Boek schrijvenBoek uitgeven

De auteur vertelt: Cees van den Brink

Cees van den Brink is sinds 2014 actief bij Mijnbestseller. Het begon met het laten drukken van zakelijke boeken, waarna Cees de stoute schoenen aantrok en ook ‘echte’ boeken ging schrijven en publiceren. Zakelijke klant en auteur zien we niet vaak. Wat bezielt Cees? Lees maar mee!

Mijnbestseller: Vertel eens, wie is Cees van den Brink?

Cees: Zelf kijk ik naar mijzelf en zie een doorsnee persoon maar misschien ben ik soms wel een beetje bijzonder. Geboren in Putten in 1965, de plaats die ik nooit heb kunnen verlaten. Eigenlijk ben ik een laatbloeier in alles. De oorzaak van dat ligt in het gezin en de omstandigheden. We waren de minder bedeelden van de toenmalige Nederlandse maatschappij en daarbij hoorde het dat opleiding als niet of minder belangrijk werd gezien. De motivatie voor inzet op school was er niet en dat werd vanuit thuis ook niet gegeven. Je was 16 en ging aan het werk, ongeacht wat, gewoon aanpakken. Pas op 24 jarige leeftijd ben ik voorzichtig begonnen met een simpele avondcursus “booglassen voor beginners” en van daaruit elke keer een stapje. Uiteindelijk met veel inzet en gedrevenheid opgeklommen tot waar ik vandaag ben. 

Mijnbestseller: Zeg Cees, je bent al sinds 2014 bij ons en daar zijn we bijzonder blij mee. Kan je je nog herinneren hoe je ons destijds hebt gevonden en wat voor jou de doorslag gaf om met ons in zee te gaan?

Cees: In 2011 ben ik begonnen in mijn huidige functie, Research and Development/CE Marking bij het bedrijf waar ik sinds 1997 in dienst ben. Omdat er weinig concreets was heb ik gelijk een systeem opgezet waarbij alles werd gedocumenteerd in onderwerp gerelateerde rapporten. Geleidelijk aan werden dat meer mappen en snelhechters wat geleidelijk steeds meer onhandelbaar werd. Omdat ik toen ook een boekje met losse verhalen op de markt wilde brengen gaf mij dat het idee om de rapporten ook in boekvorm te maken. Bij Mijn Bestseller vond ik de juiste omstandigheden om snel en efficiënt een boek te kunnen maken. Met name de gunstige prijsstelling voor kleurenprint was daarbij een doorslaggevende factor.

Mijnbestseller auteur Cees van den Brink

Mijnbestseller: Kun je iets meer vertellen over de zakelijke boeken? We zien dat je meer dan 90 boeken hebt geupload en de meeste hebben hele moeilijke titels. Wat zijn het voor boeken? Wie schrijft ze en maakt ze? Voor wie zijn ze?

Cees: De zakelijke boeken zijn eigenlijk naslagwerken met deels juridisch relevante inhoud. Verder bevat het enorm veel data en analysen. Het bedrijf waar ik inmiddels 25 jaar voor werk maakt sectionale overheaddeuren. Deze deuren moeten voldoen aan de Europese CE wetgeving. De verschillende CE onderwerpen zijn bijvoorbeeld waterdoorlatendheid, luchtdoorlatendheid, weerstand tegen windbelasting, geluidisolatie, thermische isolatie, risico en veiligheid etc. Deze onderwerpen zijn beschreven in normen. Om een bepaalde prestatie te mogen communiceren met het product is het noodzakelijk dat deze prestatie volgens een bepaalde norm, of normen, is getest.

Inmiddels is het een indrukwekkende collectie van boeken geworden. Een mooie bijkomstigheid is dat de boeken het werk beter overdraagbaar maken omdat eventuele bevoegden de verschillende aspecten van de CE systematisch kunnen naslaan. Van alle boeken zijn er slechts 2 tot 3 exemplaren beschikbaar. Dit omdat deze inhoudelijk concurrentiegevoelige informatie bevatten. Niet iedereen mag ze zomaar lezen. Bij Mijn Bestseller kon ik deze kleine oplagen voor een mooie prijs laten maken, precies wat ik zocht. Inmiddels zijn er 90 boeken gemaakt die in totaal meer dan 25.000 pagina’s bevatten.

