Boek schrijven

Hoe kun je een schrijfgewoonte ontwikkelen?

Inspiratie is een ongrijpbaar concept. Als schrijvers besteden we zoveel tijd om het te vangen, vast te houden en de essentie ervan in onze verhalen te krijgen. Inspiratie is tenslotte de sleutel tot alles, toch? Hoe kunnen we die bestseller waar we van dromen schrijven zonder die zo belangrijke vonk? Bestaat er een schrijfgewoonte?

Welnu, het antwoord is nogal saai en ongemotiveerd. Picasso verklaarde al dat inspiratie bestaat, maar dat je daarvoor wel hard moet werken. De luie kunstenaar die geen ‘echte baan’ wil, is een veel voorkomende droom die uitgedragen wordt door mensen die denken dat creatief werk draait om wachten op een hogere macht die hen vertelt wat ze moeten schilderen, schrijven of spelen. Deze manier van denken lijkt zelfs zozeer in ons collectieve bewustzijn te zijn doorgedrongen dat sommige makers denken dat wachten op inspiratie de manier is om hun werk te doen.

Als je je in een zo’n positie bevindt, is het belangrijk om die sleur te doorbreken. Inspiratie is niet een of andere mysterieuze entiteit die ervoor kiest je al dan niet te zegenen met aanwezigheid. Het is een vorm van mentale energie die je kunt creëren, een hulpbron die je kunt onderhouden. Om dat effectief te doen, moet je situaties creëren die passend zijn om inspiratie los te maken. Dit is waar een solide schrijfgewoonte van pas komt; de verhoogde productiviteit maakt het gemakkelijker om geïnspireerd te raken, terwijl de kans groter wordt dat je midden in het schrijven zit zodra de inspiratie toeslaat.

Dat gezegd hebbende, laten we verder gaan met de tips!

1. Schrijf elke dag (Ja, Elke Dag )

Dus deze eerste is vrij duidelijk, maar het is een schrijfgewoonte waar mensen het meest mee worstelen. Om een sneeuwbaleffect te krijgen, moet je jezelf dwingen om elke dag minstens 15 minuten aan het schrijven te wijden – geen excuses! Dit kan heel moeilijk zijn als je begint, maar als je het blijft doen, wordt het net zo integraal onderdeel van je dagelijkse routine als tandenpoetsen. Dit hoeft niet Nobel-waardig schrijven te zijn. Het gaat erom dat schrijven voor jou natuurlijk gedrag wordt. Gewoon de hersenen een beetje schudden en zien wat eruit valt na een lange dag.

Bezorgd over writer’s block? Niet doen. Schrijf waar je zin in hebt, wat je ook te binnen schiet, zelfs als het wartaal is (of bekijk ons ​​artikel op omgaan met writer’s block). De verhoogde productiviteit en reflectie zullen je hersenen klaar maken voor dat eureka-moment.

2. Vind je ideale tijd en plaats om te schrijven

Voor de meeste mensen is een heavy metal-concert geen geweldige plek om een ​​romantisch drama te schrijven. Voor anderen is het misschien de enige plek die werkt. Dit is uiteraard een beetje overdreven, maar besteed wat tijd en energie om erachter te komen waar je het beste schrijft. Het kan een standaard, onopvallende locatie zijn – zoals je keukentafel of bureau – of net zo cliché als de plaatselijke coffeeshop. Je schrijft misschien beter ’s nachts of direct na de lunch. Je kunt verschillende dingen beter op verschillende plaatsen schrijven. Het maakt niet uit; vind jouw plaats en tijd zorg dat het werkt voor jou!

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat de hersenen van mensen ingericht zijn om patronen te zien en associaties te maken, en dit is niet anders. Als je op een bepaalde plek beter wordt, schrijf dan een schrijfritueel. Dit helpt enorm met het ontwikkelen van goede schrijfgewoontes! De kans is groot dat je de praktijk gaat associëren met die plaats en daarmee een cirkel voor jezelf creëert die je alleen maar verder omhoog duwt. Je kunt zelfs meer stappen aan de mix toevoegen om je ideale schrijfritueel verder aan te passen; zet een kopje koffie, brand een kaarsje – wat er maar voor jou werkt!

