Boek schrijven

Tips om uit “writer’s block” te komen en geïnspireerd te raken

Op ons self-publishing platform komen wij vaak auteurs tegen die aan een boek beginnen zonder het ooit af te maken. Dat is waarom wij dit probleem vandaag adresseren om hopelijk een aantal auteurs te helpen bij het voltooien van hun boek, en hun writer’s block to overkomen. Hierna kan het verkocht gaan worden op Mijnbestseller!

Vast zitten op een blanco pagina (of een blanco scherm) is een veelvoorkomend probleem van auteurs. Deze uiterst frustrerende situatie staat onder auteurs vaak bekend als een “writer’s block”. Deze term bestaat hoogstwaarschijnlijk al sinds het ontstaan van het schrift, maar werd pas voor het eerst in 1947 door de psychoanalist Edmund Bergler beschreven. Hij beschreef een “writer’s block” als iets wat compleet of gedeeltelijk voor kan komen: “In het begin kan dit gevoel van onzekerheid opwekken over je eigen creatieve kunnen waarna het zich ontwikkeld in het gevoel van tekortkomen”. Deze zogenaamde block voorkomt dat je verhaal zich verder kan ontwikkelen, gevolgd door inspiratieloosheid over wat te schrijven. Uiteindelijk leidt dit tot een gebrek aan motivatie en vreugde van de auteur.

Wat veroorzaakt een writer’s block?

Een writer’s block kan onder verschillende omstandigheden voorkomen. Hier onder vermelden we de meest veelvoorkomende:

Perfectionisme

Waarschijnlijk heb je te hoge verwachtingen. Je wilt en verwacht dat alles goed zal verlopen voordat je überhaupt bent begonnen met schrijven. De kans is groot dat dit je ervan weerhoudt om te beginnen. Dit overkomt beginnende schrijvers redelijk vaak. Daarom deze wijze les: een goed boek wordt niet geschreven, maar wordt herschreven totdat het volmaakt is. Begin daarom zo snel mogelijk met het schrijven van een eerste versie. Zodra deze versie klaar is ben je al aardig onderweg en heb je een goede basis vanuit waar je je boek verder op kunt bouwen. Alle problemen die je geanticipeerd had zullen zichzelf oplossen bij het schrijven van de eerste versie van je boek.

“There is no such thing as good writing, only good rewriting”

– Robert Graves

Uitputting

Je bent letterlijk versleten. Niks raars aan, ons lichaam heeft ook z’n limiet – zowel mentaal, fysiek, als emotioneel. Als je deze limiet bereikt zul je niet meer optimaal functioneren, waardoor het schrijven van je boek moeizaam gaat. Dit is dan geen block maar meer een kwestie van vermoeidheid! Het is goed om je werk dan een paar dagen weg te leggen. Relax en haal je gedachten even van je boek af. Zodra je merkt dat je weer fit bent zal het verlangen om je boek verder te schrijven vanzelf weer terug komen.

Afleidingen

Voel je je minder productief waardoor je steeds meer gefrustreerd raakt, dan kan dat liggen aan het feit dat je te veel met andere dingen bezig bent. Een leven leiden zonder afleidingen is iets wat maar weinig mensen ervaren. De meeste auteurs hebben families, werk en verantwoordelijkheden wat een hoop tijd en aandacht van je vergt. Probeer eens om je smartphone uit te zetten en wat tijd voor jezelf vrij te maken. Aan de andere kant kan je misschien juist beter de dingen die in je hoofd zitten aanpakken. Dit zal een hoop zorgen wegnemen. Achteraf zal blijken dat het helemaal geen writer’s block was, maar dat je simpelweg te veel hooi op je vork had genomen.

Angst

Veel schrijvers worstelen met het openbaar maken van zowel hun werk als zichzelf als auteur. Ze hebben angst om kritiek te ontvangen of ze zijn bang dat niemand echt geïnteresseerd is in hun verhaal. Angst is één van de grootste redenen waarom sommige schrijvers geen auteurs worden. Om uit deze writer’s block te komen moet je je angst overwinnen. Je hebt niet veel te verliezen en van een beetje kritiek ga je gelukkig niet dood. Je bent ook niet de enige die hiermee worstelt. Veel succesvolle schrijvers worstelen ook continue met soortgelijke beklemmingen. Laat dit je vooral niet tegenhouden. Het zal je verbazen wat een beetje moed allemaal voor je kan doen.

De vraag nu is wat je kunt doen om uit een writer’s block te komen. Hiervoor hebben wij wat tips en tricks die je kunnen helpen:

Een writer’s block overwinnen

Veel hedendaagse succesvolle schrijvers hebben hun methodes over hoe zij een inspiratieloze periode overkwamen gedeeld:

Blijf vooral doorschrijven

Zoals met bijna alles, geldt bij schrijven ook “practice makes perfect”. Heel veel oefenen dus en blijf vooral doorschrijven. Veel auteurs argumenteren dat inspiratie zal komen wanneer je jezelf pusht om elke dag te schrijven. Voor Maya Angelou hielp het om niet te veel te overdenken en analyseren. Desnoods schrijf je nonsens op. Het belangrijkste is dat je blijft schrijven. Hierbij is het niet van belang of je tevreden bent met het resultaat wat je opschreven hebt.