Daarbij drong het tot mij door dat deze verhalen verloren zouden gaan als ik er niets mee zou doen, nu of nooit! Dus overal gezocht naar die verhalen en uiteindelijk er een boekje van gemaakt. En vervolgens ook een tweede en derde boekje. Overigens deed ik dat in beginsel voor mijn beide zonen, zodat zij iets van hun vader zouden kunnen bewaren.

Cees van den Brink

Mijnbestseller: Waarom laat je deze zakelijke boeken via Mijnbestseller.nl lopen? 

Cees: Zakelijk sluit Mijnbestseller aan op wat ik zoek. Een boek moet snel en zonder problemen gemaakt kunnen worden, eventuele vragen moeten snel behandeld worden en de prijs moet gunstig zijn. Het contact is vanaf het begin goed en de service ook.

Mijnbestseller: Nu over de auteur Cees: we begrijpen dat je al op jonge leeftijd bent begonnen met schrijven? 

Cees: Als kind verschenen er wat verhaaltjes uit mijn pen. Het begon omstreeks mijn 9e jaar. Eigenlijk is dat, wel met tussentijdse perioden van stilte, zo gebleven. Het waren korte fantasieverhaaltjes met zeer uiteenlopende onderwerpen. Een aantal jaren geleden kwam ik op zolder wat oude verhalen tegen. Daarbij drong het tot mij door dat deze verhalen verloren zouden gaan als ik er niets mee zou doen, nu of nooit! Dus overal gezocht naar die verhalen en uiteindelijk er een boekje van gemaakt. En vervolgens ook een tweede en derde boekje. Overigens deed ik dat in beginsel voor mijn beide zonen, zodat zij iets van hun vader zouden kunnen bewaren.

Terwijl ik daarmee bezig was vroegen meerdere mensen mij of ze ook een exemplaar konden verkrijgen. Ja, en dan loopt het zoals het loopt. Het laatste korte verhaal is alweer heel wat jaartjes geleden aan het papier toevertrouwd. Dat komt mede doordat mijn baan veel energie vergt, maar ook omdat ik in 2017 ben begonnen met het schrijven van een “echt” boek. 

Mijnbestseller: Waar schrijf je over en wat voor boeken schrijf je?

Cees: De boeken met korte verhalen gaan over niets en van alles. Gewoon wat de fantasie en de werkelijkheid in combinatie met elkaar samen veroorzaken. Toen bleek dat er toch mensen waren die de verhaaltjes leuk vonden was ik blij verrast. In het begin waren er slechts een handje vol mensen die ervan wisten en die dus ook vaste lezers waren. Inhoudelijk is het meeste vooral grappig bedoeld. Lastig om zelf te oordelen over het werk, dat moeten de lezers doen.

Mijnbestseller: Je boeken hebben aansprekelijke titels als ‘Hersenspinsels’, ‘Mensen zijn geen aardappelen’ en ‘Tsjernobyl…. En andere verhalen’. Hoe kom je aan deze titels?

Cees: De namen zijn voor het uitgeven wel eens veranderd terwijl je aan de uitgave werkt. Het zijn titels die vaak veel ouder zijn dan het boek. Je neemt dat met je mee en op het moment dat er een titel moet komen, dan komen ze tevoorschijn. Een titel is belangrijk maar kan tegelijkertijd voor de lezer misleidend zijn. Je hebt zelf een bepaald beeld bij een bepaalde titel, maar een eventuele koper heeft misschien hele andere associaties daarbij.

Bij Tsjernobyl is er slechts één verhaal die daarover gaat. De rest is niet gerelateerd en er zit geen rode draad in het boek. Dit maakt het enerzijds een grote verassing omdat de lezer geen idee heeft van de inhoud, anderzijds is het misschien een verwarrende titel. Het leuke is natuurlijk wel dat je als schrijver de vrijheid hebt om een titel te kiezen, je bent zogezegd eigen baas.

Mijnbestseller: Het boek ‘Verhalen rond de oorlog in Putten’ heeft een hele serieuze titel en gaat over een zware periode. Kun je wat meer vertellen over dit ingrijpende boek? 

