Boek uitgeven

De auteur vertelt: Jess Parker

Op slechts 11-jarige leeftijd heeft Jess Parker haar eerste roman, ‘The Fire Starter’, gepubliceerd. Het boek volgt de belevenissen van een tienermeisje en haar kleine broertje in een geïsoleerde ondergrondse beschaving. In dit meeslepende avontuur volgen mooie, spannende en avontuurlijke momenten elkaar in razend tempo op.

Gezien het feit dat ondergetekende op een goede dag amper een samenhangende zin aan elkaar kon rijgen als 11-jarige, wisten we direct dat we Jess (en haar moeder) moesten spreken over deze uitzonderlijke prestatie.

Jess is niet alleen de jongste auteur op ons platform (Bookmundo.com), ze behoort ook tot de meest onbaatzuchtige: alle inkomsten van haar boek worden gedoneerd aan MS Society, een goede doelen-instelling die een MS-vrije wereld als doelstelling heeft.

Het moge duidelijk zijn dat we trots zijn dat Jess haar boek bij ons publiceert en we hopen dat haar verhaal jullie, en vooral jongeren, net zo inspireert als het ons doet. 

Deel 1: Jess

Bookmundo: Laten we maar beginnen met de meest voor de hand liggende vraag: hoe bestaat het dat jij als 11-jarige een boek hebt geschreven?

Jess: Ik ben altijd gek geweest op lezen en schrijven en sinds mijn negende schrijf ik met regelmaat verhalen. Ik had vooraf en tijdens het schrijven helemaal niet gepland dat The Fire Starter zou eindigen als een echt boek. Het is eigenlijk per toeval zo gelopen.

Bookmundo: The Fire Starter is je debuutroman, hoe lang duurde het om deze te schrijven?

Jess: In totaal duurde het acht maanden om van helemaal niets tot dit boek te komen.

Bookmundo: Kun je iets meer vertellen over hoe je schrijft? Heb je bepaalde routines, regels of gewoontes die je met ons wil delen?

Jess: Ja zeker. Ik moet echt helemaal alleen zijn tijdens het schrijven en het moet een stille, rustige plek zijn. En ik schrijf alleen als ik in een idee heb of in de stemming ben, ik kan niet gaan zitten en geforceerd gaan schrijven. 

Bookmundo: Er worden nogal wat volwassen thema’s behandeld in jouw boek zoals oorlog, verraad, eenzaamheid en (misbruik van) macht. Wilde je hierover schrijven of ontwikkelde zich dit op een natuurlijke manier?

Jess: Toen ik begon met schrijven had ik eigenlijk geen flauw idee hoe het verhaal zou verlopen. Ik had wel een idee over het eerst hoofdstuk. De rest van het boek ontstond tijdens het schrijven. Dus ik heb deze thema’s niet bewust opgenomen in het boek, ze dienden zich vanzelf aan.

Bookmundo: Wat was voor jou de grootste uitdaging tijdens het schrijven van je boek en hoe ben je hiermee omgegaan? 

Jess: Ik denk dat voor mij het einde van het boek de grootste uitdaging was. Ik wist wel dat ik wilde eindigen met een cliffhanger, maar om daar te komen vond ik heel moeilijk. Ik heb er ruim de tijd voor genomen, steeds kleine stukjes geschreven en het aardig wat keren bijgeschaafd. 

Bookmundo: Kun je vertellen wie of wat jou inspireert als schrijver in het algemeen en specifiek voor dit boek?

Jess: Ik heb me voor mijn boek laten inspireren door tal van andere dystopische boeken en met name door de boeken van Suzanne Collins. Ik laat me dus beïnvloeden door wat ik lees, maar ook heel erg door hoe ik me op dat moment voel, wat er zich in mijn hoofd afspeelt. 

Schrijf wat je echt inspireert en schrijf alleen wanneer je ideeën hebt, forceer niet. En geef nooit op!

Jess Parker

Bookmundo: De National Literacy Trust (VK) waarschuwt met regelmaat dat de jeugd en jonge volwassenen minder en minder lezen. Het is duidelijk dat jij deze trend niet volgt. Is er iets specifieks aan te wijzen waardoor jij deze passie voor lezen en schrijven hebt gekregen? En heb jij een idee wat de jeugd zou kunnen motiveren om meer te gaan lezen?

