Boek schrijven

Hoe kies je de beste titel voor je boek?

Yes! Je hebt eindelijk je manuscript geschreven en bewerkt, dus je boek is bijna klaar om gepubliceerd te worden. Het enige wat nog op je to-do lijstje staat is een aantrekkelijke omslag maken en natuurlijk een titel voor je boek! Maar hoe kies je de beste titel voor je boek?

Een titel voor je boek kiezen is een belangrijk onderdeel van het publiceer proces. Het is immers een van de eerste dingen die een lezer ziet, samen met de omslag. Het is daarom belangrijk dat de titel pakkend is en de lezer een goede indruk geeft over jouw boek. Je wilt natuurlijk dat de lezer uiteindelijk jouw boek koopt! In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe je ervoor zorgt dat je een interessante en goede titel voor je boek kiest.

Waarom is een goede boektitel belangrijk?

Een goede titel kiezen helpt met de marketing van je boek. Natuurlijk hangt niet alles af van de titel, daarvoor zijn er nog meer factoren belangrijk. Maar zoals we al eerder zeiden, de titel is een van de eerste onderdelen van je boek die de lezer ziet. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je titel de aandacht van de lezer trekt zodat die uiteindelijk je boek koopt!

We willen niet zeggen dat een slechte titel meteen minder verkoopresultaten oplevert, maar een boeiende titel onderscheidt jouw boek wel van de rest. Het maakt het verkopen van je boek een tikkeltje makkelijker als de lezer al gelijk geïnteresseerd raakt door alleen de titel te lezen. De titel van je boek bepaalt meteen wat mensen over jouw boek denken. Het is een moeilijke beslissing, want je moet in feite je boek promoten in een paar woorden. Het is lastig, maar niet onmogelijk!

Maar hoe begin je met het kiezen van een boektitel?

Het is niet zo heel lastig om te beginnen met het kiezen van de beste titel voor je boek. Allereerst moet je beginnen met het bedenken van verschillende titels. Je gaat dus brainstormen over meerdere mogelijkheden. Hierbij moet je wel op een paar dingen letten.

Fictie of non-fictie?

Je weet van tevoren al of je fictie of non-fictie gaat schrijven. Maar het kiezen van een goede titel voor een non-fictie boek kan net anders gaan dan een fictie boek. Bij een non-fictie boek kan je meestal een titel bedenken dat direct te maken heeft met hetgeen waar je over schrijft. Bijvoorbeeld, als je een boek schrijft over hoe je het beste een boektitel kunt kiezen, dan kan je dat meestal al als boektitel gebruiken. Of je gebruikt het algemene thema waar je over schrijft als boektitel. Bij non-fictie boeken is het belangrijk dat de lezer gelijk weet waar het boek over gaat.

Je kan ook gebruikmaken van een subtitel, om je titel nog meer te verduidelijken. Dat maakt het concreet voor de lezer wat hem/haar te wachten staat als ze het boek gaan lezen. Het vertelt hun in grote lijnen waarover je boek gaat. Maar zorg er ook voor dat je titel niet oninteressant of te stijf word, dan heb je meer kans dat lezers jouw boek opzij leggen.

In tegenstelling tot een non-fictie boek hoef je bij een fictie boek niet meteen weg te geven waar je boek over gaat. De titel hoeft alleen een klein stukje informatie te geven. Het is wel verstandig om eerst te kijken in welk genre je schrijft en voor welke doelgroep. Dat helpt je al een eind op weg naar het kiezen van de beste titel voor je boek.

Brainstormen

Als je eenmaal het genre van je boek hebt bepaald, wordt het brainstormen een stuk makkelijker. Je hebt namelijk een startpunt waaruit je kunt werken. Het is handig om gelijk een hele lijst met titels te bedenken. Streef ernaar om minimaal 25 mogelijke boektitels te hebben. Ze hoeven niet gelijk de beste titels te zijn, maar ze kunnen je wel meer inspiratie geven. Om het brainstormen iets makkelijker voor je te maken, hebben wij een aantal ideeën op een rijtje gezet om je op weg te helpen.