Cees: Je begint iets relatief kleins en het loopt helemaal uit de hand. In 2017 wilde ik voor mijn zonen uitzoeken hoe het zat met het NSB verleden van mijn opa. Het ging daarbij om het proberen te achterhalen van de waarheid en die aan het papier toe te vertrouwen. Gewoon een paar A4’tjes waarop de feiten stonden. Maar al in het beginstadium werd het project verbreed naar de Tweede Wereldoorlog in Putten en liep alles volledig uit de hand. Gelukkig maar, het boek is nu een belangrijke aanvulling op de geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog in Putten.

Omdat het boek “minder nuance” kent dan andere uitgaven over Putten en omdat het vol staat met zoveel feiten was ik bezorgd over hoe het boek ontvangen zou worden. Mijn naaste omgeving moedigde mij aan om het door te zetten en het boek kwam in de lokale winkels te liggen. Nadat het eerste exemplaar aan de burgemeester van Putten was overhandigd begon de verkoop en werd ik overstelpt met complimenten over de inhoud en de vele bijzondere foto’s die het boek rijk is.

Een dergelijk geladen project is niet eenvoudig. Over een periode van 5 jaar zovele gesprekken gevoerd waarbij een lach en een traan tevoorschijn kwamen. Mensen die zo blij waren eindelijk hun verhaal te kunnen vertellen en daarmee de geschiedenis konden afsluiten, het was soms erg moeilijk maar ook dankbaar werk. Het boek is uiteindelijk uit principe een non-profit project geworden. Ik ben zo dankbaar dat ik de verhalen mocht kanaliseren.

Mijnbestseller: Wat wil je met dit boek – en je andere boeken – bereiken?

Cees: Als je iets wilt delen met de wereld en de wereld wil daarvan kennis nemen dan is het doel al bereikt. Meer dan dat is voor mij niet van belang. Het gaat niet om geld, het gaat niet om roem. De korte verhalen uit het verleden wilde ik bewaren voor mijn zonen en daarbij heb ik het voor anderen mogelijk gemaakt mee te lezen. Een boekvorm gaat minder snel verloren dan losse velletjes en het maken van een boek is bij Mijnbestseller eenvoudig te doen. Toen ik het eenmaal ontdekt had bleek het ook zakelijk erg handig te zijn. De schitterend uitgevoerde boeken zijn relatief eenvoudig te maken en daarmee kan je voor de dag komen. 

Mijnbestseller: We willen ons natuurlijk niet op de borst kloppen, bescheidenheid siert de mens, maar als je al meer dan 8 jaar bij ons bent, moeten we wel iets goed doen? Je mag naast het compliment ook een verbeterpunt noemen hoor! ☺ 

Cees: Tja, wat kan ik daarover zeggen. Jullie hebben mij bij vragen altijd goed geholpen en om die reden ben ik zeer tevreden en hoop dit alles zo voort te kunnen zetten. Als er vragen of opmerkingen zijn dan weet ik jullie te vinden. Ik zou zeggen, ga zo door!

Mijnbestseller: Tot slot: wil je de Mijnbestseller auteurs nog een boodschap meegeven?

Cees: De boodschap is relatief simpel: volg je gevoel. Natuurlijk kun je regels volgen maar geniet van de vrijheid die je hebt. 


Cees van den Brink is in 1965 geboren. Door de jaren heen heeft hij veel korte verhalen geschreven, maar nooit kwam het tot een publicatie. Dat veranderde doordat het besef begon te groeien dat alles verloren zou gaan indien het niet in boekvorm zou worden bewaard. In dat licht publiceerde hij toen 3 boeken met korte verhalen die met name in zijn omgeving aftrek vonden.

Pas op latere leeftijd begon zijn interesse voor de Tweede Wereldoorlog te groeien. Geleidelijk aan werd kennis opgedaan over alle gebeurtenissen, zo ook de razzia van Putten en de verschrikkelijke gevolgen daarvan. Toen hij in 2017 aan een verhaal over zijn opa begon leefde nog niet het besef dat dit uit zou kunnen groeien tot een boek.