Boek verkopen

6 tips om je boek te verkopen

Dus je wilt je boek verkopen…

Denk je dat het schrijven van een boek moeilijk is? Dan heb je waarschijnlijk nog niet geprobeerd om je boek te verkopen. Daar begint meestal pas het echte werk. Tenminste, zo voelt het voor veel auteurs. Er worden elke dag veel boeken gepubliceerd waardoor het moeilijk is om jouw boek eruit te laten springen. Dat maakt het dus extra lastiger voor jou om je boek te verkopen. Daarom is om je boek beschikbaar te maken in de webshops en vervolgens te wachten totdat er mensen zijn die ‘eventueel’ geïnteresseerd zijn in jouw boek een verkeerde aanpak. Je gaat dan namelijk niets verkopen. Als je wilt dat schrijven een winstgevende (of kostendekkende) hobby wordt, moet je de handen uit de mouwen steken. In dit artikel geven we je 6 tips om je boek te verkopen!

Voordat je zelfs maar een boek te verkopen hebt, moet je al starten met de promotie van jouw boek. We hebben zulke tips al eerder aan je voorgelegd in een van onze artikelen over de marketing van je boek; zoals de 4 ongewone tips om jouw boek te promoten. Omdat dit artikel echter specifiek over verkoop gaat, zullen we deze keer niet ingaan op het marketingaspect. De tips die we in dit artikel delen zullen alleen minder effectief zijn als je niet van tevoren tijd en energie in de marketing van het boek hebt gestoken. Een van de redenen hiervoor is de overlap tussen de eerste stap van zowel het verkoop- als het marketingproces: het identificeren van uw doelgroep, of niche.

Identificeer je doelgroep/niche

Deze eerste stap is heel gemakkelijk. Je had het eigenlijk al moeten doen bij het ontwikkelen van je marketingstrategie. We praten in heel veel van onze artikelen over het vinden van een doelgroep omdat dit echt heel belangrijk is. We kunnen dit niet genoeg benadrukken. Als je had gedacht dat je er genoeg over had gelezen, dan heb je het mis. Je kunt ook doorgaan als je jouw doelgroep al hebt geïdentificeerd (goed gedaan!). Als je dat nog niet hebt gedaan, lees dan snel verder. We gaan je precies vertellen hoe je het moet aanpakken.

Waarom heb ik een doelgroep nodig? Moet ik mijn boek niet gewoon aan iedereen verkopen?

Het korte antwoord op deze vraag is dat je een doelgroep nodig hebt omdat je geen huis-aan-huisverkoper bent. Je moet je boek niet aan iedereen verkopen omdat:

  1. je dat letterlijk niet kunt
  2. niet iedereen je boek zal willen. En niemand houdt van een opdringerige verkoper

Hoe voorkom je dat je al je tijd en energie besteedt aan het verkopen van je boek aan mensen die het niet zouden lezen? Allereerst, moet je uitzoeken wie je boek zou willen hebben, en wat de beste manier is om ze te bereiken. Zoals we al eerder zeiden, dit is iets dat je zou moeten doen tijdens het schrijven van je boek, als onderdeel van je marketingplan. Nu zou je jezelf hypothetisch kunnen afvragen: als je deze essentiële stap had overgeslagen, hoe zou je dan deze mensen vinden? Laten we het uitzoeken!

1. Je publiek vinden

Een goede manier om te beginnen is door je voor te stellen hoe je boek de oplossing kan zijn voor iemands probleem, of een antwoord op iemands vraag. Bijvoorbeeld, je boek is een romantische roman die zich afspeelt in het 18e-eeuwse Londen. Probeer dan mensen en gemeenschappen te vinden die geïnteresseerd zijn in deze combinatie van tijdsperiode, genre en / of plaats. Vermoedelijk hebben mensen in deze gemeenschappen moeite om nieuwe boeken te vinden over hun interesse. Of als je boek gaat over het starten van een succesvolle online tulpenwinkel, zal je hoogstwaarschijnlijk een zeer geïnteresseerd publiek vinden onder ondernemende bloemisten. Misschien dat zij online samenkomen en kan jij je daarbij aansluiten.

Als je eenmaal weet wiens probleem je oplost met je boek, is het tijd om wat dingen uit te zoeken. De meest logische plek om te beginnen is het almachtige Google. Door een paar zoekwoorden in te vullen vind je snel de websites waar jouw publiek samenkomt. Je kunt het ook anders aanpakken. Reddit is een geweldige site om je publiek te vinden. Er is een subreddit voor bijna elke denkbare groep, interesse of filosofie. Als je geen gemeenschap kunt vinden die specifiek genoeg is (zoals een groep voor ondernemende bloemisten), dan is dat niet het einde van de wereld. Je kan in plaats daarvan kiezen voor een meer algemene groep (zoals ondernemers).

Maar waarom doen we dit eigenlijk? Het doel van dit hele proces is dat we proberen uit te vinden hoe we jouw aanbod (boek) zo aantrekkelijk mogelijk kunnen maken. Wat op zijn beurt de verkoop moet stimuleren. Je marketinginspanningen moeten het nieuws over je aanstaande boek al binnen relevante groepen moeten verspreiden. Als dit succesvol is zou je boek in de hoofden van je publiek moeten zitten. Dan is het tijd om ze te laten zien waarom ze hun zuurverdiende geld aan jouw specifieke oplossing (boek) moeten besteden. Hoe kun je dat vragen?

2. Bied extra’s aan

We weten allemaal hoe moeilijk het kan zijn om freebies en 2-voor-1 deals te weerstaan. Dit kan je dan ook voor jouw boek gebruiken. Hoe cliché het ook klinkt, het enige dat je hier beperkt, is je fantasie. Gebruik de kennis van je boek en je doelgroep om verleidelijke combinatieaanbiedingen te maken voor jouw toekomstige lezers.

