Goedkoop je boek laten drukken: het kan!

Het lijkt te mooi om waar te zijn dat je al een boek kunt laten drukken voor ruim onder een tientje. En toch is het zo. De kosten van het drukken van een boek zijn laag vanwege digitale printtechnieken (printing-on-demand) waarbij de drukprocessen bijzonder efficiënt zijn ingericht. Dit geldt al vanaf 1 exemplaar. De kwaliteit van de boeken is net zoals alle andere boeken die in de boekhandel liggen. Sterker nog, veel boeken die je in de boekhandel ziet zijn via printing-on-demand gedrukt.

Wat bepaalt de drukkosten van een boek?

Jij hebt zelf invloed op de uiteindelijk drukkosten van jouw boek. De drie factoren die het meest van invloed zijn op de kosten van het drukken zijn:

  • Paperback versus hardcover: een paperback is een aantal euro’s goedkoper dan een hardcover, dit kan oplopen tot wel 4 euro. In de praktijk wordt de paperback uitvoering dan ook verreweg het meest gekozen.
  • Zwart-wit binnenwerk of kleur: om een pagina in kleur te drukken zijn vier inktkleuren nodig: cyaan, magenta, geel en zwart (cmyk). Voor een zwart-wit pagina is natuurlijk alleen zwart nodig en dat scheelt flink in de prijs.  
  • Het aantal pagina’s:dit is natuurlijk logisch, hoe meer pagina’s je boek telt, hoe meer papier en inkt er moet worden gebruikt.

Daarnaast zijn nog van invloed: 

  • Het formaat van je boek: je kunt je voorstellen dat een A4 formaat hogere drukkosten heeft dan een A5 formaat (met hetzelfde aantal pagina’s). Dit betekent overigens niet dat het A4 boek twee keer meer kost dan een A5 boek.
  • De omslagafwerking: je kunt kiezen tussen een matte en een glanzende omslag; het verschil is slechts een paar eurocent.
  • De papierkeuze: we bieden 3 papiersoorten, Crėme (90 grams romandruk), HVO wit (80 grams) en Semi-glans papier (115 grams). HVO is het meest goedkope papier, maar ook hier geldt dat de verschillen relatief gering zijn.

Tot slot speelt het aantal boeken dat je bestelt een grote rol in de uiteindelijke prijs. Doordat we efficiënter kunnen produceren wanneer er meer boeken worden besteld, zakt de prijs aanzienlijk naarmate je meer boeken laat drukken. 

Wil je je boek zo goedkoop mogelijk laten drukken? Kies dan voor een paperback met zwart-wit binnenwerk en houd het aantal pagina’s enigszins beperkt. Maar laat je uiteindelijk niet teveel leiden door de kosten hoor, wanneer je een mooie, luxe hardcover versie wenst moet je daar gewoon voor kiezen!

Wat zijn de kosten van het laten drukken van boeken?

Je kunt de kosten van het drukken van jouw boek eenvoudig zien via onze prijscalculator. Je kiest zelf welk type boek je wenst, waarbij je een keuze maakt tussen paperback en hardcover, je het gewenste formaat boek en het papiertype kiest en het aantal pagina’s invult. Je ziet vervolgens direct de prijs voor 1 exemplaar en de prijzen voor wanneer je meer exemplaren bestelt. Al vanaf 3 exemplaren bieden we aantrekkelijke volumekortingen. Kijk snel wat de kosten zijn voor het drukken van jouw boek.

Een voorbeeld van de drukkosten

We nemen even een A5 boek, paperback, 150 pagina’s, Romanpapier met een zwart-wit binnenwerk als voorbeeld. Je kunt deze gegevens eenvoudig invoeren in de prijscalculator en je ziet direct wat je betaalt voor het laten drukken van 1 boek en welke volumekortingen je krijgt wanneer je meer boeken laat drukken:

1 - 23 - 910 - 4950 - 99100 - 249250 - 499500 +
€10,28
Per boek
€9,88
Per boek
€9,53
Per boek
€9,31
Per boek
€8,96
Per boek
€8,67
Per boek
€7,94
Per boek

Invloed drukkosten op de verkoopprijs van jouw boek

Wanneer je jouw boek wil gaan verkopen, houd er dan rekening mee dat de drukkosten van een boek van invloed zijn op de verkoopprijs. Immers, hoe meer het kost om een boek te laten drukken, hoe hoger de verkoopprijs zal moeten zijn. Dit effect valt nog mee wanneer je ervoor kiest om je boek alleen via onze webshop en jouw auteurswebshop te verkopen. Maar je kunt er ook voor kiezen om je boek via de boekhandels te verkopen (een isbn, dat eenmalig €12,75 kost, is dan natuurlijk verplicht). Boekhandels eisen een percentage van de verkoopprijs, dat helaas wel kan oplopen tot een kleine 50%. Hoe hoger dan de drukkosten van jouw boek zijn, hoe meer dit van invloed is op de uiteindelijke mogelijke verkoopprijs. We raden daarom aan om in ieder geval ook altijd een paperback versie te kiezen wanneer je via de boekhandels wenst te verkopen. 

Grotere oplage nodig? We drukken ook via offset

Weet je zeker dat je zelf veel boeken gaat verkopen? Of staat het al vast dat jij je boeken gaat verspreiden onder jouw doelgroep? Dan kun je overwegen om direct een grotere oplage te bestellen. Vanaf circa 400 exemplaren stappen we over op offsetdruk, waarbij we met de beste offsetdrukkers samenwerken. Dit is een ander proces dan printing-on-demand en kent hogere opstartkosten, waardoor het alleen interessant is voor de hogere aantallen. De kosten van het drukken van je boek in een grotere oplage zijn wel beduidend lager, dus het is zeker een aantrekkelijk alternatief, maar je krijgt wel alle boeken in een keer afgeleverd en bent zelf verantwoordelijk voor de verdere distributie. Meer weten? Neem contact met ons op!

Kosten van het laten drukken van boeken in het buitenland

Moeten jouw boeken worden geleverd in een van de Europese landen? Dat komt goed uit! We beschikken over een uitgebreid netwerk aan hoogwaardige boekdrukkers in Europa. We drukken boeken onder andere in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Nederland/België en Spanje/Portugal. Dat betekent korte levertijden en lage verzendkosten. Een ideale oplossing voor wanneer je met regelmaat boeken moet laten drukken en naar andere Europese landen moet verzenden! Meer informatie? Neem contact met ons op.