Boek uitgevenBoek verkopen

Je boek publiceren bij Mijnbestseller en ontdekt worden door een uitgeverij: het succesverhaal van Marijke Vos

Marjike Vos

Interview Marijke Vos

Marijke Vos (1985) woont en werkt in het altijd gezellige Brabant. Ze werkt al jaren als hulpverlener in de zorg en is freelance copywriter. Van haar hand verschenen Ik kom je halen en Van Chanel naar flanel. Naast haar passie voor schrijven, is Marijke een boeknerd, schoenverslaafd (wat serieuze vormen aanneemt) en wijnfanaat. Ze houdt van uitslapen, boeken aaien, Downton Abbey en The Big Bang Theory. Ze besloot verschillende boeken te publiceren via Mijnbestseller en met succes: haar nieuwste boek Van Chanel naar flanel verscheen onlangs bij uitgeverij Loft Book, een nieuw onderdeel van Ambo Anthos uitgeverij.

Je gaf al meerdere boeken uit in eigen beheer, o.a. Ik kom je halen! via Mijnbestseller. Wat vind je zo leuk aan self-publishing?

Mijn eerste kennismaking met Mijnbestseller was toen ik in 2013 meedeed met een wedstrijd van chicklit.nl. Om mee te doen moest je een manuscript uitgeven via mijnchicklit.nl (toen een onderdeel van Mijnbestseller). Ik werd tweede bij de wedstrijd, maar helaas lukte het daarna niet om een uitgever te vinden. Het boek werd echter wel gekocht via het self-publishing platform. Dat zette me aan het denken. Ik schreef nog een ander verhaal, wat nog altijd op de spreekwoordelijke plank ligt te verstoffen, en vervolgens schreef ik Start spreading the news… Ik benaderde opnieuw verschillende uitgevers, maar zonder respons. De vele positieve reacties uit mijn omgeving maakte dat ik ervoor koos het boek toch te publiceren via Mijnbestseller.

Self-publishing geeft jezelf de kans om te laten zien wat je kan. Het is in Nederland ontzettend lastig om voet aan grond te krijgen in de schrijverswereld. Je eigen boek maken, geeft je de kans om jezelf te presenteren en lezers te verzamelen bovendien heb je zelf de complete regie. Ik vond het leuk om zelf te mogen beslissen over de cover en een plan te maken om, met gebruik van social media, een groter bereik te krijgen dan enkel vrienden en familie. Met wat goede tips kun je zelf de marketing gaan doen. Bovendien hoef je geen vormgever te zijn om via Mijnbestseller een mooie cover te maken.

Zijn er ook dingen die je heel moeilijk vond om alleen te doen of te beslissen?

Bij Mijnbestseller word je eigenlijk heel makkelijk door het systeem geleid. Als je de stappen volgt, heb je aan het einde van de rit een boek in je handen, hoe tof is dat! Dus het uitgeven zelf is niet lastig, maar vervolgens in de picture komen, dát is lastiger.

De promotie van je boeken in eigen beheer deed je natuurlijk zelf. Uiteindelijk werd je boek door verschillende recensenten gelezen, heb je verschillende interviews gegeven en kan je rekenen op een groot volgersaantal op social media . Hoe heb je dit aangepakt?

Social media doet wonderen, maar ook netwerken is erg belangrijk. En nee, dan hoef je niet met een drankje op een enge borrel te gaan staan: online, online! Ik ben jaren zelf recensent geweest bij chicklit.nl, ik lees veel en ben zelf ook erg actief met social media. Toen Start Spreading the News uitkwam, heb ik zelf een aantal boekrecensenten benaderd of ze mijn boek wilden recenseren en iedereen was enthousiast. Het was natuurlijk helemaal bijzonder toen zelfs andere lezers het boek gingen kopen en er nog meer recensies volgden. Het was gelukt: ik had voet aan land in schrijversland!

