Wat is een ebook?

Een ebook is een digitale versie van een boek. Dat kunnen bestaande boeken zijn die ook als ebook worden verkocht, maar ook boeken die alleen als e-ook zijn uitgegeven. eBooks zijn speciaal bedoeld om digitaal te lezen. Dat kan op een computer, mobiele telefoon, tablet of een speciale e-reader.

Het ebook is een prachtig initiatief dat in 2007 echt op de kaart is gezet door Amazon. Zij lanceerden in dat jaar hun eerste e-reader, de Kindle. Zo konden de klanten van Amazon boeken kopen en direct downloaden op hun e-reader. De e-reader werkt met digitale inkt, waardoor je het gevoel hebt dat je gewoon een papieren boek leest. Het drukken op papier en verzending via post was hierdoor verleden tijd. Goedkoper en beter voor het milieu dus!

Bij de lancering van het e-book, werd er een grote toekomst voorspeld. Binnen enkele jaren zou 50% van alle boekverkopen digitaal zijn. Ondanks dat de groei van het aantal gelezen e-books in het begin groot was, zijn die aantallen tot op heden nog niet gehaald. In Nederland lag het aandeel verkocht e-books in 2018 op 7,5%. Het aandeel in de omzet ligt lager, op 5%, omdat e-books over het algemeen goedkoper zijn dan fysieke boeken. Dit zorgt er ook voor dat zelf een e-book uitgeven makkelijker is voor particulieren.

Sinds een aantal jaar zijn er ook diensten op de markt die het mogelijk maken om tegen een maandelijks abonnement onbeperkt e-books te lezen. Denk aan Spotify, maar dan voor e-books. In Nederland is bol.com samen met Kobo de abonnementsdienst Kobo Plus gestart. Hiermee kun je voor €12,99 per maand onbeperkt de e-books lezen van aangesloten uitgevers. E-books die je via Mijnbestseller uitgeeft zijn ook te lezen via Kobo Plus.

Zelf een e-book uitgeven gebeurt steeds meer. Wil je hier meer over weten, neem dan met ons contact op!

eBook opmaken

Je hebt meerdere bestandsformaten waarin je een ebook op kunt maken: PDF, EPUB, MOBI of IBA. Het lijkt het meest eenvoudige om je bestand gewoon als PDF op te slaan. Daarmee wordt je opmaak 1-op-1 getoond op de e-reader en heb je dus het meeste controle over de opmaak. Het nadeel is dat je opmaak dan niet wordt aangepast naar de mogelijkheden voor een e-reader. Op een computer is een PDF nog best aardig te lezen, maar op een telefoon, tablet of e-reader wordt de PDF verkleind om in het scherm te passen. Dat betekent dat het of moeilijk te lezen is, of dat je de pagina moet vergroten en dan heen en weer moet scrollen om goed te kunnen lezen.

Voor het maken van je ebook kun je het beste een speciaal voor ebooks ontwikkeld formaat gebruiken zoals EPUB, MOBI of IBA. Het voordeel van digitaal lezen is dat readers de opmaak van je boek automatisch geschikt maken voor het apparaat. Dat betekent dat er een goed leesbaar lettertype in de juiste lettergrootte wordt gebruikt.  Je hebt als lezer zelfs de mogelijkheid om dit naar wens aan te passen. Bijvoorbeeld als je een iets grote lettertype fijner vindt.

Dit betekent dus dat de opmaak niet gebaseerd is op pagina’s. Het hangt af van het apparaat waarop het gelezen wordt en de instellingen die een lezer gebruikt. Wanneer de lezer een groter lettertype kiest, zal het ebook meer pagina’s hebben dan wanneer er een kleiner lettertype wordt gebruikt. Wanneer er een formaat wordt aangeleverd waarin de opmaak per pagina is geregeld, zoals een PDF, mist de lezer een hoop van deze voordelen van het digitaal lezen.

eBook maken

Het opmaken van EPUB, MOBI of IBA bestanden is niet zo eenvoudig als het maken van een boek in Word, want het is een stuk technischer. Het lijkt meer op programmeren. Er zijn een aantal programma’s die je kunnen ondersteunen bij het maken van een ebook. Lees daarvoor het artikel in ons help center over het zelf maken van een e-book.

eBook verkopen

eBooks worden alleen via online kanalen verkocht. Al zijn er tegenwoordig ook boekhandels die schermen in de winkel hebben staan waar je een ebook kunt kopen. Je kunt ze ook verkopen via de websites van traditionele boekhandels. Echter, zijn er bij de opkomst van ebooks ook veel verkoopkanalen ontstaan die volledig gericht zijn op de verkoop van ebooks. Denk aan Kobo of Apple. Daarnaast zijn ebooks uitermate geschikt om via je eigen website of kanalen te verkopen of weg te geven.

