Boek uitgeven

Eenvoudig zelf je boek uitgeven in enkele stappen?

Tegenwoordig is het zelf uitgeven van jouw boek heel gemakkelijk. In een paar stappen kun je jouw boek via Mijnbestseller.nl publiceren, promoten en verkopen waar jij wenst. Je kunt ook verkopen via Bol.com, Amazon,nl en de boekhandels! In deze blog vertellen we meer over hoe je dit kunt doen. 

1. Neem gratis een account om je boek uit te kunnen geven

2. Doorloop de publicatiestappen en publiceer jouw boek

3. Start met het promoten en verkopen van je boek

4. Geld verdienen met het zelf uitgeven van je boek?

1. Neem gratis een account om je boek uit te kunnen geven

De eerste stap is in een minuutje gepiept. Je neemt kosteloos een account bij Mijnbestseller met behulp van je emailadres en je wachtwoord. Wij sturen je vervolgens een email met een activatielink. Je klikt op de link en je account is actief. Je bent klaar om te beginnen met het uitgeven van je boek. 

Je gegevens zijn veilig

Je kunt bij Accountinstellingen je naam en adres invullen. Deze gegevens zijn bij ons veilig. We maken gebruik van de meest moderne software zodat indringers geen kans krijgen. Ook zullen wij jouw gegevens niet aan derden verstrekken voor bijvoorbeeld commerciële doeleinden. Zie ook ons Privacybeleid

Bankgegevens om je te kunnen betalen

Wil jij je boek ook verkopen en er geld mee verdienen? Dat kan natuurlijk. We betalen maandelijks de royalty aan onze auteurs. Deze moeten wel meer dan €10 bedragen. We hebben dan wel je bankgegevens nodig om je te kunnen betalen. Je kunt een IBAN gebruiken of een Paypal rekening. En wees gerust: deze gegevens zijn veilig.   

Publiceren onder pseudoniem?

Je kunt eenvoudig onder een pseudoniem publiceren. Alleen jouw echte identiteit is bij ons bekend, het publiek zal alleen jouw auteursnaam leren kennen. We maken onderscheid tussen het account (dat ben jij dus) en de auteur. Je kunt zoveel auteursnamen gebruiken als je wenst.

2. Doorloop de publicatiestappen en publiceer jouw boek

Tijd om aan het echte werk te gaan beginnen: het publiceren van jouw boek! Het publicatieplatform van Mijnbestseller.nl is zo ingericht dat het jou bij de hand neemt een door de stappen leidt. Zo maken we het makkelijk voor je en zorgen we ervoor dat je niets vergeet. In iedere stap geven we de voor die stap relevante informatie. Goed om te weten: tot aan het moment dat je publiceert kun je alle stappen nog zo vaak als je wenst aanpassen.

Algemeen

Je begint natuurlijk met de keuze welk type boek je gaat uitgeven: een paperback, een hardcover of een e-book. Je kiest het formaat de papiersoort en of je binnenwerk zwart-wit is of kleur, de omslag is altijd in kleur. Voor een e-book hoef je deze keuzes natuurlijk niet te maken. Je geeft natuurlijk ook de titel en eventueel de subtitel van jouw boek op en de naam van de auteur. Je begint natuurlijk met de keuze welk type boek je gaat uitgeven: een paperback, een hardcover of een e-book. Je kiest het formaat de papiersoort en of je binnenwerk zwart-wit is of kleur, de omslag is altijd in kleur. Voor een e-book hoef je deze keuzes vanzelfsprekend niet te maken. Je geeft natuurlijk ook de titel en eventueel de subtitel van jouw boek op en de naam van de auteur.

Wel of geen ISBN?

Een ISBN is een nummer dat de unieke identificatie van je boek is. Je kent wel die barcode met die cijfertjes achterop een boek. Boekhandels weten aan de hand van een ISBN altijd om welk boek het gaat. Een ISBN is alleen vereist wanneer je jouw boek ook via de boekhandels wil verkopen. Iedere verschijningsvorm van een boek heeft een apart ISBN nodig. Dus je hebt 2 ISBN’s nodig wanneer je bijvoorbeeld naast je paperback ook een e-book publiceert. Wij plaatsen het ISBN met de barcode automatisch op de achterkant van je omslag, maar jij moet het zelf in je manuscript zetten, in de colofonpagina. 

Manuscript uploaden

We verwachten dat jij je manuscript volledig opgemaakt uploadt. Je kunt een PDF of een Word document uploaden voor een papieren boek en een Word document of een epub uploaden voor je e-book. Na het uploaden tonen wij een PDF of epub, controleer deze goed. Is je manuscript nog niet naar tevredenheid? Je kunt altijd een nieuwe versie uploaden. 

Omslag opmaken

De omslag is het visitekaartje van jouw boek, zorg ervoor dat deze er mooi en opvallend uitziet. Zie ook onze Jouw boek, jouw stijl sectie op de homepage voor de nodige inspiratie! We bieden je twee opties: je kunt de omslag maken met onze Cover Designer of je kunt je boekomslag zelf maken en uploaden als PDF, JPG of PNG file. We geven je in de stap Omslag opmaken de relevante informatie en de exacte specificaties van je omslag. 

