Boek verkopen

De promotie van je boek: handige tips

2 reacties

Wanneer je een boek maakt waar je trots op bent, wil je dat met zoveel mogelijk mensen delen. Maar hoe begin je aan die promotie? We zetten de belangrijkste stappen voor jou op een rijtje. Mijnbestseller biedt je de mogelijkheid om je boek succesvol te promoten in negen stappen. Doorloop dit stappenplan voor je start aan dit artikel, want hier gaan we dieper in op bepaalde onderdelen.

Social media

Social media kanalen, zoals Facebook, Instagram en Twitter zijn een handig communicatiemiddel voor je lezers. Houd ze op de hoogte over de vorderingen in het schrijven, post quotes en passages uit je boek. Ga op zoek naar veel gebruikte hashtags zoals #schrijversvaninstagram, #dichtersvaninstagram, #boeklezen en #literatuur. In tegenstelling tot wat velen denken, moet je wel degelijk goed nadenken over wat je op je social media plaatst: maak mooie foto’s, denk na over je tekst en zorg voor voldoende variatie in wat je post. Volgers houden van interactie. Doe eens een giveaway of laat je boek achter op een toffe plaats en kondig dit aan op social media. Organiseer je een boekpresentatie? Maak dit op tijd bekend en probeer je lezers te overtuigen om te komen.

Recensies verzamelen

Een boek met veel positieve recensies wordt automatisch meer gelezen. Een groot aantal potentiële lezers zoekt via het internet naar beoordelingen van je boek voor ze het kopen. Zorg ervoor dat lezers voldoende informatie vinden over je boek. Als auteur kun je een recensie-exemplaar opsturen naar potentiële recensenten. Voeg hierbij een begeleidende brief toe die je boek wat meer toelicht. Zo kan de recensent makkelijk beslissen of hij het boek zal lezen. Houd er rekening mee dat niet elke recensent je boek zal willen lezen.

Er zijn heel wat leuke recensiewebsites en –blogs, dus zoek er één die bij je past:

Recensiewebsites en -blogs

  • Boekiewoogie: Meerdere gepassioneerde recensenten publiceren wekelijks nieuwe recensies. Ze combineren elke boekbespreking met leuke weetjes voor de lezer zoals de hoofdpersonages, de sfeer, de schrijfstijl en het aantal pagina’s. Boekiewoogie ontvangt graag romans en Young Adult boeken, maar ze publiceren ook recensies van andere genres.
  • Boeklovers: Ingrid is een veellezer. Op haar blog vind je naast recensies ook leesfragmenten, stukken uit persberichten en verschillende gastrecensies. Ingrid besteedt zowel aandacht aan de auteur, het boek en haar eigen mening. Ze houdt voornamelijk van thrillers, aangrijpende titels, fictie en non-fictie.
  • Books I Care About: Kim post minstens één keer per week een recensie. Elke maand geeft ze een overzicht van de boeken die ze ontvangen heeft. Ze trekt van elk boek een leuke foto en geef je een score op 10. Chicklits, romans, literaire thrillers en boeken met een medisch tintje leest Kim maar al te graag.
  • De Boekenfabriek: Anneke van De Boekenfabriek noemt zichzelf een booknerd. Dat ze veel kennis van boeken heeft, voel je bij het lezen van de recensies: duidelijke informatie en een onderbouwde mening. De Boekenfabriek post elke maandag een nieuwe recensie. Één keer per maand zet Anneke zelf uitgegeven jeugdboeken (van 0 tot 18 jaar) in de spotlight met de rubriek SelfSpot op Nienke’s kinderboekenblog. Thrillers, Young Adult boeken en jeugdboeken leest Anneke met alle plezier.
  • Hoofdstuk 12: Chantal is naast een lezer zelf ook een schrijver. Op haar blog geeft ze schrijftips, leestips, persoonlijke blogs en recensies. Verder kun je bij haar ook terecht voor je manuscriptredactie, handig toch? Haar voorkeur gaat uit naar literaire romans, chicklit en boeken met twaalf hoofdstukken.
  • Ogma: Ogma staat voor de Iers Keltische God van welsprekendheid, poëzie, taal en studie, en dit is waar deze blog om draait: lezen en schrijven. Met meerdere recensenten wordt er om de paar dagen een nieuwe recensie gepost. Detectiveromans, thrillers, romans, fantasy, strips en graphic novels vallen altijd in de smaak, maar bekijk de schrijverspagina om een blogger te vinden die bij jouw genre past.

Recensiewebsites

Naast deze boekenblogs kun je ook recensie-exemplaren opsturen naar grotere websites. Deze websites krijgen dagelijks verschillende exemplaren toegestuurd. Schrijf dus een duidelijke begeleidende brief.

  • Leesclub van Alles: Deze recensiewebsite publiceert recensies over ongeveer elk literair genre. Elke weekdag staat in teken van een ander genre, zo worden er elke vrijdag literaire recensies gepubliceerd.
  • Boekreviews: Boekreviews heeft een vlotte website met, naast recensies, ook auteurpagina’s. Dit geeft lezers een overzicht met andere boeken die ze nog kunnen lezen. Elke recensie toont de leestijd en het aantal lezers.
  • Hebban: Dit is de grootste recensiewebsite in Nederland. De lezer ontdekt makkelijk nieuwe boeken, kan recensies schrijven en deelnemen aan leesclubs. Als auteur op Hebban  kan je een auteurspagina koppelen aan je gebruikersaccount en zo je boek toevoegen aan de databank. De redactie aanvaardt boeken met een recensieverzoek, maar kan niet garanderen dat elk boek ook door een recensent gekozen wordt.

Aansluiten bij een community

Naast social media en recensies, is het natuurlijk belangrijk om je boek bij de lezer te krijgen. NBD Biblion staat in voor het verspreiden van nieuw verschenen titels aan openbare bibliotheken. Om je boek hiervoor in aanmerking te laten komen, kan je kosteloos twee recensie-exemplaren opsturen. Als je boek toch niet geschikt blijkt, stuurt NBD Biblion het binnen enkele weken terug.

Boekhandels benaderen

Natuurlijk wil je graag dat je boek in elke boekhandel in je buurt komt te liggen. Je start best met één boekenwinkel per keer: ga persoonlijk langs, geef een korte uitleg over je boek en neem een eigen exemplaar mee. Een overzicht van de onafhankelijke boekhandels in je buurt vind je makkelijk via Libris.

Wat moet je vooral onthouden uit deze blog? Stel realistische verwachtingen voor jezelf, maak een doordacht promotieplan en bovenal: wees trots op je eigen boek.