Boek uitgeven

Een boek uitgeven via Mijnbestseller: Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wil jij voor het eerst een boek uitgeven via Mijnbestseller? Loop je vast tijdens het uploaden van je manucript of het ontwerpen van een cover? Of heb jij een vraag over de verkoopprijs en de uitbetaling? Zoek je antwoord tussen deze lijst met veelvoorkomende vragen en ga aan de slag! Je antwoord toch niet gevonden? Stuur een e-mail naar info@mijnbestseller.nl!

Ik heb mijn manuscript geüpload, maar ik krijg een foutmelding. Wat is er mis?

Het platform van Mijnbestseller controleert automatisch al je bestanden om een optimale kwaliteit te garanderen. Het kan dus zijn dat je een foutmelding krijgt na het uploaden, maar vaak is dit door kleine foutjes die makkelijk op te lossen zijn.

Mogelijke redenen voor foutmelding:

 • Je hebt een te groot bestand geüpload (max. 1 GB) of je internetverbinding is niet sterk genoeg. Hierdoor duurt het te lang voor het systeem om het bestand te uploaden.
 • Het lettertype is niet ingesloten in de PDF. Niet alle lettertypes worden mee opgeslagen wanneer je een Word-document opslaat als een PDF-document. Dit is makkelijk op te lossen. Volg dit stappenplan voor het opslaan van je document:
  • Ga naar het tabbladmenu
  • Klik op opslaan als
  • Selecteer een map
  • In het vervolgkeuzemenu opslaan als PDF kiezen
  • Voordat je opslaat klik je op de knop opties
  • Daar onder PDF-opties ISO 19005-1 compatibel (PDF/A) kiezen
  • Opslaan
 • Je manuscript bevat minder dan het minimum aantal pagina’s. Dit minimumaantal is verschillend voor een hardcover en een paperback.

Overzicht:

Hardcover:

 • Crème papier (romandruk): 49 pagina’s
 • Wit papier: 79 pagina’s
 • Semi-glans wit papier: 98 pagina’s

Paperback:

 • Crème papier (romandruk): 26 pagina’s
 • Wit papier: 40 pagina’s
 • Semi-glans wit papier: 43 pagina’s

TIP: Kijk je finale bestand altijd goed na, want er kunnen nog verschillende fouten insluipen. Zijn er geen blanco bladzijden? Staan de paginanummers correct? Zijn er afbeeldingen verschoven? Lees meer over het manuscript in deze blog.

Ik wil mijn eigen coverdesign uploaden, maar wat zijn de afmetingen voor mijn cover?

Je kan zelf een cover ontwerpen en deze dan uploaden. Gebruik de omslagcalculator voor het berekenen van de specifieke afmetingen, de rugdikte en de afloop van het ontwerp. Mijnbestseller biedt elke auteur de mogelijkheid om ook makkelijk zelf een cover te ontwerpen via de Cover Designer. Lees de blog over coverontwerp en maak je eigen boekomslag!

Ik wil mij laten helpen voor het ontwerp van mijn cover of de tekstredactie van mijn manuscript, maar ik zie geen prijzen staan?

Onder ‘stap 3: Manuscript’ vind je een lijst met specialisten die de ervaring en kennis hebben om je te helpen met grammatica & spelling, redigeren, layout of vertalen. Sommige experts maken gebruik van een vaste prijs, maar andere bepalen hun prijs per boek. Klik op ‘aanvraag’ zodat de expert met jou contact kan opnemen om te kijken voor welke prijs hij jou kan helpen.

Ik heb mijn boek gepubliceerd, maar het is nog niet verkrijgbaar via bol.com en Mijnbestseller. Wat moet ik doen?

Voor het publiceren van een boek via Bol.com moet je een ISBN-code aankopen. Dit kost 12,75 euro en is verplicht indien je online en in boekenwinkels wilt verkopen. Na het publiceren duurt het ongeveer 24 uur voor je boek beschikbaar is in de webshop van Mijnbestseller. Het publiceren via Bol.com duurt al snel 5 tot 7 dagen. Hierna zal je boek beschikbaar zijn voor verkoop. Dit is een standaardtermijn waar niets aan veranderd kan worden.

Maakt het nog uit voor de prijs of ik een paar kleurenfoto’s heb of een heleboel?

De prijs van het boek wordt bepaald door het aantal pagina’s in kleur. Bereken de prijs aan de hand van de prijscalculator.

Verschil kleuren op internet en in het echt?

Het kan inderdaad zijn dat kleuren van het digitale coverontwerp niet hetzelfde zijn als het gedrukte resultaat. De digitale kleuren moeten namelijk omgezet worden naar afdrukbare kleuren. Het is niet mogelijk om dit honderd procent overeen te laten komen. Elke auteur wordt dan ook aangeraden om eerst een testexemplaar te laten drukken.

Ik heb fouten ontdekt in mijn boek, wat moet ik nu doen?

