Boek uitgevenBoek verkopen

Een boek maken in eigen beheer en het verkopen in de boekwinkel

Zelf een boek maken in eigen beheer verschilt met het uitgeven via een klassieke uitgeverij. Bij Mijnbestseller is de auteur de eindverantwoordelijke van het boek. Jij beslist zelf over het manuscript, de cover, de verkoopprijs en de verkoopkanalen. Dat is leuk en uitdagend, maar ook een grote verantwoordelijkheid; stel jezelf de juiste vragen voor je op de knop ‘publiceren’ drukt.  Heb je ervoor gekozen om met een ISBN-nummer je boek te verkopen via het Centraal Boekhuis? Dan ben jij in de mogelijkheid om je boek te verkopen via fysieke boekhandels. Maar hoe pak je dat aan?

Wat is het Centraal Boekhuis (CB)?

Het Centraal Boekhuis is het grootste distributeurcentrum voor boeken in het Nederlandstalige taalgebied.  Zij zijn verantwoordelijk voor het aanleveren van boeken aan elke boekhandel die je boek wilt inkopen. Ook online bestellingen worden indirect via het Centraal Boekhuis aan de lezer bezorgd.

Wat verdien jij en wat verdient de boekhandel?

Voor je contact opneemt met een boekhandel, moet je voldoende geïnformeerd zijn. Een boekhandel kan ervoor kiezen om jouw boek te bestellen via het Centraal Boekhuis. Daardoor kan ze rekenen op een vaste boekhandelskorting. Dit is een vaste korting die de boekhandel krijgt op de inkoop van boeken. Dit is standaard 42% via het Centraal Boekhuis. Daarnaast houdt het CB zelf ook een bepaalde marge af van de boekverkoop. In totaal gaat zo ongeveer 50% van de netto-boekprijs naar de boekhandelskorting en de kosten van het CB.

Indien je als auteur de kans wilt verhogen dat de boekhandel jouw boek gaat verkopen, kan je zelf boeken inkopen en deze aan een hogere boekhandelskorting verkopen.  Op deze manier maak jij natuurlijk minder winst, maar zal dit op lange termijn wel een financieel voordeel opleveren. Je zal in totaal namelijk meer boeken verkopen en ook in de toekomst kunnen samenwerken met de boekhandel.

Lokale partners

Als beginnende auteur moet je realistisch blijven. Je hebt nog niet veel connecties binnen het literaire veld en je hebt geen direct contact met andere schrijvers. Start daarom met het benaderen van lokale partners, zoals lokale bibliotheken en boekhandels. Indien je merkt dat er wel wat belangstelling is voor je boek, kan je een steeds breder publiek benaderen. Verder is het ook interessant om op literaire evenementen aanwezig te zijn.

Publiciteit

Publiciteit en marketing zijn zeer belangrijk bij het maken en publiceren van een boek. Dat is ook de reden waarom Mijnbestseller hier veel aandacht aan besteedt via verschillende selfpublishing blogs. Online publiciteit via social media, een eigen website en recensiewebsites vormen een goede basis voor een doordacht publiciteitsplan. Daarnaast kan je als auteur je boek ook onder de aandacht brengen via lokale partners in je buurt. Maak een persbericht met een korte samenvatting, een biografie over jezelf als schrijver en leuke citaten uit het boek. Verstuur dit naar de lokale radiozender, krant en verschillende online tijdschriften. Met een beetje geluk pronkt jouw boek binnenkort in de lokale krant!

Ga op pad

Strek je benen en trek erop uit! Als auteur in eigen beheer moet je zelf elke boekhandel persoonlijk benaderen. Dit kan natuurlijk ook via e-mail, maar een persoonlijk bezoek verhoogt je kansen. Hoe ga je te werk?

Wees voorbereid

Doe een goed voorstel aan de eigenaar van de boekhandel. Stel bijvoorbeeld voor om zelf alle boeken aan te kopen en een vastgesteld aantal aan te leveren. De boeken die de boekhandel niet verkocht krijgt neem jij gratis terug in retour. Verder kan je ook nadenken over een mogelijke boekhandelskorting. Zorg hiervoor dat deze minstens 42% is, want anders is de overeenkomst niet aantrekkelijk voor de boekhandel.

Een evenement

De eigenaar zal natuurlijk willen weten waar hij extra voordeel uit kan halen. Stel eventueel voor om een boekpresentatie te geven in de boekhandel. Dit evenement zorgt voor publiciteit, zowel voor de boekhandel als voor jou. Bereid dit evenement goed voor: zoek een extra spreker, voorzie hapjes en drankjes, koop op tijd voldoende boeken in en laat visitekaartjes printen.

Aanbiedingsbrochure maken

Elke uitgeverij stuurt twee à drie keer per jaar een aanbiedingsbrochure met een overzicht van de toekomstige gepubliceerde boeken naar de boekhandels. Dit kan jij natuurlijk ook doen. Maak  een aantrekkelijk overzicht via een gratis designprogramma zoals canva.com en ontwerp een eigen aanbiedingsbrochure.

Wat moet erin staan?

  • Titel
  • Een afbeelding van je omslag
  • Een biografie
  • Een samenvatting van je boek (de achterflaptekst)
  • De verkoopprijs
  • Het formaat van het boek
  • Het ISBN-nummer
  • Wanneer je het boek zal publiceren indien het nog niet gepubliceerd is.
  • Het aantal pagina’s

Er verschijnen globaal minder boeken van half juni tot half augustus en van half november tot half januari, dus gebruik deze periode om je bezoek aan de boekhandel te plannen.

Netwerken

Als beginnende schrijver zal je traag maar gestaag een heel netwerk aan relaties opbouwen met de verschillende boekhandels. Probeer deze te onderhouden door regelmatig langs te gaan in de boekenwinkel. Zo kan je ook nakijken of er nog voldoende exemplaren van je boek aanwezig zijn. Vraag deze partners ook of ze op je mailinglijst willen staan. Zo kan je hen op de hoogte houden van nieuwtjes zoals een tweede boek, signeersessies, interviews,…

Zoek je nog extra tips om de algemene boekverkoop te verhogen? Lees dan de blog Stimuleer je boekverkoop met deze marketing tips! Merk je dat er maar weinig interesse is in het verkopen van je boek via de fysieke boekhandel? Laat je niet ontmoedigen, want de online boekverkoop wordt steeds populairder.

Heb je nog onbeantwoorde vragen? Neem contact op met Mijnbestseller via info@mijnbestseller.nl.