Boek uitgeven

De geschiedenis van het uitgeven in eigen beheer

Uitgeven in eigen beheer staat voor het publiceren van een boek door een auteur zonder actieve deelname van derden, in het bijzonder een uitgeverij. De meerderheid van auteurs geeft bepaalde functies uit handen, zoals het printen, de beschikbaarheid in online webshops, de aankoop van een ISBN-nummer, de verzending, …

Self-publishing auteurs richten zich voornamelijk op de redactie van het boek (de opmaak, de omslag, de beschrijving, de verkoopprijs en de marketing). Hierdoor is de winstmarge van de self-publishing auteur veel hoger dan die van een auteur bij een traditionele uitgever.

De geschiedenis en de toekomst van het uitgeven in eigen beheer

Het verleden: de ontdekking van de drukpers

Voordat het drukken begon, werden de manuscripten handmatig geschreven. Hierdoor werden ze dan ook zelden op de markt gebracht. De belangrijkste reden voor het gebrek aan commercialisering van deze publicaties was het ontbreken van een automatische machine. Religieuze teksten werden uitzonderlijk gereproduceerd door monniken. Strikt bekeken ontstond het uitgeven van een boek dan ook met de uitvinding van de drukpers door de Duitse Johannes Gütenberg in 1440. Hierna begonnen tientallen uitgevers en drukkers zich te ontwikkelen.

Met de komst van de boekdrukkunst groeide de literaire industrie traag maar gestaag. De toenmalige uitgevers eisten steeds meer kwaliteit naarmate het aantal verzoeken tot publicatie toenam. De kwaliteitscriteria zorgden ervoor dat er verschillende auteurs redactioneel afgewezen werden. Op deze manier ontstond self-publishing. Auteurs kozen voor het uitgeven van hun eigen boeken via slechts één medium: de drukpers. Een bekend voorbeeld is Virgina Woolf, die samen met haar man een minidrukkerij opende in haar eigen huiskamer. Ook de wereldberoemde schrijfster Jane Austen koos ervoor om, door een redactionele afwijzing, haar eigen boeken te verkopen. Naast het uitgeven in eigen beheer, ontstond er de Vanity Press in 1959. Dit was een uitgeverij die auteurs liet betalen voor het drukken van hun publicaties. De uitgeverij verdiende geld aan de hand van wat de auteur betaalde. Ze had dus geen relatie met de verdere boekenverkoop.

Het heden: zelf een e-book uitgeven en concrete cijfers

De eerste e-books verschenen in de laatste decennia van de 20ste eeuw. Ze werden eerst op de computer gelezen, waarna in 1998 de eerste e-reader uitgevonden werd. Sindsdien worden de meeste e-books dan ook op e-readers gelezen. In tegenstelling tot de huidige e-readers, gebruikten de oudere apparaten LED-licht. Momenteel wordt er gebruik gemaakt van wat Sony sinds 2006 E-Ink noemt (elektorische inkt). Een Japans bedrijf voegde hier kunstlicht aan toe. Zo ontstond de ontwikkeling van de eerste moderne e-reader: de Sony Reader. 2006 wordt dan ook beschouwd als het begin van het e-reader tijdperk.

De wereld van het uitgeven in eigen beheer heeft de laatste jaren ook een enorme toename gekend. De auteur kan zich volledig focussen op het schrijven van zijn boek en, achteraf, de verkoop ervan. Geen enkel platform levert gegevens over de self-publishing industrie, zelfs niet van Amazon of Apple. Dosdoce.com 1 publiceerde een artikel dat aantoont dat de verkoop van het aantal boeken in eigen beheer op de Latijns-Amerikaanse markt van 2016 tot nu met 400% toegenomen is. Volgens het rapport van Bowker 2 waren er in 2016 in de Verenigde Staten ongeveer 790.000 self-publishing titels. Datzelfde rapport beschrijft dat het in 2008 de eerste keer was dat het aantal self-publishing titels dat van uitgevers overtrof. Dit aantal is ook tot op heden blijven toenemen.

Een enquête van Schrijven Online 3 toont aan dat een auteur gemiddeld 367 boeken verkoopt. Het is dan ook belangrijk te besluiten dat zowel het fysieke formaat van het boek, als het elektronische formaat een uitstekende omzet hebben. Op deze manier is het praktisch onmogelijk om geld te verliezen via het uitgeven in eigen beheer. De winstmarges per boek zijn makkelijk te bepalen aan de hand van onze prijscalculator.

De toekomst: wat zijn de uitdagingen?

Er bestaan vandaag honderden uitgevers in eigen beheer en elk heeft zijn eigen specialiteit. In de loop der jaren is de sector enorm uitgebreid. De concurrentie is sterk, maar zal naar verwachting over tien jaar nog veel groter zijn. Door de toenemende concurrentie en de stijging in het aantal bekende auteurs die voor het uitgeven in eigen beheer gekozen hebben, ontstaat een steeds sterkere sector. Er wordt voorspeld dat er steeds meer bekende auteurs, zoals bestsellerauteur Paulien Cornelisse,  zullen overschakelen van het traditionele publiceren naar het uitgeven in eigen beheer.

Het boekenvak is een grote industrie. Het is dus als auteur zeer belangrijk om op te vallen. Een goede marketingstrategie is dé manier om tot een rendabele boekenverkoop te komen. Kortom, het belangrijkste probleem dat de komende jaren opgelost moet worden is hoe het ideale publiek makkelijk gevonden en bereikt kan worden. Auteurs die uitgeven in eigen beheer moeten leren wie het potentiële lezerspubliek is, waar ze zich bevinden en hoe ze te bereiken. Sociale netwerken zijn hiervoor één van de belangrijkste media.

Een andere uitdaging voor de toekomst is digitale educatie: auteurs moeten zich leren positioneren op Google. Door het ontwikkelen van een relevante website met een goede opbouw, krijgt elke auteur zijn boeken op de eerste pagina van Google. Een basiskennis van Search Engine Optimization (SEO) helpt elke auteur al goed op weg.

Conclusie

Hoewel er dus nog veel werk is binnen de zichtbaarheid en promotie van self-publishing auteurs, is het uitgeven in eigen beheer uitgegroeid tot een kwaliteitsvol alternatief voor het traditionele publiceren. Lees alvast onze blogs met praktische marketingtips!

Zit je nog met vragen? Aarzel niet en stuur een e-mail naar info@mijnbestseller.nl.

Bibliografie:

  1. Dosdoce.com – La Radiografía de la autopublicación en América Latina
  2. Bowker – Self-Publishing in the United States, 2011-2016
  3. Schrijven Online Magazine – Online enquête