Fouten in een manuscript moeten natuurlijk meteen aangepast worden. Haal je boek terug uit publicatie via de volgende stappen:

 • Log in met je account
 • Ga naar ‘Mijn boeken’
 • Klik het boek aan dat je wilt bewerken
 • Klik in de pop-up rechtsboven op de drie verticale puntjes en kies ‘uit publicatie’

Hierna kan je het boek terug aanklikken en bewerken. Nadat je alle aanpassingen doorgevoerd hebt, kan je het boek terug publiceren. Houd er rekening mee dat het ook nu weer 24 uur zal duren voor het boek beschikbaar is in de webshop.

Wat is het Centraal Boekhuis?

Het Centraal Boekhuis is het grootste distributiecentrum voor boeken in het Nederlandstalige taalgebied.  Zij zijn verantwoordelijk voor het aanleveren van boeken aan elke boekhandel die je boek wilt inkopen. Ook online bestellingen worden indirect via het Centraal Boekhuis aan de lezer bezorgd. Indien je ervoor kiest om je boeken via het Centraal Boekhuis te verkopen, moet je een ISBN-code aankopen. Na publicatie zullen alle boekhandels de mogelijkheid hebben om jouw boek te bestellen via het Centraal Boekhuis en te verkopen in hun boekenwinkel.

Hoe zie ik mijn verkoopcijfers en winst?

Ga hiervoor naar ‘Verkoopresultaten’. Hier krijg je een overzicht van alle boekverkopen. Op deze pagina kun je rechtsboven aangeven uit welke periode je de verkopen wilt bekijken. Via ‘royalties’ kun je nakijken wat jij als auteur krijgt per verkocht boek. Houd er rekening mee dat de marges bij Mijnbestseller hoger zijn dan die van bol.com. Het duurt ook enkele dagen voor een aankoop via bol.com geregistreerd wordt bij de verkoopresultaten.

Wanneer wordt mijn winst gestort?

Alle royalties worden maandelijks uitbetaald indien het totale bedrag hoger is dan 10 euro. Bedragen lager dan 10 euro worden halfjaarlijks uitbetaald. Zorg ervoor dat je rekeningnummer volledig correct ingevuld is, want dit proces gebeurt volledig automatisch.

Wat zijn de levertijden? Kunnen hier uitzonderingen in gemaakt worden?

De normale levertijd is 3-5 werkdagen voor een paperback. De productie van een hardcover duurt langer, namelijk 5-7 werkdagen. Hier kunnen geen uitzonderingen op gemaakt worden. Bestellingen via je eigen account, kun je volgen via ‘Mijn bestellingen’. Op deze manier kun je nagaan wanneer je boek op de post gedaan wordt.

Kan ik mijn bestelling online volgen?

PostNL tracht zoveel mogelijk bestellingen te versturen via een regulier pakket dat via de brievenbus afgeleverd kan worden. Deze verzendingen krijgen dan ook geen Track & Trace-code. Heb je meer dan één boek besteld? Kijk bij ‘Mijn bestsellingen’ of er een Track & Trace-code gebruikt wordt voor je bestelling. Ben je niet zeker of je bestelling wel goed verzonden is? Stuur een bericht naar info@mijnbestseller.nl!

Kunnen jullie mij helpen met de promotie van mijn boek?

Mijnbestseller kan geen auteurs bijstaan voor de promotie van een gepubliceerd boek. Kijk hiervoor naar de gespecialiseerde diensten die op Mijnbestseller aangeboden worden. Er worden ook wekelijks blogs geschreven die je als auteur helpen met marketingtips. Lees o.a. de blog ‘De promotie van je boek: handige tips’.

Wat is een widget en waavoor kan ik het gebruiken?

Een widget is een miniwebsite die je kan gebruiken als verkoopknop op verschillende sociale media zoals LinkedIn, Facebook, Twitter en je eigen website. Klik na het publiceren van je boek op ‘verkooptools’ en kies bovenaan of je wilt verkopen via je website of via social media kanalen. Het plaatsen van een widget op je website gebeurt via een specifieke code. Vraag hiervoor naar je websitebeheerder indien je hier geen kennis over hebt.

Zijn er juridische verplichtingen na het publiceren van mijn boek?

Wanneer een schrijver een eigen boek uitgeeft, zijn er bepaalde verplichtingen aan verbonden. Zo geldt er in Nederland de Wet op de vaste boekenprijs. Elke prijs van een boek moet gemeld worden aan het Commissariaat voor de Media. Ook een tijdelijke actieprijs moet naar hen gecommuniceerd worden. Mijnbestseller is geregistreerd als uitgeverij en geeft elke verkoopprijs door aan de Commissie.

Als auteur zijn er wel enkele dingen waar je zelf voor verantwoordelijk bent. Zo nodigt de Nationale Bibliotheek elke auteur uit om een gratis exemplaar van hun boek ter beschikking te stellen aan Het Depot van Nederlandse Publicaties. Dit is niet verplicht, maar kan wel helpen in het verkrijgen van naamsbekendheid. Je kan je boek zowel fysiek als digitaal inleveren. Kijk voor meer informatie op de website van de Nationale Bibliotheek.

Verder ben je als auteur zelf verantwoordelijk voor het respecteren van auteursrechten en de AVG-wetgeving. Indien je delen van tekst of beeld overneemt van anderen, moet je hier toestemming voor vragen om problemen te vermijden. Dit geldt ook voor andere persoonlijke gegevens die je gebruikt voor de publicatie van je boek.