Boek drukken

Het juiste boek publiceren: paperback, hardcover of e-book?

Mijnbestseller geeft je verschillende mogelijkheden voor het publiceren van een boek. Jij bepaalt de vorm van je boek: een paperback, hardcover of e-book. Ook de papiersoort en het formaat kan je als auteur afstemmen op de inhoud van je boek. In deze blog helpt Mijnbestseller jou om de juiste keuze te maken!

Welke boeken kan ik publiceren?

Er zijn drie keuzemogelijkheden waaruit je kiest voor je start met het doorlopen van de zeven stappen om je boek uit te geven op Mijnbestseller.nl. Een hardcover is een boek met een harde kaft. Daardoor is het zwaarder en duurder dan een paperback. Een paperback is een boek met een zachte, buigzame kaft. Een e-book is een gedigitaliseerd boek dat gelezen wordt op een e-reader. Een hardcover en paperback kunnen gepubliceerd worden in verschillende formaten. Bekijk hier een overzicht met alle opties.

Paperback versus hardcover

Papiertype

Er zijn drie soorten papier die gebruikt kunnen worden voor hardcovers en paperbacks. Het minimaal aantal pagina’s dat een manuscript moet hebben voor het gedrukt kan worden, is hier ook afhankelijk van. Gebruik dit handige overzicht:

Crème papier (90 gram): aanbevolen voor romans
Min. 26 pagina’s voor een paperback en min. 49 pagina’s voor hardcovers

Wit papier (80 gram): aanbevolen voor studieboeken
Min. 40 pagina’s voor een paperback en min. 79 pagina’s voor een hardcover

Semi-glans wit papier (115 gram): aanbevolen voor wetenschappelijke boeken met illustraties
Min. 43 pagina’s voor een paperback en min. 98 pagina’s voor een hardcover

Verkoopprijs

De verkoopprijs van een hardcover is gemiddeld 5 tot 10 euro duurder dan de prijs voor een paperback. Het drukken en inbinden van een hardcover is namelijk prijziger dan voor een gelijkaardige paperback. Denk goed na over de verkoopprijs van je boek, want dit zal de keuze van elke potentiële lezer beïnvloeden. Lees de blog ‘Wat is de perfecte verkoopprijs van mijn boek?’ en ontdek wat je eigen marge zal worden.

Duurzaamheid

Een paperback is kwetsbaarder voor beschadigingen door haar dunne cover. De hoekjes zullen sneller omplooien. Een hardcover wordt dan ook wel gezien als een pronkstuk in een boekenkast. Ondanks de stevigheid van een hardcover, is het zwaarder en minder handig om mee te nemen in bv. de trein. Ga eens langs in een doorsnee boekhandel en ontdek zo dat de meerderheid van de boeken toch paperbacks zijn. De combinatie van de lagere verkoopprijs en het handige gewicht maakt het voor veel lezers interessanter om dit te verkiezen boven een hardcover.

Manuscript

Een manuscript kan op Mijnbestseller geüpload worden via een vooropgesteld sjabloon. Dit kan je downloaden in ‘Stap 3’ tijdens het publiceren van je boek. Er zijn verschillende elementen waar je rekening mee moet houden tijdens het ontwerpen van je manuscript:

 • Paginanummering: gebruik pagina- en sectie-einden om ervoor te zorgen dat de paginanummers op de juiste pagina starten.
 • Opslaan naar PDF vanuit Word: Mijnbestseller converteert een manuscript in Word automatisch naar PDF. Controleer deze versie goed, want er kunnen afbeeldingen verspringen tijdens de omzetting.
 • Lettertype niet ingesloten in PDF: soms kan een lettertype niet automatisch in het PDF-bestand geladen worden. Dan moet je als auteur zelf het Word-document overzetten naar een PDF-bestand. Dit kan door in Word te klikken op ‘opslaan als’, PDF te kiezen en in de PDF-opties ‘Iso 19005-1 compatibel (PDF/A)’ aan te duiden.
 • Ontdek je nog andere moeilijkheden? Vind je antwoord in deze blog over het manuscript!

Cover

Via Mijnbestseller kan je zelf een eigen coverontwerp uploaden. Gebruik hiervoor de juiste omslagspecificaties die gebaseerd zijn op het aantal pagina’s en het formaat van je boek. Het ontwerpen van een omslag voor een e-book is hetzelfde als het ontwerpen van een papieren versie. Het enige verschil is dat er voor de cover van een e-book alleen de voorkant gebruikt wordt. Deze cover kan je ontwerpen met de cover designer, of je kunt een eigen ontwerp uploaden. De cover designer biedt elke auteur de mogelijkheid om via enkele handige tools een eigen omslag te ontwerpen. Hij gebruikt automatisch de juiste afmetingen voor het ontwerp. Je eigen cover ontwerpen? Vind inspiratie in de blog ‘Hoe ontwerp je een professionele boekomslag?’.

E-book

Sinds 2006 is het e-book een veelgebruikt alternatief voor papieren boeken. Dit zijn elektronische boeken die gelezen worden op e-readers. Door hun vele voordelen worden ze steeds meer verkocht:

 • Ze zijn goedkoop, want er worden geen kosten gerekend voor het drukken en het papier.
 • Je kan de lettergrootte makkelijk aanpassen en via een zoekfunctie naar de juiste pagina scrollen, waardoor ze heel gebruiksvriendelijk zijn.
 • Het is compact: al je favoriete boeken in één e-reader. Dit is niet alleen handig, maar ook beter voor het milieu!

Ook voor je eigen marketing kan het handig zijn om een e-book te publiceren. Gebruik een ePub-bestand, het meestgebruikte formaat waarin e-books worden uitgegeven, om je boek op een goedkope manier naar recensenten te versturen.

Verkoopprijs

De verkoopprijs van een e-book is goedkoper dan die van een papieren versie. Dat is logisch, aangezien er via een elektronische versie veel extra kosten vermeden kunnen worden. Een ideale prijs voor een e-book ligt tussen de 5 à 10 euro. Mijnbestseller raadt je aan om een e-book voor een prijs van 6.35 euro te verkopen. Dit geeft je als auteur een mooie marge van 2 euro per verkocht exemplaar. Naast de algemene verkoopkanalen, kan een e-book ook via Kobo verkocht worden. Dit is hét online verkoopkanaal voor e-books.

Manuscript

Het publiceren van een e-book kan door het uploaden van een Word- of ePub-bestand. Een Word-document wordt dan ook automatisch omgezet naar een ePub-bestand.

Nog enkele tips:

 • Plaats illustraties in je Word-bestand in de tekstregel. Deze tekstterugloop vermijdt het verspringen van afbeeldingen tijdens het converteren van Word naar ePub.
 • Gebruik geen paginanummering, want deze hangen af van de grootte van de e-reader.
 • Er wordt automatisch een inhoudstafel gegenereerd tijdens de conversie van Word naar ePub.
 • Niet alle fonts zijn geschikt voor een e-reader. Mijnbestseller gebruikt standaard Helvetica 11, omdat dit een goed leesbare tekst oplevert.
 • Je kan ook zelf een eigen ePub-bestand ontwerpen. Hiervoor raden we je aan het gratis programma Sigil te gebruiken.

Kies jij voor een paperback, hardcover of e-book? Maak je keuze en start nu met het publiceren van je eigen boek via Mijnbestseller!