Boek verkopen

5 boekmarketing tips om je boek aan de man te brengen

Hai, ik ben Natasja Bijl. In 2020 heb ik mijn debuutroman Adem uitgebracht, waar ik in elf maanden tijd drieduizend van verkocht. Ik vertel jou graag wat mij geholpen heeft zichtbaarder te worden en beter te verkopen. Waar het volgens mij allemaal mee begint is een stukje bewustwording, oftewel ervan doordrongen raken dat een boek dat zichzelf wel verkoopt nog geschreven moet worden. Kortom, je dient echt van alles uit de kast te halen om jouw boeken als zoete broodjes over de toonbank te laten gaan. Als ik auteurs vertel dat boekmarketing best wat inspanning vraagt, krijg ik nog weleens een diepe zucht als antwoord. “Ook dat nog! Weet je wel dat ik het schrijven van mijn boek al naast mijn baan/hond/gezin heb moeten doen.” Tja, ik weet het en troost je gerust met de gedachte dat er maar heel weinig schrijvers zijn die zich volledig en in alle rust op hun boek en de marketing kunnen storten. Kom op. Jij kan dit ook!

Tip 1. Ga al in een vroeg stadium communiceren over jouw boek in wording

Iets dat je boekmarketing enorm kan boosten is om mensen al tijdens het schrijfproces mee te nemen in jouw verhaal. Dat kan door tijdens verjaardagen en netwerkborrels enthousiast over jouw boek te vertellen, maar ook door online actief te zijn. Met alle sociale mediakanalen die tegenwoordig voorhanden zijn, is dat niet moeilijk. Deel fragmenten, vertel over je writersblock, je research, je schrijfuurtjes in lowbudget vakantieparken, krakkemikkige caravans… en laat je volgers bijvoorbeeld meebeslissen over de cover. Op deze manier maak je toekomstige lezers alvast warm voor je boek. Je doet het goed als volgers gaan vragen wanneer je boek nou eindelijk op de markt komt.

Tip 2. Organiseer een pre-sale

Omdat je met een eerste druk voor best wel wat kosten komt te staan, is het handig om een pre-sale te organiseren. Stuur bijvoorbeeld nieuwsbrieven uit en vraag je fans om op voorhand al een exemplaar van je boek te bestellen. Zo’n voorverkoop geeft jou niet alleen financiële armslag, maar ook een boost. Je bent nu niet meer de enige die uitkijkt naar de dag waarop jouw boek op de markt komt.

Tip 3. Verzamel reviews

Eigenlijk is dit de gouden boekmarketing tip. Vraag lezers om een korte recensie van jouw boek op hun LinkedIn of Facebookpagina te plaatsen en jou daarin te taggen, liefst met foto van de cover. Door dit principe toe te passen, laat je de netwerken van anderen voor je werken en ben je niet steeds zelf aan het ventileren over hoezeer jouw boek de moeite waard is, maar heb je fans die dat voor je doen. Zo promoot je des te beter. Ik kan zeggen dat elke review mij minstens vijf nieuwe bestellingen opleverde en veel nieuwe contacten, met name op LinkedIn.

Tip 4. Benader de media

Op het moment dat jij jouw roman, thriller, feelgoodboek, biografie… uitbrengt, benader je natuurlijk de pers. Dat doe je door een persbericht te schrijven en die naar diverse redacties en journalisten te sturen. Begin bij de regionale krant, Mensen doen vaak wat lacherig over de lokale ‘sufferdjes’, maar dat is niet terecht. Regionale kranten hebben een trouw lezerspubliek en zijn online erg actief. En dan is er nog een mooie bijkomstigheid: Landelijke kranten ‘winkelen’ graag bij de lokale/regionale kranten, Zo stond mijn interview over mijn debuut ineens als premiumartikel op de site van het AD.

PS. Vergeet niet om jouw media-succes online te delen voor extra boekmarketing punten.

Tip 5. Geef lezingen/signeersessies of online optredens

Jouw verhaal is bijzonder, dat kan niet anders. Waarom moest je dit verhaal schrijven? Wat was er zo urgent? Afhankelijk van het genre waarin je schrijft en het onderwerp, zijn er vast mensen die door jou geïnspireerd willen worden. Maak daar gebruik van. Ik heb inmiddels tal van lezingen gegeven, in boekhandels, bij netwerkborrels, vrouwenclubjes en uiteindelijk voor 400 docenten. Zelfs tijdens de lockdown ging ik onverminderd door, al werden het toen online lunchsessies via Zoom of Teams. Na jouw wervelende presentatie stuur je je publiek natuurlijk niet enkel met de bestellink van jouw website of met je visitekaartje naar huis, maar zorg je ervoor dat je een mobiel pinapparaatje bij je hebt plus die stapel gesigneerde boeken!

Meer verkooptrucs lezen van deze auteur? Bestel haar boek: Maak van je boek een succes! – Voor iedereen die een boek schrijft of het blijft uitstellen.