Gebruik je genre

Begin met het opzoeken van andere titels uit het genre waarin je schrijft. Misschien levert dat inspiratie op voor jouw titel. Het zou namelijk raar staan als je een titel voor je boek kiest wat helemaal niet met het genre te maken heeft. Maak een lijstje met titels die jou aanspreken en beoordeel hun structuur. Neem andere titels niet zomaar over, maar gebruik ze als inspiratie. Hiermee kan je al ver komen.

1-woordstitels

Je kan ook gebruikmaken van titels met maar 1 woord. Je ziet zulke titels steeds vaker, kijk maar naar Haantjes van Kluun of Twilight van Stephanie Meyer. IT van Stephen King, noem het maar op. Het is hierbij wel belangrijk dat het woord meteen iets over je verhaal zegt. In het voorbeeld van IT, IT is natuurlijk de clown uit het boek van Stephen King. Maar schrijft jij een verhaal over auto’s dan kan je niet opeens het woord fiets op de voorkant zetten. Dat maakt het verwarrend voor de lezer.

Gebruik een deel van je verhaal

Een andere optie is om een deel van je verhaal te gebruiken in je titel. Wat we daarmee bedoelen is dat je je inspiratie gewoon opdoet uit je eigen verhaal. Dan weet je zeker dat je de juiste informatie over je boek gebruikt om weg te geven in je titel. Kijk naar je verhaal, de tekst. Misschien vind je een zin die er voor jou uitspringt die je kan gebruiken als titel. Schrijf een paar van je favoriete zinnen op en kijk of die geschikt kunnen zijn als titel. Een voorbeeld hiervan is de zin ’to kill a mockingbird’ uit het boek van Harper Lee die hij gebruikt heeft voor de titel van zijn boek.

Gebruik de setting

Je kan ook de setting van je verhaal gebruiken als inspiratie. Bijvoorbeeld als je een setting gebruikt die ongewoon is, of als de setting een belangrijk onderdeel is van je verhaal. Als je de titel Terug Naar Oegstgeest van Jan Wolkers neemt, kan je ervan uitgaan dat een groot deel van het verhaal zich afspeelt in Oegstgeest. Hetzelfde geldt voor De tovenaar van Oz van L. Frank Baum. Hierbij kan je er ook snel genoeg erachter komen dat het boek zich afspeelt in Oz.

Gebruik de hoofdpersoon

Dit is een keuze die gemaakt is door veel auteurs. Je kent waarschijnlijk wel de meest bekende boeken die de hoofdpersoon in de titel heeft staan; Harry Potter van J.K. Rowling, Jane Eyre van Emily Brontë. Maar je kan er ook voor kiezen om de hoofdpersoon te beschrijven in plaats van te noemen, bijvoorbeeld bij Marcus Zusak’s boek, De Boekendief.

Gebruik mysterie

Het klinkt misschien raar, maar je kan er ook voor kiezen om een mysterieuze titel te kiezen. Hierdoor geef je niet meteen de meeste onderdelen van je verhaal weg, iets wat je wel doet als je de setting of de hoofdpersoon gebruikt. Let er wel op als je de titel wat mysterieuzer wilt maken dat het nog wel duidelijk is dat de titel verwijst naar je verhaal en/of genre. Om de titel mysterieus te maken kun je misschien kijken naar tegenstellingen of ongewone situaties in je boek. Dit is overigens wel een moeilijkere optie voor het bedenken van een goede titel, maar mysterieuze titels zijn tegelijkertijd ook aanlokkelijk voor de lezer.

De puntjes op de ‘i’ zetten

Als je klaar bent met brainstormen en een hele lijst aan titels hebt liggen, dan is het tijd om de beste titel te kiezen. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, want je lijst kan lang zijn. En dat werpt dan ook de volgende vraag op: hoe kies je de juiste titel uit die lijst?

