Boek schrijven

Hoe schrijf je een goede flaptekst?

Het belang van de flaptekst

Het is je gelukt! Je manuscript is gereed en je hebt je omslag ontworpen. Het enige wat nog ontbreekt is een flaptekst. Het schrijven van een goede flaptekst is belangrijk: de omslag (titel en afbeelding) zorgt ervoor dat een lezer geïnteresseerd raakt in jouw boek, het is de flaptekst die de lezer ervan kan overtuigen om je boek uiteindelijk te kopen! Je moet de koper dus overtuigen om tot aanschaf over te gaan. Daarom moet je ervoor zorgen dat de flaptekst aantrekkelijk is voor een potentiële lezer.

Hoe weet je of de flaptekst goed genoeg is om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt? Uiteindelijk zijn jouw schrijfkwaliteiten doorslaggevend. Geen zorgen. Wij geven in dit artikel een aantal handige tips om ervoor te zorgen dat jouw flaptekst de lezer overtuigt om je boek te kopen!

Een goede flaptekst

Eerst willen we je een voorbeeld geven van een goede flaptekst. Hiervoor kijken we naar een voorbeeld uit de Nederlandse literatuur. Dit is de flaptekst van het boek Hersenschimmen van Bernlef:

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk terwijl hij al gepensioneerd is en ziet zijn vrouw voor een vreemde aan. Momenten van helderheid worden meer en meer verdrongen door ontreddering en verwarring. Net als ik lekker lig komt Vera me wekken. Is het ochtend? Waarom al die haast? En sinds wanneer kleed ik mij zelf niet meer aan?

We zullen in het kort uitleggen waarom dit een goede flaptekst is. Ten eerste wordt er in de eerste zin gelijk duidelijk om wat voor genre en thema het gaat. Namelijk dat het boek een roman is over dementie. Hierdoor weet de lezer direct waar het verhaal over gaat en waar hij aan toe is.

Ten tweede wordt de hoofdpersoon meteen genoemd: Maarten Klein. En de tekst vertelt ook het conflict in het boek. Dat Maarten dementerend is en langzaam zijn helderheid kwijt raakt. Het wordt duidelijk in een aantal zinnen wat de hoofdlijn van het boek is zonder (te)veel weg te geven. Tenslotte eindigt de flaptekst met een aantal vragen die Maarten zichzelf stelt zodat de lezer nieuwsgierig raakt naar het verhaal.

Een checklist voor je flaptekst

Natuurlijk is dit voorbeeld niet voldoende om duidelijk te maken wat er nou precies belangrijk is voor het schrijven van een flaptekst. Daarom behandelen we de belangrijkste punten in dit artikel, waarbij we precies vertellen waarom die belangrijk zijn voor een goede achterflaptekst.

Ken je genre en het thema

We hebben dit al heel kort benoemd in het voorbeeld van een achterflaptekst, maar het is belangrijk om te weten wat het genre van jouw boek is. Door het genre te benoemen in je flaptekst krijg je de juiste lezers die jouw boek oppakken. En dat is natuurlijk wat je wilt! Door de juiste doelgroep aan te spreken, verhoog je de kans dat ze jouw boek zullen kopen. Daarnaast is het ook handig om iets kenmerkend van je thema te benoemen in de flaptekst. Net als in het voorbeeld, waarbij wordt verteld dat de hoofdpersoon van het verhaal dementie heeft.

Begin met een sprankelende openingszin

In het voorbeeld begint de flaptekst direct met het ‘uitpakken’ van het thema op een wijze waarop waarop de lezer gelijk geïnteresseerd raakt: ”Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat”. Deze openingszin zorgt niet alleen voor interesse bij de potentiële koper, maar spreekt ook de emotie aan. Het is belangrijk dat de openingszin de toon zet voor het verhaal. Bovendien moet het duidelijk en aantrekkelijk genoeg zijn voor een potentiële lezer om de tekst verder te lezen. Missie geslaagd bij Bernlef!

Geen samenvatting

De achterflaptekst is geen samenvatting van je verhaal. Het is een manier om de lezer te verleiden om je boek te lezen. Geef dus geen belangrijke details weg, maar probeer de hoofdlijn aan te houden. Gebruik geen cliché of zinnen die vaker worden gebruikt, hou het zo origineel mogelijk. Dat is niet altijd even eenvoudig, maar het zorgt er wel voor dat kopers niet meteen je boek afwijzen. Wanneer een koper een achterflaptekst leest die begint met: ‘‘[familielid/vriend] was niet degene die je dacht dat hij was” dan heb je kans dat ze jouw boek ook meteen wegleggen.

