formaten, waarvan 10 paperback en 6 hardcover. Aan jou de keuze welk formaat het best bij je boek past. We kunnen dit niet voor je bepalen en er bestaan ook geen harde richtlijnen wat je moet kiezen. Om je toch een beetje een gevoel te geven lopen we even langs de meest voorkomende genres.

Thriller, Roman, Novelle, Literair werk, dichtbundel

De volgende drie formaten zijn voor deze boeken het meest populair: 135x215mm, A5 en 135x235mm. Veel van deze formaten boeken kom je tegen wanneer je bijvoorbeeld een Bruna binnenloopt en de top 20 boeken bekijkt. Aan de onderkant van dit spectrum wordt ook wel het kleine formaat 110x180mm gebruikt. Dit formaat is met name populair in Duitsland (Taschenbuch) en Frankrijk (livre poche) en ook wel in Engeland (pocket). Aan de bovenkant van het spectrum wordt ook wel eens het formaat 170x240mm gekozen. 

Deze genres boeken gaan goed samen met een paperback omslag en romanpapier.

Biografie, familieboek, sportboek

Deze genre boeken hebben vaak beeldmateriaal in zich en dat mag (moet) best opvallen. We raden je aan dit type boeken te laten drukken in het boekformaat 170x240mm. Dit boekformaat staat als een huis en geeft het boek een prima uitstraling. 155x235mm is overigens een prima alternatief boekformaat. Een hardcover uitvoering past hierbij uitstekend en HVO of semiglans papier zijn de best bijpassende papierkeuzes.

Educatieve en wetenschappelijke boeken

Hier maken we onderscheid in lesmateriaal en algemene educatieve en wetenschappelijke boeken. Lesmateriaal verdient een groot formaat. Denk aan het A4 boekformaat of 193x260mm. Je creëert hiermee de ruimte die deze boeken nodig hebben, voor bijvoorbeeld tabellen, wiskundige vergelijkingen, schema’s, enzovoort. Een paperback uitvoering met HVO wit papier is de beste keuze. Voor de algemene educatieve en wetenschappelijke boeken adviseren we de formaten 155x235mm en 170x240mm. Ook hier geldt weer: er is ruimte nodig voor de tabellen, grafieken en afbeeldingen. Deze boeken kunnen in paperback of hardcover worden uitgevoerd en HVO en semiglans papier zijn beiden geschikte papiersoorten. 

Fotoboeken, kookboeken

Wij houden van grote boeken wanneer het gaat om fotoboeken en kookboeken. Laat de gerechten er heerlijk uitkomen, zorg dat de lezer trek krijgt. Laat de lezer genieten van de mooie details op de foto’s! Begin tenminste met het formaat 170x240mm of kies een groter formaat. Wees dus niet te bescheiden wanneer je dit soort boeken wil laten printen. Semiglans papier is de papiersoort voor deze boeken en hardcover past er het beste bij, alhoewel paperback ook kan wat natuurlijk de kosten van het drukken van het boek lager maakt. 

Boek drukken: prijsverschillen van de diverse formaten

De kosten van het drukken van je boek zijn afhankelijk van het formaat (en natuurlijk van de type omslag en of je een kleuren of zwart-wit binnenwerk hebt). Grofweg geldt dat boeken met een formaat van tot 170x240mm een stuk goedkoper zijn dan boeken die groter zijn dan 170x240mm. En dat is ook logisch: er wordt meer papier en inkt gebruikt bij de grotere boeken. De prijs van het printen van jouw boek is natuurlijk van belang. Ten eerste voor wanneer je je eigen boek koopt, bijvoorbeeld voor familie en vrienden of voor je boekpresentatie. Ten tweede omdat het van invloed is op jouw uiteindelijke verkoopprijs en jouw marge. Hoe duurder het drukken van je boek is, hoe hoger de uiteindelijke verkoopprijs is en hoe meer druk er op je marge is. Zie ook onze prijscalculator!

Dus, wat wil jij schrijven?

Jouw boek, jouw stijl

roman omslag mijnbestseller

Roman

Of het nou een thriller is of een romantisch verhaal, dit is jouw kans om de wereld van de literatuur te betreden.

biografie voorbeld

Biografie

Waarom moeilijk doen met fictie als het echte leven zo veel interessanter kan zijn? Schrijf over jouw leven.

nonfictie voorbeld

Non-fictie

Inspireer je lezers met feiten, situaties en anekdotes van jouw kennisgebied. Schrijf een non-fictie en geef jouw kennis door.

kookboek voorbeeld

Kookboek

Foodie? Chef? Thuiskok? Het maakt niet uit hoe je jezelf noemt, deel nu jouw passie en gerechten met de wereld.

fotoboek voorbeeld

Fotoboek

Leg jouw momenten voor altijd vast met een fotoboek. Het perfecte cadeau en natuurlijk de mooiste herinnering.

Kinderboek voorbeeld

Kinderboek

Lees je kind het verhaal voor dat speciaal voor hen gemaakt is. Perfect voor bedtijd en verjaardagen.

poëzie voorbeeld

Poëzie

Soms is proza gewoon niet genoeg. Laat de schoonheid van het woord zien en verbaas de lezer in je eigen dichtbundel.

ebook voorbeeld

E-book

Wat je ook van plan bent te schrijven, maak het beschikbaar voor de hele wereld met slechts één druk op de knop.