In Naomi Epel’s boek “Writers Dreaming: 26 writers talk about their dreams and the creative process” legt Maya Angelou uit: “Ik veronderstel dat ik soms ook een block heb, ook al noem ik het liever niet zo. Daardoor lijkt het alsof het groter is dan het in werkelijkheid is en ik wil dat het is. Wat ik doe is proberen om te schrijven. Bij wijze van spreken kan ik twee weken alleen maar “the cat sat on the mat, that is that, not a rat” schrijven. Het kan het meest saaie en verschrikkelijkste ooit zijn, maar ik probeer ook maar iets. Wanneer ik schrijf, schrijf ik. Voor mij is dat genoeg.”

Plan het schrijven

Deze strategie is vergelijkbaar met het vorige punt en is gebaseerd op het feit dat je elke dag een stukje moet schrijven. Om dit te doen heeft Anthony Trollope, een van de meest succesvolle novellisten van het Victoriaanse tijdperk, een dagelijkse schrijfroutine ontwikkeld. Hij plande het schrijven van stukken in op een bepaalde periode per dag. Hij stelde elke dag een doel voor het aantal geschreven woorden op waarbij hij er ook voor zorgde dat hij dit daadwerkelijk bereikte. Tijdens het schrijven sloot hij alle mogelijke afleidingen uit en dwong zichzelf ertoe zich uitsluitend op zijn schrijven te concentreren.

Stel schrijfrituelen op

Veel schrijvers benadrukken het belang van schrijfrituelen zoals te vergelijken is met rituelen van atleten voor hun wedstrijd. Net zoals atleten zetten schrijvers vaak een reeds handelingen op een rijtje voordat ze beginnen met schrijven. Sommige doen dit zelfs zonder dat ze het zich realiseren. Toni Morrisson liet laatst in een interview weten: “recentelijk was ik met een schrijver in gesprek die iets beschreef wat ze deed wanneer ze naar haar schrijftafel ging. Ik kan me niet precies herinneren wat voor gebaar het precies was – er is iets op haar bureau wat ze aanraakt voordat ze op haar keyboard begint te typen – maar we begonnen te praten over kleine rituelen die mensen doen voordat ze beginnen met schrijven. Ikzelf, in eerste instantie, dacht dat ik geen ritueel had, totdat ik me herinnerde dat ik altijd opsta om een kop koffie te maken als het nog donker is – het moet donker zijn – en dat ik mijn koffie drinkt terwijl het licht begint te worden. Op dat zei zij dat dat ook een ritueel is.”

Rituelen kunnen zo simpel zijn als een kop thee voor jezelf maken, een bepaald nummer spelen, je bureau ordenen… dit zal je helpen om je mentaal voor te bereiden en om je gedachtes te veranderen zodat je met een frisse blik ertegenaan kan kijken.

Laat het los

Als geen van de voorheen beschreven strategieën werkt moet je soms het tegenovergestelde proberen: stop even met schrijven. Zet je werk even aan de kant en maak je hoofd even leeg. Probeer je inspiratie ergens anders vandaan te halen in plaats van alleen maar te staren naar een blanco pagina. Hilary Mantel deelde dit advies: “als je vast zit neem dan even afstand van je bureau. Maak een wandeling, ga in bad, ga slapen, bak een taart, teken, luister muziek, mediteer, sport; wat je ook doet, blijf niet hangen in het probleem wat je hebt. Ga alleen niet naar feestjes of mensen bellen; als je dit doet zullen andermans woorden je proberen de juiste richting in te wijzen terwijl je dit zelf juist had moeten doen. Creëer een opening of ruimte hiervoor en blijf vooral geduldig.”

Tips om het los te laten

 • Luister naar muziek (of bespeel zelf een muziek instrument)
 • Doe een sport om je bloed te laten stromen
 • Lees een boek
 • Ga mediteren of doe aan yoga
 • Maak een wandeling, verdwaal eens op een nieuwe plek
 • Ga fietsen zonder bestemming in gedachte
 • Verander eens van omgeving (ga naar de oceaan/het bos/de bergen)
 • Probeer een nieuw recept wat je al tijden wilt uitproberen
 • Speel (lego, een puzzel, een video game..)

Om het schrijfproces in gang te zetten kun je:

 • Wat research doen naar je boek (naar de setting of de historische context van je roman)
 • Romans lezen die soortgelijk zijn aan degene die je zelf schrijft
 • Brainstormen voor ideeën
 • Een instrumentele playlist aanzetten
 • Inspirerende quotes lezen
 • Horizontaal proberen te schrijven! Veel bekende auteurs schrijven terwijl ze in bed liggen, Mark Twain, George Orwell, Truman Capote… dus waarom zou jij dat niet proberen?!
 • Een sta of ergonomisch bureau kopen en probeer te schrijven terwijl je staat, zoals Ernest Hemingway en Albert Camus deden!
 • Een comfortabele plek voor jezelf creëren. Je moet je op je gemak voelen, investeer in een goede stoel die comfortabel is voor je rug

De mogelijkheden zijn dus eindeloos. Als je denkt dat iets anders je medeschrijvers beter kan helpen, laat je ideeën en ervaringen dan in de comments achter.

Heb je je writer’s block overwonnen en is je manuscript af? Publiceer het dan gratis met ons zelf-publicatie platform: MijnBestseller.nl! Binnen enkele minuten heb je je boek klaar en kan je het online te koop aanbieden.

“If you surrender to your imagination, the story will write itself

– T.N. Suarez