Jess: Wat ik zo fascinerend vind aan lezen is dat je in een wereld stapt die niet echt is. Alles kan gebeuren, de fantasie wordt geprikkeld. Je krijgt je eigen gevoel bij het verleden en de toekomst en je voelt je echt verbonden aan sommige hoofdrolspelers. Om anderen aan te zetten tot meer lezen zou ik ze vertellen dat ze dan twee levens hebben: het echte leven en het denkbeeldige leven van de hoofdrolspelers in de boeken. En dat ze alleen boeken moeten lezen die hun fantasie prikkelen en niet wat anderen vertellen dat ze moeten lezen. 

Bookmundo: Al je royalty gaat naar MS Society; kun je daar wat meer over vertellen en wat betekent dit voor je? 

Jess: Multiple Sclerose is een progressieve ziekte die de hersenen en het centrale zenuwstelsel aantast. MS Society ondersteunt mensen die MS hebben en financiert cruciaal onderzoek naar behandelmethodes van MS. Ik heb hiervoor gekozen omdat bij mijn tante heel recent is vastgesteld dat ze MS heeft. Ik wil alles doen om haar te helpen, ook al is het niet veel.

Bookmundo: The Fire Starter eindigt, na een reeks plotwendingen en onthullingen, met een cliffhanger: wanneer komt het volgende boek? ☺

Jess: Het duurde best lang voordat dit boek was geschreven dus ik heb geen idee wanneer het volgende deel gereed zal zijn Ik ben wel al begonnen en heb al leuke ideeën, maar ik twijfel of het voor het einde van het jaar gereed zal zijn. 

Bookmundo: Tot slot: heb je nog advies voor andere schrijvers?

Jess: Schrijf wat je echt inspireert en schrijf alleen wanneer je ideeën hebt, forceer niet. En geef nooit op!

Deel 2: Helen

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om (voor) te lezen met je kind.

Bookmundo: Hoe heb jij de literaire reis van je dochter ervaren? Wat was jouw rol?

Helen: Ik ben zo trots op haar! Ze is echt heel goed in het schrijven en heeft me eigenlijk niet nodig. Ik support haar, moedig haar aan, complimenteer haar. En ik ben haar proeflezer. Als ik iets tegenkom waarvan ik denk dat het niet klopt of niet lekker leest, dan bespreek ik dat met haar en moedig ik haar aan om het te herschrijven. 

Bookmundo: Wat ging er door je heen toen je The Fire Starter voor het eerst las? 

Helen: ik was stomverbaasd. Het was zo’n grote sprong voorwaarts in vergelijking met haar vorige verhaaltjes. Niet alleen qua lengte, maar juist in volwassenheid. Ik voelde alsof ik een kortstondige blik in de toekomst had, dat ze een bestseller auteur was – haar meisjesdroom. 

Bookmundo: Las jij vroeger ook zo veel?

Helen: Ja, lezen was mijn favoriete tijdverdrijf. Als het even kon las ik iedere dag. Nu kom ik uit het pre-digitale tijdperk, dus ik was veel minder afgeleid dan de jeugd van tegenwoordig. Een van mijn mooiste herinneringen van vroeger is het lezen met mijn ouders. Ik denk niet dat welke tech-ontwikkeling dan ook dit zou hebben kunnen veranderen. 

Bookmundo: Heb jij advies voor ouders die hun kinderen meer willen laten lezen?

Helen: Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om voor te lezen aan je kind en samen te lezen. Jess heeft het natuurlijk helemaal niet meer nodig dat ik haar voorlees, maar ik doe het nog wel iedere dag. Allebei kijken we uit naar dit rustige, intieme moment van de dag. En nu ze ouder is kan ik mijn favoriete boeken met haar delen en, dankzij haar, opnieuw beleven. 

Wil jij Jess en de MS Society steunen?

The Fire Starter is verkrijgbaar als paperback en ebook. Het boek is in het Engels. Als je Jess wil steunen, dan verzoeken we je vriendelijk om het boek via de mijnbestseller.nl webshop te kopen.  

Het boek is ook via bol.com, amazon.nl en de boekhandels te verkrijgen. Het ebook is ook via KoboPlus te lezen.

The fire starter, van Jess Parker

Jess Parker

Jessica is een tweedejaars scholiere die met haar moeder, vader en kleine zus in Southampton woont. Ze houdt van katten, de kleur groen, netheid, donkere chocolade. Maar haar grootste passie is het vertellen van verhalen en je kunt Jess vaak vinden met haar neus in een boek ;-).

De droom van Jess is om een bekend auteur te worden. Met The Fire Starter, onderdeel van een trilogie, heeft ze de eerste stap gezet!

De opbrengst van het boek gaat naar The MS Society, een goed doel dat hoopt MS te kunnen voorkomen. Voor Jess en haar familie is dit heel recent erg belangrijk geworden.