Boek drukkenBoek uitgeven

Hoe ontwerp je een professionele boekomslag?

Je hebt uren gezwoegd en herlezen, maar je manuscript is eindelijk klaar om gedrukt te worden. Je start met het doorlopen van de zeven stappen op Mijnbestseller en ontdekt dat je nog helemaal geen idee hebt voor het ontwerp van de boekomslag. Hoe begin je hieraan?

Concept

Start niet onbezonnen aan het ontwerpen van een boekomslag, want een boek wordt wel degelijk beoordeeld aan de hand van de cover. Doe daarom een korte brainstorm: welk gevoel wil je de lezer geven? Waar staat je titel voor? Wil je al veel of weinig vertellen over de inhoud?

Type

Ja, ook een boekomslag kan, net zoals een manuscript, binnen bepaalde categorieën ingedeeld worden. Globaal kan een boekomslag in drie types onderverdeeld worden, namelijk typografisch, fotografisch of illustratief.

Een typografische cover bevat weinig tot geen beeld. Hierbij is een sterke, sprekende titel dan ook noodzakelijk. Verder kan je ervoor kiezen om te spelen met de typografie: kapitalen, grootte, lettertype, tekstkleur en plaatsing op de cover. Een fotografische cover maakt gebruik van één fotografisch beeld dat de titel van het boek versterkt. Kies een algemeen beeld dat toch volledig aansluit bij het thema van je boek. Hierdoor geef je de lezer nog voldoende ruimte om zelf te bepalen hoe hij zich het verhaal zal visualiseren. Een illustratieve boekomslag wordt veel gekozen bij kinderboeken, maar is ook interessant voor fictie en non-fictie. Zorg er dan wel voor dat de illustratie aansluit bij je doelgroep. Bepaal welke lezer je wilt aanspreken en kies voor een eenvoudige, abstracte illustratie (bv. de boeken van Haruki Murakami) of eerder een kunstzinnig beeld (bv. de boeken van Jan Paul Schutten).

Kleuren

Kleuren bepalen is niet afhankelijk van smaak. Er zijn wel degelijk bepaalde regels die het ontwerp ten goede komen. Zo zal je merken dat veel ontwerpers kiezen voor het contrasteren met kleuren. Natuurlijk moet je dan niet automatisch kiezen voor complementaire kleuren, zoals rood en groen. Een cover moet ook een bepaalde rust uitstralen. Het contrasteren met kleuren hoort eerder subtiel te zijn. Kies voor een gele rug indien de voorzijde van de boekomslag eerder flets is, zoals de boekomslag van Bart Moeyaert zijn boek Tegenwoordig heet iedereen sorry. Zorg ervoor dat, ondanks het gebruik van veel kleur, de boekomslag altijd zijn leesbaarheid behoudt.

Titel

De titel van een boek bepaalt het ontwerp van de boekomslag. Bedenk een titel die niet op één regel past en gebruik eventueel een subtitel indien je toch meer wilt vertellen. Lees deze blog over de tien vragen die je an jezelf moet stellen voor het publiceren en ontdek handige tips voor het bedenken van een titel.

Lettertype

Een lettertype kan opgedeeld worden in schreefletters en schreefloze letters. Een lettertype met schreefletters (bv. Times New Roman) wordt gebruikt voor manuscripten. Dit leest namelijk vlotter dan schreefloze letters (bv. Arial). Het lettertype op een boekomslag mag eerder beeldend zijn. Google Fonts biedt gratis lettertypes aan. Gebruik deze als inspiratie voor jouw boekomslag.

Afbeeldingen

Niet elke afbeelding op het internet kan zomaar gebruikt worden voor je boekomslag. Elke fotograaf heeft een auteursrecht over zijn werk. Je kan deze afbeeldingen dus enkel gebruiken indien je toestemming hebt van de auteur. Gelukkig zijn er websites die, via overeenkomsten met fotografen, gratis toegankelijke foto’s vrijgeven. Deze foto’s mag je dus gebruiken voor het ontwerp van je cover.

