Boek schrijvenBoek uitgeven

Rose Zandvliet: Je eerste boek uitgeven met Mijnbestseller

Interview Rose Zandvliet

Rose Zandvliet is in het dagelijks leven concept & strategy director bij Talpa Network en heeft nu haar eerste boek geschreven en uitgegeven! Naast haar werkzaamheden bij Talpa Network en het schrijven, heeft ze ook nog een passie voor fotografie en illustreert ze. De cover is dan ook door haarzelf ontworpen. Kortom, Rose is een echte duizendpoot en wij hebben een interview met haar over haar eerste zelf uitgegeven boek: Het Pandapunten Spaarsysteem.

Hoi Rose Zandvliet! Gefeliciteerd met het publiceren van je eerste boek ‘Het Pandapunten Spaarsysteem’! Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Wie ben je en waarom ben je begonnen met schrijven?

Ik ben Rose, een vijfendertigjarige Amsterdamse werkzaam in de media & reclame, een knettergekke creatieve industrie die draait om het vertellen van (boeiende) verhalen. En dat is dan ook iets wat ik, zo lang als ik me kan herinneren, doe. Mensen vermaken met verhalen. Toen ik in groep acht zat, maakte ik mijn eigen weekblad, op mijn twintigste werkte ik op Ibiza in het animatie-team van een resort en ik schrijf nu al jaren columns en artikelen. Een boek moest er ook een keer komen, alleen is een achternaam die begint met de Z niet praktisch. Dan sta je op de onderste plank. Mijn plan was eerst trouwen met een K of een M. Maar goed… na al een eeuwigheid vrijgezel te zijn ben ik toch maar in de pen gekropen. Want, waarom wachten met iets dat je graag wil?

In een van je columns vertel je dat je in een paar maanden tijd al driehonderdzestig pagina’s had. Dat is best snel. Hoe is het proces voor je boek gegaan?

Ik zat een beetje aangeschoten op de fiets, midden in de nacht onderweg naar huis. En opeens was daar het begin en einde van mijn verhaal. Zo plop, in mijn hoofd. Alleen de route ertussen moesten ik en mijn computer nog afleggen. Dat ging bij vlagen heel moeizaam, dan staarde ik uren naar een leeg scherm. En soms vlogen de zinnen sneller uit mijn vingers dan ik ze in mijn hoofd kon formuleren. Het leek alsof mijn handen zelfstandig konden denken. Terwijl ik aan het typen was las ik geschrokken mee: waaaat? Ze zijn bij de EHBO? En nu opeens op een naaktstrand? Wat gebeurt er allemaal?!

Tijdens het schrijven leerde ik mijn karakters steeds beter kennen. De eerste keer herschrijven was daarom echt een feestje, alle personages nog verder uitdiepen. Daarna ben ik gaan schrappen, oppoetsen, aanvullen en weer deleten. Dat heeft zeker een jaar en zes rewrites gekost. En zelfs vlak voordat het manuscript de deur uit ging, heb ik nog een heel hoofdstuk gedelete. Eén van mijn favoriete hoofdstukken, maar hij haalde de vaart uit het verhaal dus het moest wieberen.

In je dankwoord heb je het over al je dates die je inspiratie gaven, is een van die dates ook echt in het boek voorgekomen of is het puur inspiratie geweest?

Soms is het lastig in te schatten waar een herinnering stopt en inspiratie begint. Er zit een date-scene in mijn boek waarvan het begin op de werkelijkheid is gebaseerd en het einde volledig uit mijn duim is gezogen. Tenminste, dat dacht ik. Tot ik met diezelfde jongen deze zomer (zeven jaar later) opnieuw een biertje ging drinken in datzelfde kroegje. En hij herinnert hele andere dingen van de avond dan ik… dingen die ik dacht te hebben verzonnen!

Relateer je jezelf aan een bepaald persoon in je boek?

Er zit een stukje van mij in alle drie de hoofdpersonages. Teddy is een prutser als het gaat om daten en mannen, iets wat ze (helaas) van mij heeft. Ik ben het impulsieve en chaotische van Susanne, ik floep er geregeld iets uit dat niet helemaal gepast is. Maar ik ben ook het praktische van Maartje, ook ik neem het liefst een pot pindakaas mee op vakantie.

Wat is een hoogtepunt geweest bij het schrijven van je boek?

Het moment dat ik de laatste zin schreef was heel bijzonder. Ik had opeens een boek geschreven. Driehonderd-plus-pagina’s. Holikanoli. Het tweede hoogtepunt was de eerste hardcopy van Het Pandapunten Spaarsysteem in mijn handen hebben. Toen was het opeens echt-echt. En elke leuke lezer-reactie vind ik een hoogtepunt. Daar doe je het uiteindelijk voor, de lezers.   

Het is misschien moeilijk zonder de plottwist te verraden, maar we zijn erg benieuwd hoe je daarop bent gekomen en hoe je dat in het verhaal verwerkt hebt zonder het thema te veranderen.

Ik wilde geen voorspelbare en zoetsappige roman schrijven, maar juist een eerlijke, grappige en vooral verrassende. Eéntje waarbij je pas aan het einde erachter komt hoe het (of met wie ze) eindigt. Daarom heb ik onder andere gekeken naar de structuur van crime novels. Daarnaast is een veel gegeven tip ‘schrijf wat je weet,’ oftewel situaties en plekken die je persoonlijk kent. Dus ben ik gaan nadenken over ‘plottwists’ in mijn eigen leven en dan komen we uit bij de dokter-scene, die is letterlijk uit mijn leven gegrepen.

Zonder het eind te verklappen, denk je dat je een vervolg kan schrijven op dit boek?

Zeker! Ik was zo blij toen Het Pandapunten Spaarsysteem af was. Het had zoveel tijd gekost. Lekker, even niet meer schrijven. Een paar uur later zat ik op de fiets, en ‘plop’ daar schoten de eerste zinnen van het vervolg mijn hoofd in.

Waarom heb je voor uitgeven in eigen beheer gekozen via Mijnbestseller?

In eigen beheer uitgeven betekent in je eigen tempo. Zo kan ik het optimaal combineren met mijn fulltimebaan. Soms heb je in het proces wel behoefte aan iemand die zegt: “zo en zo gaan we het doen,” maar alles zelf doen en beslissen geeft uiteindelijk meer voldoening. En ik ben heel erg blij met de support en tips van het Mijnbestseller-team en het systeem is ook erg toegankelijk.

Heb je een gouden tip voor schrijvers die ook in eigen beheer willen uitgeven?

Het is een leuk proces, maar neem de tijd! En ga naar de plek waar je kopers zijn. Ga naar boekwinkels en kijk welke kleuren en stijlen de conventie zijn als het gaat om boekcovers. Je wil natuurlijk opvallen. En vergeet ook de webshops niet: een thumbnail online is een stuk kleiner dan het boek dat je in je hand hebt, kies een lettertype dat ook goed leesbaar is en een design die van het scherm af knalt.

Tot slot: zonder iets weg te geven van het plot, kan je iets over je boek vertellen wat niet op de achterflap staat? Maak ons nieuwsgierig!

Of je nou single bent of in een relatie, man of vrouw, Het Pandapunten Spaarsysteem geeft sowieso heel veel leuke en spannende suggesties voor date-nights.

Wil je meer weten over Rose Zandvliet of het boek? Ze heeft een speciale website voor Het Pandapunten Spaarsysteem, waar je onder andere haar podcast vind over het boek! Ook een aanrader!