Via het systeem van Mijnbestseller regel je deze verkoop met 1 druk op de knop. Je vinkt aan welke verkoopkanalen je wilt gebruiken. Vervolgens zorgen wij dat je ebook via deze kanalen verkocht wordt. Via je verkoopresultaten zie je de verkopen via deze kanalen. Wanneer je je ebook graag via je eigen site wil verkopen kan dat ook. We bieden je dan een widget (te vergelijken met Youtube) die je eenvoudig op je eigen site kunt plaatsen. Daarmee handelen wij de verkoop af en zie je de verkopen net zoals alle andere verkopen terug in je verkoopoverzicht. Zo zorgen we er voor dat een ebook uitgeven zo makkelijk mogelijk wordt!

Beveiliging

Omdat een ebook een digitaal bestand is, is het eenvoudig om het bestand te kopiëren en door te sturen naar anderen. Daarom zijn er voor dit soort bestanden beveiligingsmethodes ontwikkeld om misbruik te voorkomen of te ontmoedigen. De twee meest gebruikte zijn:

  • Watermerk-DRM. Dit is inmiddels de meest gebruikte beveiliging voor ebooks. Er wordt bij de aanschaf van het e-book informatie over de koper in het ebook geplaatst. Dat kan zichtbaar zijn via disclaimer pagina’s, maar ook onzichtbaar door bijvoorbeeld het emailadres van de koper in de code van het ebook te plaatsen. Daarmee zou bij het illegaal delen van het ebook op bijvoorbeeld deel sites, de oorspronkelijke koper achterhaald kunnen worden. Hiermee levert deze beveiliging geen technische restricties op, alleen sociale.
  • Adobe Digital Rights Management (DRM). Hiervoor heeft de koper een ID via Adobe nodig. Daarmee kan hij het ebook op een beperkt aantal apparaten lezen. Daarmee wordt voorkomen dat het ebook onbeperkt gedeeld wordt met iedereen. Het probleem bij deze manier van beveiligen is dat het heel vaak voorkomt dat de beveiliging niet goed werkt, en dat de koper zelf ook problemen heeft om het ebook goed te openen. Daarom wordt DRM steeds minder gebruikt bij de verkoop van ebooks.

De afweging bij de beveiliging van een ebook bestand is dus aan de ene kant er voor zorgen dat het bestand niet illegaal gedeeld kan worden. Maar aan de andere kant moet het voor kopers nog wel eenvoudig zijn om het ebook te openen en te lezen. Anders wordt de ervaring voor de koper heel onprettig.

Waarom zou je een ebook maken?

Het kan interessant zijn om naast een fysiek boek ook een ebook uit te geven. De kosten van een ebook zijn veel lager dan die van een fysiek boek. Daarmee heb je als auteur de mogelijkheid om je boek tegen een lage prijs in de markt te zetten, wat het aantrekkelijk maak voor potentiele kopers.

Daarnaast bereik je met een ebook vaak een andere doelgroep dan wanneer je een fysiek boek verkoopt. Uitgevers twijfelden bij de opkomst van het ebook over het gebruik ervan. Vanuit het perspectief van een uitgever was dat logisch. Ze verdienden al jaren goed geld met de verkoop van fysieke boeken en waren bang dat de marges veel lager zouden worden bij het verkopen van ebooks. Die marges worden ook lager, maar wat de afgelopen jaren is gebleken, is dat kopers van ebooks vaak een ander demografie zijn dan de kopers van fysieke boeken. Daarmee voegt het dus toe, en gaat het 1 niet ten koste van het ander. Je hebt dus de mogelijkheid om via een ebook andere mensen te bereiken dan met een fysiek boek!