Boek drukkenBoek uitgevenBoek verkopen

Wat is de perfecte verkoopprijs van mijn boek?

Je hebt maanden aan je boek gewerkt en na de laatste aanpassingen is het klaar om gepubliceerd te worden. Maar hoeveel gaat je boek kosten? Het voordeel van een boek uitgeven in eigen beheer is dat jij de verkoopprijs bepaalt. Dat is niet altijd even makkelijk, maar met enkele handige tips helpen we je op weg!

De prijs voor mijn e-book

De verkoopprijs is afhankelijk van je doel: wil je zoveel mogelijk mensen aansporen om je boek te lezen of wil je de winstmarge zo hoog mogelijk zetten? Houd er rekening mee dat de verkoopprijs van e-books over het algemeen laag ligt. Daarnaast variëren de prijzen voor fictie en non-fictie. Non-fictieboeken worden verkocht voor een hogere prijs, rekening houdend met de kosten die nodig zijn om de inhoud te creëren.

Een e-book wordt het best verkocht voor een lagere prijs dan de papieren versie. Dit geeft de lezer het idee dat het de moeite waard is om het boek te kopen. Daarnaast zijn er twee psychologische drempels waar je rekening mee moet houden: de drempel van €5 en van €10. We raden je aan om je verkoopprijs rond €6,35 te zetten. Dit geeft je een persoonlijke marge van €2 op alle verkopen in onze online webshop.

De prijs voor mijn hardcover of paperback

In tegenstelling tot een e-book, moet je bij het publiceren van papieren boeken rekening houden met de drukkosten. Een gemakkelijke en efficiënte manier om de prijs van je boek te bepalen is door twee tot vier euro toe te voegen aan de productieprijs.

Er zijn nog enkele andere factoren die de prijs beïnvloeden. Zo kunnen non-fictieboeken verkocht worden aan een hogere prijs. De combinatie van minder concurrentie en een specifieker lezerspubliek, zorgt ervoor dat je doelgroep minder streng is. De prijs is ook afhankelijk van het formaat: een softcover wordt al verkocht tussen €10 en €20, in tegenstelling tot de hardcovers met een gemiddelde verkoopprijs tussen €17 en €30. Probeer je prijs echter niet hoger dan €25 te zetten. Een te hoge prijs kan potentiële kopers ontmoedigen, maar hetzelfde geldt voor een te lage prijs: je boek kan aanzien worden als van slechte kwaliteit.

Goed om te weten

  • Sommige online platforms vereisen een verkoopprijs die eindigt op 49 of 99. We raden je dan ook aan om nooit voor een ronde verkoopprijs te kiezen, zodat je boek via zoveel mogelijk platformen verkocht kan worden.
  • Elk platform hanteert andere marges. Deze kunnen oplopen tot 50% van de verkoopprijs van je boek. Houd hier rekening mee wanneer je de prijs bepaalt.
  • Sinds 2005 is de Wet op de vaste boekenprijs van kracht. Deze wet verplicht uitgevers en importeurs om voor elk boek een vaste prijs door te geven aan het Commissariaat voor de Media. Wat zijn de voorwaarden? De wet geldt voor Nederlandstalige boeken die uitgegeven worden in meerdere oplagen. Mijnbestseller werkt via Printing on Demand, maar toch zal je de verkoopprijs van je boek moeten doorgeven indien je meer dan twee exemplaren laat drukken. Let op: De wet op de vaste boekenprijs is niet van toepassing op e-books.

Prijzen via Mijnbestseller

Op Mijnbestseller kan je, dankzij onze prijscalculator, nagaan wat op basis van jouw keuzes de verkoopprijs voor je boek kan zijn en wat je marge zal zijn binnen de verschillende verkoopkanalen. Je kunt deze verkoopprijs aanpassen naar de prijs die jij wenst. Wellicht wil je meer marge, of kies je ervoor om het boek tegen een lagere verkoopprijs te verkopen.

Twijfel je over de juiste verkoopprijs of heb je andere vragen over het publiceren? Neem contact op met Mijnbestseller support via info@mijnbestseller.nl.