Boek schrijven

Interview: Roos Smeets publiceerde via Mijnbestseller en werd genomineerd voor The Indie Awards

Interview Roos Smeets

Roos Smeets is de auteur van Bloedsporen in het zand. Deze roman won de tweede prijs binnen de categorie ‘Meest verrassende plottwist’ van The Indie Awards. Ze schreef al vijf boeken en publiceerde ze allemaal via Mijnbestseller. Bloedsporen in het zand gaat over de vriendschap tussen twee jeugdvriendinnen met een katholiek en islamitisch geloof. Het is een romantisch drama over hechte vriendschap en religie. Koop het boek nu al vanaf €15,37!

Roos Smeets, Mijnbestseller, The Indie Awards
Bloedsporen in het zand van Roos Smeets, te koop via Mijnbestseller.

Allereerst gefeliciteerd met de nominatie! Had je verwacht dat Bloedsporen in het zand in deze categorie genomineerd zou worden?

Nee totaal niet, ik wist niet eens dat deze categorie bestond. Ik geef al 25 jaar gedichtenboekjes uit in eigen beheer zonder ooit deel te nemen aan een wedstrijd. Ik kwam hier eigenlijk pas achter via Mijnbestseller. Hiervoor publiceerde ik mijn boeken op eigen houtje.

Hoe verloopt het schrijfproces van jouw boeken?

Mijn schrijfproces verschilt erg per boek. Ik volg voornamelijk mijn eigen creativiteit, namelijk hoe de ideeën bij me binnenkomen. De verhaallijn van Bloedsporen in het zand is in één keer ontstaan toen ik op een nacht wakker werd. De thematiek, religie en cultuur, heeft me altijd enorm geboeid. Zo ben ik begonnen met het schrijven van Bloedsporen in het zand.

Naast een stevige verhaallijn, raakt Bloedsporen in het zand ook maatschappelijke thema’s aan zoals religie. Is dit iets wat je altijd al gefascineerd heeft?

Ik heb 10 jaar lang geleefd met een angststoornis die pas na 8 jaar ontdekt werd. Die zwarte periode heeft ertoe geleid dat ik ben beginnen schrijven. Daarnaast ben ik zelf ook erg gelovig. Zo schreef ik o.a. twee gebedenboekjes. Vanuit die interesse en kennis was het dan ook makkelijk om Bloedsporen in het zand te schrijven. Het geloof is voor mij altijd een enorme steun geweest.

In 2018 heb je maar liefst 5 boeken gepubliceerd. Hoe is die passie voor schrijven ontstaan?

Toen ik na mijn eerste dialectbundel veel positieve reacties ontving, ben ik intensiever gaan schrijven. Mijn motivatie is dan ook voornamelijk het schrijven voor mijzelf en het meegeven van iets kleins aan andere mensen. Ik schrijf naast fictie ook gedichten. Dit gebeurt voor mij heel gevoelsmatig, waardoor mijn lezers zich hierin herkennen. Zo zijn er enkele gedichten te vinden op een grafsteen, in een kapelletje en op verschillende bidprentjes. Dat geeft enorm veel voldoening.

Ben je al aan het schrijven aan een nieuw boek? Welke tips kan je andere beginnende schrijvers geven?

Ik ben ondertussen inderdaad al opnieuw aan het schrijven. Ik heb al vele losse ideeën in mijn hoofd en ben ze stilaan aan het samenvoegen tot een geheel. Verder ligt er al enkele jaren een tekst klaar waar ik verder aan wil werken. De eerste jaren ga ik het toch even rustig aan doen. Uitgeven in eigen beheer is een intensief proces. Het is een financiële investering die ook nog eens tijdrovend is. Beginnende schrijvers raad ik aan om door te zetten en regionale radio en tv aan te schrijven. Blijf trots over je werk, ook al krijg je niet meteen een antwoord. Verder adviseer ik elke schrijver om dicht bij zichzelf te blijven. Schrijf over wat jou als mens beweegt, want daaruit ontstaan mooie dingen. Andere mensen kunnen er ook steun uithalen en zich herkennen in jouw werk.

De boeken die je gepubliceerd hebt, zijn heel divers: een roman, een verhaal over hooggevoeligheid en een protestboek. Waar vind jij als auteur je inspiratie?

Ik vind inspiratie in de dagelijkse dingen. Ik ben een schrijver die een bewogen leven heeft gehad, dus daar haal ik veel inspiratie uit.

Waarom heb je ervoor gekozen om boeken uit te geven in eigen beheer via Mijnbestseller?

Ik heb gekozen voor Mijnbestseller omdat dit platform het uitgeven in eigen beheer betaalbaar maakt. Verder wil ik via Mijnbestseller een groter publiek bereiken. Het blijft als auteur moeilijk om door te breken en Mijnbestseller biedt een goede ondersteuning in publiciteit en naambekendheid. Ik heb op dit moment al meer mensen bereikt dan toen ik zelf mijn eigen boeken publiceerde. Zo werd ik uit meer dan 500 uitzendingen verkozen om als tweede te eindigen. Dat had ik nooit verwacht.

Tot slot: heb je nog één gouden schrijftip die elke schrijver moet weten?

Wat je ook in je hoofd hebt, schrijf het op en doe er iets mee. Het lucht op en het geeft enorm veel voldoening.