Ook verkopen? Informatie, Prijs, Verkoopkanalen

Je kunt bij Mijnbestseller.nl je boek alleen laten drukken maar je kunt natuurlijk ook je boek verkopen. Om dit te kunnen doen hebben we de omschrijving van je boek nodig: een aantrekkelijke tekst die in de webshops komt en die de potentiële lezer moet verleiden. Daarnaast kies je de verkoopkanalen waar je boek te koop komt te staan en bepaal je de verkoopprijs en de marge die je verdient per verkocht boek. Zie ook onze prijscalculator

Papieren boek? Altijd een proefexemplaar kopen!

Voordat je publiceert raden we je aan om altijd een of meerdere proefexemplaren te kopen. De ervaring leert dat een eerste versie van jouw boek nooit zonder fouten is. Dat kunnen kleine taalfoutjes zijn, maar ook cosmetische zaken met betrekking tot de opmaak. Laat mensen om je heen ook jouw boek lezen en feedback geven. Hoe meer ogen meekjken, hoe beter het wordt. 

3. Start met het promoten en verkopen van je boek

Is je boek gereed om te worden gepubliceerd? Dan is het de allerhoogste tijd om vol met de promotie van jouw boek bezig te gaan. Wees verzekerd dat je boek niet vanzelf verkoopt, ook al staat deze op de belangrijker verkoopkanalen zoals Bol.com, Amazon.nl, Burna en Libris. 

Begin met promoten voordat je je boek publiceert

Al ruim voordat jij je boek publiceert moet je bezig zijn met de promotie van je boek. Deel bijvoorbeeld fragmenten van jouw boek en vraag om feedback. Laat je netwerk een keuze maken uit 3 concept boekomslagen, vraag hen wat zij de beste titel vinden. Zorg dat veel mensen weten dat je boek eraan komt. Laat ze alvast inschrijven op jouw boek. 

Promotieplan

Moet je echt een promotieplan maken voor je boek? Het antwoord is ja al jij je boek serieus neemt en je wil er veel van verkopen. En het plan hoeft geen dik plan te zijn, als je maar wel over alle mogelijke zaken nadenkt. Denk hierbij aan: een boekpresentatie organiseren, het versturen van een persbericht, social media, ambassadeurs krijgen, recensie-exemplaren versturen, wedstrijden organiseren, reviews verkrijgen, beurzen bezoeken, blogs schrijven op relevante websites, je eigen website opzetten. 

Eigen webshop

Mijnbestseller.nl biedt je kosteloos een eigen webshop. Daarmee kun je jouw boek direct verkopen aan iedereen. En het mooie is dat bij verkoop via je eigen webshop je ook nog eens de hoogste marge per verkocht boek verdient! Bij Mijn auteurs kun je de webshop eenvoudig instellen. De boeken die je onder jouw auteursnaam publiceert komen automatisch op je auteurswebhsop. 

4. Geld verdienen met het zelf uitgeven van je boek?

Niet iedereen heeft de wens om veel geld te verdienen met het uitgeven van een boek. Sommige auteurs zetten hun eigen marge op nul, andere auteurs schenken hun royalty an een goed doel. En er zijn natuurlijk ook auteurs die goed geld verdienen met het uitgeven van hun boek.

Hoge marges bij de verkoop van jouw boek

De allerhoogste marges verdien je wanneer je jouw boek rechtstreeks verkoopt. Je kunt een kleine voorraad boeken bestellen en vanuit deze voorraad aan vrienden en bekenden verkopen. Je kunt via je auteurswebhop verkopen, je kunt via de links met social media die Mijnbestseller.nl je biedt verkopen. Met de prijscalculator kun je snel berekenen welke hoge marge je kunt verdienen. 

Ook Bol.com, Amazon.nl en de boekhandels

Natuurlijk raden we je ook aan om via de boekhandels te verkopen. Zij vragen een fors deel van de verkoopprijs van jouw boek, maar je bereikt hiermee wel de mensen die alleen via Bol.com, Amazon.nl of een bepaalde boekhandel, zoals Bruna, Ako of Libris kopen. 

Actueel verkoopoverzicht

Bij Verkoopoverzicht houden wij bij hoeveel boeken zijn verkocht. Deze wordt dagelijks bijgewerkt nadat een boek is geleverd aan de klant. Je kunt de verkopen per boektitel zien, je kunt de details van de verkopen bekijken en je ziet per verkoop hoeveel royalty je hebt verdiend!

Maandelijkse royaltybetaling

Iedere maand, in de 2e week van de maand, betalen we de royalty aan onze auteurs. Voorwaarde is dat de royalty meer dan €10 bedraagt, anders wegen de kosten van betaling te zwaar. Bij Verkoopoverzicht en vervolgens Royalty zie je de bedragen staan die we reeds hebben betaald, inclusief te downloaden PDF’s ten behoeve van je administraite. Ook tonen we altijd het eerstvolgende betaalmoment!