Schrijf in het perspectief van een derde persoon

Net als in het voorbeeld van ‘Hersenschimmen’, de flaptekst is geschreven vanuit het perspectief van een derde persoon. Dit is in de regel ook eenvoudiger om te schrijven. Bovendien kan je voor jezelf als schrijver ontdekken of je verhaal makkelijk is over te brengen op andere mensen. Je kunt zo ook eenvoudig de hoofdpersoon introduceren. De lezer bepaalt bewust of onbewust of hij/zij tijd wilt doorbrengen met de hoofdpersoon. Beschrijf de hoofdpersoon in grote lijnen, gekoppeld aan het thema van het verhaal.

Speel in op de emoties van mensen

Net als in de tekst van ‘Hersenschimmen’, speelt de flaptekst in op emotie door de woorden ”ontroerend” en ”indringend” te gebruiken. De lezer vormt zich direct een beeld bij deze woorden en kan zich aangetrokken voelen. Veel lezers stappen in een andere wereld bij het lezen van fictie. Zorg daarom dat de tekst inspeelt op hun emoties. Daarom is het ook belangrijk om een hoofdpersoon te introduceren in de tekst. Het is makkelijker voor de lezer om interesse te krijgen in jouw boek als ze alle emotionele elementen in de flaptekst kunnen associëren met de hoofdpersoon.

Maak het niet te lang

Niemand heeft zin om te lange teksten te lezen. Een te lange tekst op de achterflap kan er voor zorgen dat de lezer je boek niet kiest omdat ze de tekst waarschijnlijk meer scannen dan lezen. Door de zinnen kort maar krachtig te houden, kun je de focus van de lezer vasthouden. Hou het bij zo’n 150 woorden. De flaptekst van Hersenschimmen heeft maar 109 woorden.

Blijf de flaptekst doorlezen en herschrijven

Wij raden het aan om verschillende flapteksten te schrijven. Dan heb je meer keuze om de beste flaptekst te kiezen en misschien kan je twee teksten samenvoegen om zo tot een goede tekst te komen. Geef jezelf de tijd om de tekst later nog een keer door te lezen en het zo nodig te verbeteren. Laat anderen jouw flaptekst lezen en vraag hen om een eerlijke, maar directe terugkoppeling.

Voeg aanbevelingen toe

Op de achterflap van Hersenschimmen staan een aantal aanbevelingen over het boek die de pers heeft geschreven:

De pers over Hersenschimmen:
‘Mijn hele generatie heeft zijn ouders ‘hersenschimmen’ cadeau gegeven, in de hoop hun ontgeestelijking te bezweren, maar mijn moeder was vergeten dat ze het had gelezen’ Kees van Kooten.
‘Maartens verstand lekt weg, centimeter voor centimeter, en vervliegt ten slotte. Bernlefs verslag van die martelgang is schrijnend, heel gedurfd.’ Harold Pinter
‘Herinneren, vergeten, verdwijnen – dat zijn de grote thema’s van ‘Hersenschimmen’; en ook van veel andere romans van Bernlef.’ NRC Handelsblad.

Wanneer je uitgeeft in eigen beheer kan het lastiger zijn om reviews te krijgen van de pers, maar je kunt ervoor kiezen om je boek te sturen naar boek-bloggers om reviews te krijgen. Deze reviews kun je dan – met hun toestemming – plaatsen op je achterflap.

Samengevat

Het allerbelangrijkste aan het schrijven van een goede flaptekst is om ervoor te zorgen dat je de lezer overtuigt om het boek te kopen. Verklap niet teveel van het verhaal, zorg ervoor dat de lezer nieuwsgierig raakt. Breng emotie in de tekst. Lees je tekst herhaaldelijk door, herschrijf deze, schrijf meerdere versies en laat anderen meelezen.

Wil je meer advies over het publiceren in eigen beheer? We hebben ook een artikel over hoe je een goede omslag maakt voor je boek. Die kan je hier lezen. Of wanneer je benieuwd bent hoe je een goede titel kunt bedenken voor je boek: lees ons artikel hier.

We hopen dat dit artikel geholpen heeft om een goede flaptekst te schrijven. Wanneer je vragen of opmerkingen hebt, laat het ons weten: info@mijnbestseller.nl.