Wie gaat jouw boek uitgeven? 

Vroeger was het voor vrijwel iedere schrijver de wens om hun boek te laten uitgeven bij een gerenommeerde uitgeverij, zoals De Bezige Bij, Querido of Arbeiderspers. En nog steeds hebben veel auteurs deze droom maar de traditionele uitgeverijen zijn uiterst terughoudend in het publiceren van boeken van relatief onbekende auteurs. Gelukkig bieden wij je een meer dan acceptabel alternatief in de vorm van het zelf uitgeven van je boek: jij zit aan het stuur, bepaalt het tempo, hebt de volledige zeggenschap over jouw manuscript en je verdient meer per verkocht boek! We zetten de uitgeefopties even voor je op een rijtje. 

De traditionele uitgever

Zoals gezegd is de kans uiterst miniem dat een uitgeverij jouw boek uitgeeft en dat heeft ook een reden. Circa 80% (!) van alle gepubliceerde titels van een uitgeverij zijn verlieslatend. Dat betekent dus dat 20% van de titels dit verlies moet goedmaken en nog wat extra moet brengen om de uitgeverij winstgevend te laten zijn. Mocht jij toch worden geselecteerd dan teken je een uitgeefcontract dat je bindt aan de uitgeverij, wordt je boek geredigeerd en gedrukt in een beperkte oplage, wordt er een heel klein beetje aan marketing gedaan en verdien je tussen de 7,5% en 10% van de netto verkoopprijs van jouw boek. Geen vetpot dus. 

De niche uitgever 

Dit zijn in de regel kleine uitgeverijtjes die gespecialiseerd zijn in een bepaald thema. Denk bijvoorbeeld aan natuur, sport, poëzie, geschiedenis enzovoort. De uitgeverij bestaat in de regel uit 1 of een paar mensen en zij geven in de regel slechts een paar titels uit, waar wel de ziel en zaligheid van de uitgever in zit! Ook hier geen vetpot voor de auteur wanneer het gaat om de royalty per verkocht boek, maar dit type uitgeverijen biedt wel een warm bad voor de auteur. 

De vanity uitgever

Misschien ben je deze partijen wel eens tegengekomen. Ze beloven gouden bergen en je krijgt heel veel, maar je moet eerst betalen en veel ook! Ze verleiden je met verkooppraatjes. Je krijgt een isbn, je krijgt 50 exemplaren, je boek wordt geredigeerd, ze doen marketing voor je en het kost je slechts duizend euro… Koopje? Nee dus. Zoals je begrepen zal hebben zijn wij geen fan van vanity uitgevers. Ontelbaar veel schrijvers zijn naar ons toegekomen met verhalen hoe erg ze zich bekocht voelden. Niet doen dus. 

Zelf je boek uitgeven

Dit is natuurlijk de uitgeefvorm die wij je van harte aanbevelen. Het zelf uitgeven van je boek, waar jij dus zelf de uitgever van je boek bent, is al vele jaren de snelst groeiende trend in het uitgeefvak. Self-publishing heeft geleid tot een enorme aanwas van onderscheidende boektitels en trotse auteurs. We zetten de voordelen nog even voor je op een rijtje:

  • Je bent zelf de uitgever van jouw boek en je behoudt alle rechten
  • Er is geen contract, je bent vrij om te komen en te gaan
  • Jij zit aan het stuur, jij bepaalt het tempo
  • Je hebt de volledige zeggenschap over je manuscript
  • Je verdient het meest per verkocht exemplaar, maandelijks wordt je betaald
  • Je krijgt kosteloos je eigen webshop
  • We bieden je ondersteuning in marketing, onder andere door interfaces via social media, WhatsApp, tips voor een boekpresentatie en promotiemateriaal

  Heb je je keuze gemaakt? Start nu: word de uitgever van jouw boek