3. Neem altijd een notitieboekje mee!

Het universum geeft niets om je schrijfritueel en inspiratie is geen exacte wetenschap. Met andere woorden, je weet nooit wat je hersenen voor je in petto hebben buiten de door jou vastgestelde schrijftijd. Daarom is het altijd een goede schrijfgewoonte om een notitieboekje (of een ander apparaat voor het maken van notities, hoewel schrijven met de hand in onze ervaring beter werkt) bij de hand te hebben voor het geval inspiratie toeslaat.

4. Deel het schrijfproces op in fases

Het verdelen van een taak in verschillende kleinere taken helpt bij het verbeteren van je efficiëntie, dus dit is een zeer nuttige schrijfgewoonte. Je kunt dit heel eenvoudig ook op het schrijven van jouw verhaal toepassen! Hoewel iedereen zijn eigen indeling heeft en zaken anders zou verdelen, delen we het schrijfproces meestal op in drie verschillende fases. De eerste is het opsommen van je ideeën (misschien heb je er al wat in je vertrouwde notitieboek van tip 3?). De tweede is het nemen van een of meer van die ideeën en ermee aan de slag gaan; breid het idee uit en verander het in proza ​​(of poëzie, als dat is wat je aan het schrijven bent). De laatste stap omvat proeflezen en bewerken; strijk al die rimpels weg die opkwamen terwijl je gericht was op het opvullen van de pagina.

De bewerkingsfase is de enige keer dat je je zorgen moet maken over de technische details van je verhaal. Vergeet niet dat je altijd terug kunt komen en zaken later nog verder kan bewerken, terwijl de inspiratie om te schrijven slechts kort en vluchtig is. Geef het dus de prioriteit die het verdient.

5. Actief op jacht naar schrijfinspiratie

Uiteindelijk zijn we als schrijvers waarnemers die onze samenleving onderzoeken en onze observaties verweven tot een verhaal voor de rest van de wereld. Dus, hoe meer je waarneemt, hoe meer bouwstenen je hebt om je verhaal in elkaar te zetten. Door open te staan voor ervaringen die zich aandienen, verbreed je het bereik van je observaties.

Dit betekent niet dat je weg moet rennen en bij de marine moet gaan of iets dergelijks. Het soort ervaringen waar we het over hebben, is breed en genuanceerd. Hoewel dat kan betekenen dat je lid wordt van de marine als je daar zin in hebt, kan het ook zo eenvoudig zijn als een nieuw gezichtspunt ervaren, een andere route van werk naar huis nemen of hot yoga proberen. Houd een open geest bij het verzamelen van observaties en geef je fantasie de vrije loop. Gebruik deze observaties dan als een schrijfgewoonte om die dagelijkse schrijfsessies te voeden die we in tip 1 hebben besproken.

6. Leer van het proces te houden

Het schrijfproces kan soms afmattend en demotiverend zijn, omdat schrijfgewoontes ontwikkelen eenmaal lastig kan zijn. Uiteindelijk zijn de mensen die het daadwerkelijk maken als schrijvers degenen die ook kunnen genieten van het schrijven, en niet alleen genieten van het eindproduct. Dit wil niet zeggen dat als je niet van het schrijfproces houdt, het niet de bedoeling is dat je een schrijver bent. Maar meer dat je het feit onder ogen moet zien dat je veel tijd gaat spenderen aan het kiezen van de juiste woorden op je toetsenbord. Daarom is het van cruciaal belang dat je leert om plezier te vinden in het proces zelf (als je dat nog niet hebt gedaan) als je het op de lange termijn wilt volhouden.

Het zal niet altijd werken. Er zullen tegenslagen, doodlopende wegen en gewoon oude slechte dagen zijn, maar als je niet geniet van het schrijven ondanks al zijn ups en downs, wat is dan het nut ervan?

Even samenvatten

We hopen dat dit kleine artikel je een beetje aan het nadenken heeft gezet over hoe je een schrijfgewoonte kunt ontwikkelen. Misschien heeft het je zelfs wat concrete ideeën gegeven over hoe jij dat voor jezelf kunt doen, als je dat nog niet hebt gedaan. Als je de ins en outs van het schrijfproces verder wilt verkennen, kun je ons artikel lezen over hoe je een writer’s block kunt overwinnen of hoe je een manuscript in Microsoft Word kunt schrijven. Als je van plan bent om je werk in de nabije of verre toekomst zelf te publiceren, afdrukken of verkopen, ga dan gerust naar de homepage van Mijnbestseller en maak gratis een account aan op onze publicatieplatform!