Een half jaar na het uitgeven in eigen beheer, kreeg ik bericht van een uitgever dat ze geïnteresseerd waren om Start spreading the news uit te geven. Ik heb natuurlijk een vreugdedansje gedaan. Er ging een redactie over heen, een nieuwe, leuke cover en een Nederlandse titel: Ik kom je halen! Mijn officiële debuut was in februari 2018 inclusief toffe presentatie. Helaas is de uitgever in juni gestopt, maar ik had heel snel een oplossing: terug naar Mijnbestseller en verder varen op het succes dat ik heb opgebouwd! Ik kom je halen! is dus dankzij Mijnbestseller weer verkrijgbaar via alle verkoopkanalen. Dat vind ik ook fijn: met één druk op de knop ben je te bestellen in alle boekhandels en online. Om daadwerkelijk in de winkels te liggen, moet je echter zelf op pad en daar is wel een flinke dosis lef voor nodig.

Je hebt de afgelopen maanden hard gewerkt aan je nieuwe boek Van Chanel naar flanel, maar je hebt besloten het toch niet zelf te publiceren. Waarom niet?

Hoewel het uitgeven in eigen beheer me goed is bevallen, blijft het mijn droom om bij een grote uitgever te publiceren. Elke dag verhalen schrijven en daarmee mijn brood verdienen? Mensen laten lachen om mijn boeken en net zo’n rijtje in de kast hebben als bijvoorbeeld Jill Mansell of Sophie Kinsella? Geweldig lijkt me dat. Ik vond het jammer dat mijn eerste uitgever ermee stopte, maar al snel daarna werd ik uitgenodigd om met mijn nieuwe verhaal, Van Chanel naar flanel, op gesprek te komen in Amsterdam. Deze zomer tekende ik een contract bij Ambo Anthos en daar ben ik super trots op! Van Chanel naar flanel is inmiddels als e-book verkrijgbaar bij de bekende verkoopkanalen en bovendien binnenkort ook als luisterboek bij Storytel verkrijgbaar!

Het is natuurlijk ontzettend leuk om ontdekt te worden door een grote uitgeverij. Denk je dat dit ook gelukt was zonder je vorige boeken?

Ik ben er heilig van overtuigd dat, als je iets heel graag wilt en je werkt er hard voor, het je zal lukken. Toch weet ik zeker dat self-publishing me ontzettend veel heeft geholpen tot waar ik nu sta. Het heeft me geleerd op een andere manier naar het schrijven te kijken; wat moet er achter de schermen allemaal gebeuren, wat komt er allemaal bij kijken? Maar ook heeft het me in de gelegenheid gesteld om een netwerk op te bouwen, lezers te vinden en mezelf steeds meer in de spotlight te zetten. Ook voor uitgevers is het interessant om te zien dat je al een groot aantal volgers hebt opgebouwd en positieve recensies verzameld hebt. Dit heeft me dus echt wel geholpen om te staan waar ik nu sta.

Veel schrijvers vinden het moeilijk om hun schrijftijd in te delen. Hoe ga jij te werk bij het schrijven van een boek?

Ik wou dat ik kon zeggen dat ik elke dag een paar uur schrijf, maar helaas heb ik daar de tijd niet voor. Schrijven is voor mij wel een kwestie van discipline. Ik ben iets minder gaan werken bij mijn reguliere baan zodat ik meer tijd heb om te schrijven. Daarnaast schrijf ik graag in de avonden. Ik heb wel een hoog werktempo. Zo schrijf ik ongeveer één ruw manuscript per jaar, maar het finetunen duurt meestal wat langer.

Zijn er nog auteurs in eigen beheer die je aanraadt om te lezen?

Tegenwoordig zijn er steeds meer auteurs in eigen beheer en zo wordt self-publishing steeds serieuzer genomen, ook bij de lezers. Op 14 februari komt Terug naar de liefde uit van Joyce Spijker. Joyce is gecontracteerd bij een uitgever voor haar fictie-boeken, maar kiest daarnaast ook voor self-publishing. Dat bewijst maar weer dat uitgeven in eigen beheer in de opmars is!

Heb je nog enkele tips voor de auteurs die binnenkort hun eerste boek zullen laten drukken?

Een tip die ik iedereen wil meegeven is om toch wat geld uit te geven aan een goede redactie. Ook als je denkt dat de buurvrouw/partner/neef van je baas goed is met taal en de foutjes er wel uit heeft gehaald. Investeer in een goede redacteur die met jou meekijkt naar het verhaal: stijlfouten, taalfouten en inconsistenties. Het doet de kwaliteit van je verhaal ten goede want je boek is immers je visitekaartje voor de toekomst!