Deze websites bieden kwalitatieve afbeeldingen aan die gratis gebruikt kunnen worden voor het ontwerp van je boekomslag:

Achterflap

Er zijn enkele elementen die automatisch toegevoegd worden op de achterflap, namelijk de auteursfoto, het ISBN-nummer, het logo van Mijnbestseller en een lange beschrijving. De auteursfoto wordt automatisch toegevoegd indien je deze invoegt in ‘Mijn profiel’. Het ISBN-nummer wordt, nadat je dit aankocht hebt, rechtsonder geplaatst. De cover designer houdt hier automatisch plaats voor vrij. Hetzelfde geldt voor het logo van Mijnbestseller. Dit wordt onderaan in het midden van de achterflap toegevoegd. De lange beschrijving moet je invullen in stap vier. Deze zal automatisch in de cover designer geüpload worden. In deze achterflap tekst kan je, naast een algemene samenvatting, ook een quote van lezers of intrigerende zinnen uit het boek, toevoegen.

Cover designer

De cover designer is het gratis programma van Mijnbestseller, waarmee iedereen makkelijk en professioneel een boekomslag kan ontwerpen. Dit programma maakt gebruik van vaste templates die elke auteur helpen om zonder problemen een aantrekkelijke cover te maken.

Stap 1: Kies een vorm

De cover designer berekent automatisch je omslagspecificaties aan de hand van de instellingen die je gemaakt hebt. Kies uit twintig templates welke het best aansluit bij jouw concept. Hierna kan je elke kleur aanpassen en de verschillende elementen verslepen. Dit doe je door het gewenste vlak aan te klikken en de juiste optie linksboven aan te duiden. De rode rand rond de cover duidt het gebied aan waar je geen tekst kunt plaatsen.

Stap 2: Kies een plaatje

Mijnbestseller heeft een uitgebreide database met afbeeldingen die elke auteur gratis mag gebruiken bij het ontwerpen van de boekomslag. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om zelf een afbeelding te uploaden.

De cover designer heeft extra aanpassingen die gebruikt kunnen worden tijdens het opmaken van afbeeldingen. Deze vind je in de linkerbovenhoek na het selecteren van de afbeelding onder ‘effecten’. Speel met deze toevoegingen: een schaduw toevoegen, een afbeelding wazig maken of een stralende gloed bijvoegen?

Stap 3: Kies een stijl

Er zijn verschillende vooraf ingestelde combinaties van kleuren en lettertypes. Neem je tijd om uit te zoeken welke stijl bij jouw ontwerp past. Er zijn veel mogelijkheden, dus je vindt zeker iets dat bij jou past.

Eigen ontwerp uploaden

Een ervaren ontwerper kan zijn eigen boekcover uploaden op Mijnbestseller. Gebruik de omslagcalculator en krijg een handig overzicht van de specificaties voor je ontwerp. Houd plaats vrij voor het ISBN-nummer en het logo van Mijnbestseller, want deze worden automatisch toegevoegd.

Extra tips

  • Je boekomslag zal na het publiceren op onze webshop (en eventueel die op andere online boekwinkels) te zien zijn. Bekijk je omslagontwerp daarom ook in een kleiner formaat (bv. 12%): is alles nog goed leesbaar?
  • Beslis je om na het ontwerp nog iets aan te passen aan de achteflaptekst, je auteursfoto of het manuscript? Open de cover designer dan opnieuw zodat hij de veranderingen kan aanpassen op het ontwerp.
  • Haal inspiratie uit je lievelingsboeken of uit onze webshop. Bekijk wat andere auteurs ontworpen hebben en leer van elkaar.
  • Maak gebruik van de extra diensten op Mijnbestseller en laat je bijstaan in de opmaak en typografie.