Wees kritisch

Als je die grote lijst met titels hebt, is het slim om een aantal favorieten eruit te halen. De titels die jou echt aanspreken en waarvan je denkt dat die ook interessant kunnen zijn voor een potentiële lezer. Je kan ook sommige titels samenvoegen om te kijken of dat beter staat. Maar kijk uit voor te lange titels! Lange boektitels zijn lastiger te onthouden dan kortere. Je wilt uiteraard wel dat mensen je boektitel kunnen onthouden. Het beste is om uit die lijst vijf à tien titels over te houden.

Het is belangrijk om bij het wegstrepen van boektitels kritisch te zijn. Gebruik je alle elementen die belangrijk zijn voor een goede boektitel; vertelt de titel waar je boek over gaat of welk genre je boek is, is de titel niet te lang? Lees de potentiële boektitels hardop voor, klinkt dat goed? Is het makkelijk uit te spreken en klinkt het niet raar als je het hardop zegt. Plaats jezelf in de schoenen van een potentiële lezer, zou jij geïnteresseerd raken in jouw boek als je de titel leest.

Als je je boek uitgeeft in eigen beheer heb jij ook de controle over de omslag van je boek. Het is daarom handig om je titel ook te testen op de omslag. Hoe ziet het eruit op de omslag? Is het niet te lang of te kort? Past het bij het ontwerp en is het pakkend voor de lezer?

Hoe goed kan iemand mijn titel vinden

Een ander belangrijk punt is hoe goed je titel te vinden is, vooral online. Tegenwoordig kopen mensen vaker via het internet boeken of zoeken ze nieuwe boeken om te lezen. Daarom is het verstandig om een boektitel te hebben die niet op andere titels lijkt of precies hetzelfde is. Dat maakt het makkelijker voor mensen om jouw boek te vinden. Als je een titel hebt die op een andere lijkt kan iemand zomaar het andere boek aanklikken en dat wil je natuurlijk niet. Ook is het handig om te werken met SEO (Search Engine Optimization). Dat maakt het makkelijker voor mensen om je op te zoeken op het internet. Hoe je dat precies doet kan je hier lezen.

Feedback van de doelgroep

Een handige manier om te testen of je titel aantrekkelijk is, is om feedback te vragen van de doelgroep waarvoor je schrijft. Als je bijvoorbeeld een fantasie boek schrijft, kan je vragen aan mensen die graag fantasie boeken lezen of je titel interessant genoeg is voor hun om je boek te lezen. Je kan dit op verschillende manieren aanpakken. Begin met familie en vrienden. Dat lijkt misschien bevooroordeeld omdat ze jou kennen, maar ze kunnen wel goed aanvoelen of de titel interessant overkomt.

Je kan je ook aanmelden bij een Facebook groep voor mensen die graag fantasieboeken lezen en daar om advies vragen. Door bijvoorbeeld een poll maken waarop mensen op hun favoriete titel kunnen stemmen. Je kan ook een enquête opzetten en die sturen naar mensen uit de doelgroep. Dat kan misschien geld kosten als je het heel professioneel wilt doen, maar er zijn genoeg sites die je gratis een enquête laten maken.

Tot slot

Dat is alles wat we voor je op een rijtje wilde zetten. Het vergt wat tijd om de beste titel voor je boek te kiezen, maar we hopen dat we het een beetje makkelijker voor je hebben gemaakt. Het belangrijkste bij het brainstormen en het kiezen van de beste titel voor je boek is dat het pakkend is voor de lezer, het boek linkt aan het genre en dat de titel wat informatie geeft over je verhaal.

Als je een goede boek titel hebt, helpt dat je bij het promoten van je boek. Wil je nog meer weten over de andere aspecten van boekmarketing? Wij hebben een artikel met allerlei tips over hoe je je boekverkoop kunt stimuleren door marketing.

We hopen dat dit artikel je een beetje op weg hebt geholpen bij het kiezen van de beste titel voor je boek. Als je vragen of opmerkingen hebt, laat het ons weten: info@mijnbestseller.nl.