Boek schrijvenBoek uitgeven

Als sterk zijn de enige optie is – in gesprek met Michelle Joke

Michelle Joke (19) verkocht binnen 1 dag na de publicatie van haar boek ‘Als sterk zijn de enige optie is’ meer dan 160 boeken, allemaal individuele bestellingen. Ze schreef een emotioneel boek over pesten, waarbij ze onder andere put uit haar eigen ervaringen. Michelle vertelde ons over haar ervaringen en waarom ze hierover een boek heeft geschreven.


MBS: Hallo Michelle, welkom bij dit blog! Vertel eens: wie ben je waar kom je vandaan, wat doe je en hoe oud ben je?

MJ: Heyhallo! Mijn naam is Michelle Joke, ik ben 19 jaar en geboren en getogen in Friesland.

MBS: Je hebt een heftig boek geschreven over pesten en je verleden, kun je er wat meer over vertellen?

MJ: Klopt! Ik heb veel meegemaakt en ik hoop dat ik door middel van mijn verhaal andere jongeren/mensen kan motiveren toch door te gaan! Het leven heeft mij genoeg uitgedaagd maar hier heb ik veel van geleerd. Ook wil ik door dit boek laten zien wat pesten voor gevolgen kan hebben. En wat pesten met iemand doet.

MBS: Weet je nog wat het moment was dat je voor jezelf besloot: ik ga dit boek uitgeven?

MJ: In 2020 zat ik nog dieper in de put dan dat ik nu zit, ik ging op zoek naar een boek waar ik mezelf in terug kon vinden, een soort lichtpuntje. Dit kon ik niet vinden en op dat moment bedacht ik, ik ga later een boek uitgeven.

MBS: Hoe was het schrijven? Heb je dat in je eentje gedaan? En de opmaak van het manuscript en het ontwerp van de omslag? Kun je daar wat meer over vertellen?

MJ: Ja! Ik heb dit helemaal alleen gedaan, ik wilde een boek dat leuk blijft om te lezen, niet alleen maar stukken tekst haha!  Ik heb het boek helemaal gemaakt zoals ik het wilde, ook heb ik met andere jongeren gesproken die gepest werden of worden, en zitten er interviews in! Super interessant dus!

Ik hoop dat ik hiermee kan laten zien dat hoe zwaar het leven nu misschien wel lijkt er na regen ook weer zonneschijn komt.

Michelle Joke

MBS: Je bent als michellejoke echt populair op Tiktok met ruim 50.000 volgers! Hoe is dat? Wat voor filmpjes maak je? Wie wil je inspireren?

MJ: Haha dat klopt! Het is heel gek omdat ik vorig jaar maar 1.000 volgers had, ik vind het daarentegen ook wel super leuk maar het is wel even wennen, je krijgt ineens allemaal aandacht.

Ik maak vooral filmpjes over mijn pestverleden en wat erg goed bekeken wordt zijn mijn stukjes dagboek uit 2019, ik lees daarin stukjes dagboek voor die ik schreef toen ik extreem gepest werd, maar ook deel ik mijn persoonlijke verhaal en mijn leven met mentale gezondheidsproblemen, ook laat ik zien hoe het is als je dagelijks leeft met angst. Ik deel dus vooral de realiteit, hoe ik me echt voel!

Ik hoop vooral mensen hiermee te inspireren die door hetzelfde heen gaan, om zo te laten zien dat ze niet alleen zijn. 

MBS: Hoe was de kick om te zien dat je binnen 24 uur meer dan 160 boeken had verkocht?

MJ: In 1 woord bizar!!! Ik had wel verwacht dat de eerste dag mensen het boek zouden kopen maar niet zoveel mensen! 

MBS: Wat wil je met je boek bereiken?

MJ: Ik hoop dat ik hiermee kan laten zien dat hoe zwaar het leven nu misschien wel lijkt er na regen ook weer zonneschijn komt. Ik hoop dat mensen gaan inzien dat ze niet de enige zijn die zich zo voelen maar geloof me: opgeven is geen optie. 

Boekomslag van 'Als sterk zijn de enige optie is'

MBS: Als je terugkijkt op je author journey die je tot nu toe met Mijnbestseller hebt beleefd wat vind je ervan? 

MJ: Erg goed! Mijnbestseller denkt heel erg met je mee, en staan altijd open voor nieuwe ideeen!

MBS: Welke tips wil je andere schrijvers meegeven?

MJ: Neem de tijd! Rome is ook niet in 1 dag gebouwd, denk goed na over hoe je het wilt, maak een plan. en als het even niet lukt? Neem pauze en ga later verder! Want als jij denkt dat je het kunt? Dan kun je het ook! 


Je kunt Michelle ook op TikTok volgen

Haar boek ‘Als sterk zijn de enige optie is’ is te verkrijgen als paperbackhardcover en ebook