Boek schrijven

Help, mijn hoofdpersoon blijft maar van karton!

In vijf stappen naar een hoofdpersoon van vlees en bloed.

Hai, ik ben Natasja Bijl. In 2020 heb ik mijn debuutroman Adem uitgebracht, waar ik in elf maanden tijd drieduizend exemplaren van heb verkocht. Hoewel ik al jaren als journalist werk, vond ik het schrijven van een roman best lastig en soms ook wel een beetje overweldigend. Er waren momenten waarop ik mijn laptop uit het raam wilde smijten. Herkenbaar? Vast wel! Laatst vertelde iemand me dat ie vastliep omdat zijn hoofdpersoon maar zo ‘plat’ bleef, en of ik wist hoe hij zijn karakter meer leven kon inblazen. Nou, hier komen ze… Op naar een hoofdpersoon van vlees en bloed.

1. Wat drijft jouw hoofdpersoon?

Vaak lukt het ons niet onze hoofdpersonen genuanceerd neer te zetten, terwijl een driedimensionaal personage toch echt complex is. Hij of zij kent een veelvoud van drijfveren. Ga eens bij jezelf na. Wat wil jouw hoofdpersoon? Waar gaat hij voor? Heeft hij een grote hang naar vrijheid? Wil hij graag roem of erkenning van anderen? Waar komt iemand zijn bed voor uit? En waar ligt iemand wakker van? Ben je bekend met zijn hartstochten? Ken je jouw hoofdfiguur door en door? Hoe was zijn jeugd, de band met zijn ouders? Schrijven is ook een beetje psychologie. Ga er maar eens goed voor zitten!

Wanneer jij jouw hoofdpersoon eenmaal kent als je broekzak, worden uiterlijke kenmerken die iets van zijn karakter prijsgeven interessant . Zo zeggen blond haar, blauwe ogen of een wipneus veel minder dan een bepaald loopje of houding. Welke uiterlijkheden spiegelen de binnenwereld van jouw hoofdpersonen? De hoofdpersoon uit mijn roman Adem is een hele trotste, zelfverzekerde persoon. Hij loopt als een man die weet waar hij heen wil en draagt keurig gestreken overhemden. Hoe zijn gezicht er precies uitziet of hoe lang hij is, laat ik aan de lezer. Gekreukte kleding, een grijze uitgroei, een gebogen rug of afhangende schouders kunnen bijvoorbeeld blijk geven van iemand die zichzelf verwaarloost of onder een hoop ellende gebukt gaat.

2. Hoe uit jouw hoofdpersoon zich?

Veelzeggend is ook de manier waarop iemand praat en welke woorden hij of zij gebruikt. Dialogen zijn naar mijn idee niet bedoeld om brokken informatie van de ene naar de andere persoon over te brengen – zoals we in het dagelijks leven elkaar natuurlijk wel van alles vertellen – maar een manier om iemands karakter nog meer uit te diepen. Iemands humor, gebrek aan humor, botte antwoorden, zeurende opmerkingen kunnen boekdelen spreken.

PS: Waar zwijgt jouw hoofdfiguur over? 😊 En waar draait ie continu omheen?

3. Wat doet jouw hoofdpersoon als alles tegenzit ?

Waarschijnlijk bevindt jouw hoofdfiguur zich op punt A en vertrekt hij in jouw verhaal naar punt B. Punt B kan van alles zijn, een gelukkiger leven, meer vrijheid, een moord oplossen, een verloren liefde terugvinden, vervroegd worden vrijgelaten. De lijn tussen A en B is de weg die je als schrijver bent ingeslagen. Die weg is niet zonder hindernissen. Er zijn situaties/scenes die oponthoud geven. Interessant is hoe jouw hoofdpersoon zich verhoudt met deze moeilijke omstandigheden. Zit hij of zij meteen in zak en as? Voelt hij zich erdoor lamgeslagen of komt er juist een enorme vechtlust in hem naar boven? Een scène waarin dingen gebeuren die in strijd zijn met het karakter van jouw hoofdpersoon en zijn wensen, laten de ware aard zien! Zet de boel gerust op scherp.

4. Kruip nog meer in iemand hoofd!

Als schrijver heb je een uniek instrument; je kunt namelijk een inkijkje geven in de binnenwereld van je hoofdpersoon. Wat denkt hij? Waar droomt hij over? Wat voor fantasieën heeft hij? Zijn stokpaardjes? Z’n steeds terugkerende probleem? Die interne dialogen zijn mega waardevol. Zo leert de lezer jouw hoofdpersoon kennen en van hem of haar houden.

5. Nobody is perfect.

Misschien denk je in termen als: the good guy en the bad guy. Maar natuurlijk is niemand 100% goed of 100% slecht. Maak iemand met een goed hart realistischer, door hem ook wat eigenaardigheden mee te geven. Mijn hoofdpersoon is een hele trotse figuur maar af en toe ook een tikkie hooghartig. En die seriemoordenaar… die heeft vast ook wel een paar goede eigenschappen! 

Wil je weten hoe Natasja Bijl in 1 jaar tijd 3000 boeken heeft verkocht? Bestel haar boek: Maak van je boek een succes! – Voor iedereen die een boek schrijft of het blijft uitstellen.