Boek schrijven

Schrijfinspiratie: hoe begin ik met schrijven?

Je hebt je computer klaarstaan, koffie gezet en je bent klaar om aan je manuscript te beginnen. Het schrijven van een boek is een lang proces, zeker als je uitgeeft in eigen beheer. Je hebt voor jezelf doelen gesteld waar je vol voor wilt gaan. Maar dan besef je dat je helemaal geen schrijfinspiratie hebt. Stress! Want je wilt wel beginnen met het schrijven van je boek.

Het is natuurlijk heel fijn als je wakker wordt en je hebt meteen een goed idee. Maar het is vaker zo dat je wakker wordt met niets. Geen zorgen! Iedere schrijver heeft er last van. Gelukkig hebben wij een aantal handige tips als je schrijfinspiratie je in de steek laat!

Om te beginnen: waar vind ik schrijfinspiratie?

Het schrijven van een boek is een hele opgave. Het is een lang proces die je goed moet plannen als je een deadline voor jezelf hebt opgesteld. In je hoofd kan het een megagroot project worden. Dat grote project kan je eigenlijk stap voor stap opdelen. De eerste stap in het proces is de inspiratie om te schrijven. Het is wel zo handig om een idee te hebben waar je boek over gaat en wat de belangrijke onderwerpen zijn die je verhaal vormgeven.

Waar ga je over schrijven? Hoe ga je het woord voor woord op papier zetten? Hoe bedenk je de hoofdpersonen? En nog belangrijker, waar haal je de inspiratie vandaan? Wij hebben een paar handige tips op een rijtje gezet om je te helpen met het beginnen van het schrijven van je boek!

Het dagelijks leven

Het makkelijkste om inspiratie op te doen is in het dagelijks leven. Het is kosteloos en het maakt het makkelijker voor de lezer om zich te relateren aan je verhaal. Onze volgende tips sluiten daarom aan bij het idee dat je inspiratie opdoet in het dagelijks leven.

Hou een schrift bij je

Hou een (klein) schriftje bij je als je op pad gaat. Zo wordt het makkelijker voor je om gelijk te schrijven als je iets ziet. Je kan het ook als een dagboek zien. Schrijf dingen op die je hebt meegemaakt die je later kan gebruiken voor de (hoofd) personen in je verhaal. Het handige van dingen opschrijven is dat je het makkelijker onthoud en zo kan je dat later makkelijker aan je verhaal toevoegen.

Schrijf wat je ziet of hoort

Dit spreekt voor zich, aangezien we hiervoor hebben gezegd dat je een schriftje bij je kan houden. Je kan beginnen met het opschrijven wat je ziet als je op pad gaat, maar je kan ook je eigen omgeving gebruiken. Een object, een persoon of iets anders. Beantwoordt zoveel mogelijk vragen over hetgeen dat je omschrijft: de wat, wie, waar, hoe en wanneer. Het is ook belangrijk om specifiek te zijn. Door het beschrijven van de dingen om je heen wordt je je meer bewuster van waar je bent en let je meer op details.

Verander de omgeving

Als je thuis geen inspiratie meer vindt, verander je werkplek. Ga de buitenlucht in of bezoek een drukke plek en beschrijf wat je daar ziet. Het veranderen van je werkplek kan je creativiteit positief beïnvloeden. Mensen zijn een belangrijke inspiratiebron voor schrijvers. Op openbare plekken kan je de mensen om je heen gebruiken om ideeën op te doen. Beschrijf de mensen die je ziet, degenen die er uniek uit zien en er gelijk uit springen maar ook de ‘normale’ mensen kunnen al inspirerend zijn voor een verhaal. Of gebruik de situatie waarin bepaalde mensen zich in begeven als uitgangspunt voor een verhaal. Vang gesprekken op van anderen en haal opvallende zinnen eruit die gebruikt kunnen worden in je verhaal.

Het stimuleren van je schrijfinspiratie

Als het veranderen van de omgeving en het beschrijven van het dagelijks leven je ook niet ver brengt, zijn er nog genoeg andere manieren om inspiratie te krijgen:

Woord web

Kies een willekeurig woord, bijvoorbeeld op internet met een generator en probeer andere woorden ermee te associëren. Dit stimuleert je creativiteit en brengt je op nieuwe ideeën. Daarnaast kan een van die woorden wellicht een onderwerp vormen voor je boek.

Schrijfprompts

Je kan er ook voor kiezen om schrijfprompts op te zoeken en je daarop te focussen. Stel een bepaalde tijd op waarin je de prompt moet schrijven. Schrijf zonder erbij na te denken wat in je opkomt bij het zien en lezen van de prompt. Zo stimuleer je creativiteit en daarbij ook je inspiratie. Dit kan dan ook een goede inbreng zijn voor je verhaal. Na het verstrijken van de tijd kan je het stuk dat je hebt geschreven doorlezen en eventueel verbeteren. Zo kom je wellicht tot een goed idee voor je verhaal.

Verschillende perspectieven

Gebruik de mensen en objecten die je hebt beschreven in je dagelijks leven om een stuk te schrijven in hun perspectief. Verwissel je eigen perspectief met die van hen en bedenk hoe zij met hun leven zouden omgaan: welke conflicten en moeilijkheden zij tegenkomen. Beschrijf hoe ze zich in die situatie voelen, wat ze zouden denken en hoe ze daarmee zouden omgaan. Dit geeft je een ander perspectief en kan resulteren in een goede inbreng voor je verhaal.

Word lid van een schrijfgroep

Als je echt vastloopt met het beginnen van het schrijven van je boek en het zoeken naar inspiratie, sluit je aan bij een schrijfgroep. Deze mensen lopen hoogstwaarschijnlijk tegen dezelfde problemen aan en kunnen je bij zulke conflicten helpen. Het aanhoren van ideeën van andere mensen kan ook helpen om je te inspireren. Op deze manier kan je ook feedback krijgen over hetgeen wat je al geschreven hebt. Dit helpt ook om je verder te helpen met het schrijven van je verhaal.

Loslaten

Zie je het echt niet meer zitten en je blijft vastlopen. Ga er dan helemaal uit. Stop met het proberen van schrijfinspiratie vinden en iets op papier te zetten. Ga iets anders doen en kom dan de volgende dag terug met nieuwe energie en nieuwe inspiratie.

We hopen dat dit je op weg heeft geholpen om schrijfinspiratie te vinden om te starten met het schrijven van je boek. Deze tips kunnen ook helpen als je al een eind op weg bent met je verhaal en je merkt dat je inspiratieloos begint te raken. We hebben nog een ander artikel die daarover meer vertelt. Die kan je hier vinden.

Als je vragen of opmerkingen hebt, laat het ons weten: info@mijnbestseller.nl.