Als je bijvoorbeeld een zelfhulpboek hebt, kan je er een werkboek bij publiceren. Hierdoor kun je lezers activeren terwijl ze door het leerplan gaan. Bied dit werkboek gratis aan (of tegen minimale kosten) om jouw lezers extra waarde te bieden. Als je fictie schrijft, zou je iets soortgelijks kunnen doen door een extra boekje met ‘verwijderde’ hoofdstukken te publiceren. Fantasy is een genre dat zich hier heel goed voor leent. Je kan bijvoorbeeld gemakkelijk een soort boek samenstellen waarin de achtergrond van het verhaal wordt uitgelegd. Zoals J.K. Rowling deed met haar Harry Potter boeken. Zelfs wanneer je geen extra inhoud hebt om op voort te bouwen, kun je een e-bookversie van je gedrukte boek publiceren en deze gratis aan je publiek aanbieden.

Als je je bijzonder ambitieus voelt, kan je ook boekenleggers laten drukken en deze aanbieden via bijvoorbeeld je website. Eventueel in ruil voor een foto van hun orderbevestiging van jouw boek. Natuurlijk is een boekenlegger niet echt iets om enthousiast van te worden, maar het voegt wel een persoonlijk tintje toe. En het laat je publiek zien dat je het op prijs stelt dat ze je boek kopen. Zo’n beetje waardering kan een hoop goeds doen op langere termijn!

Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden van dingen die je zou kunnen doen om waarde toe te voegen aan jouw boek. Veel van de mogelijkheden zijn afhankelijk van het boek zelf en de kennis en middelen waarover je beschikt. Als je je doelgroep goed genoeg hebt onderzocht, zou je gemakkelijker een goedkope aanbieding voor toekomstige lezers kunnen bedenken.

3. Benader lokale boekhandels

Zodra je je boek hebt is het tijd om het te gaan verkopen. Druk een paar exemplaren af ​​en breng ze naar je plaatselijke boekhandel. Betrek degene die de leiding heeft in een gesprek; stel jezelf en je boek voor. Vraag of ze geïnteresseerd zijn om het in voorraad te hebben. Bied het aan tegen een sterk gereduceerde prijs (anders zullen ze niet geïnteresseerd zijn). Uiteraard hopend dat het interessant genoeg is dat klanten het kopen. Als je boek uitverkocht raakt, is de kans groot dat de boekwinkel bereid is om nog een paar exemplaren van je te kopen en verkopen of dat ze jouw boek gaan aanraden aan andere boekhandels. Maak een korte teaser van je boek, waarin je de omslag laat zien, een korte samenvatting weergeeft en een aantal passages uit jouw boek.

4. Neem een ​​videopitch op

Als je het type persoon bent dat comfortabel is om een video te maken, dan is dit een soort moderne versie van de boekhandelspitch. In plaats van te proberen een – soms sceptische – boekhandelaar te overtuigen, brengt deze methode je rechtstreeks naar de schermen van je toekomstige lezers. Dit heeft als voordeel dat je direct in contact komt met je daadwerkelijke doelgroep. Dit betekent dat je per verkocht exemplaar meer verdient dan wanneer je via een boekwinkel zou verkopen.

Dus waarom maken we ons druk om een ​​video? Wanneer je niet erg zelfverzekerd bent als presentator, neem dan geen videopitch op. Een nerveus, haperende verkooppraatje in een video zal beslist meer kwaad dan goed doen. Als je echter zeker bent van je retorische capaciteiten, kan deze methode wellicht goede resultaten opleveren.

De reden hiervoor is dat mensen van een persoonlijke invalshoek houden. Je moet je toekomstige lezers overtuigen van jouw reis als auteur. Belangrijker nog, je moet hen laten beseffen hoe gepassioneerd je bent over je boekproject. De dagen van steriele, zakelijke en gestandaardiseerde verkooppraatjes zijn voorbij – mensen kopen het gewoon niet. Natuurlijk moet je ze een verleidelijke glimp geven van wat voor soort inhoud ze kunnen verwachten. Maar vergeet de persoonlijke benadering niet! Laat mensen ook weten hoeveel je het op prijs zou stellen als ze jouw boek een kans zouden geven. Je moet niet vergeten eventuele extra’s te vermelden die je mogelijk aanbiedt. Of het nu een gratis e-bookversie of een boekenlegger is. En vergeet tenslotte niet om mensen te verwijzen naar jouw gekozen verkoopkanaal!

Zodra je jouw videopitch hebt, upload je deze (of deel je een link) op de plaatsen waar je doelgroep deze zal zien. Vraag hen om de video te delen met hun netwerk. Het hebben van een aantal ambassadeurs is altijd een grote hulp als het gaat om het op de markt brengen en verkopen van je boek.

5. Organiseer een boeklanceringsfeest

Allereerst is het altijd fijn om een soort evenement te hebben om de publicatie van je boek te vieren. Ongeacht je verkoopdoelen. Hoewel je een paar exemplaren van je boek moet reserveren om weg te geven aan belangrijke personen tijdens je presentatie, kun je van de gelegenheid gebruik maken om wat verkopen binnen te halen. Je kunt het traditioneel opzetten en je boek voor een vaste prijs aanbieden. Maar je kunt ook een ‘betaal wat je wilt’-stand opzetten. Dit zou in feite een stapel boeken zijn die mensen kunnen pakken, waarvoor ze wat geld kunnen achterlaten. Dit kan resulteren in zeer genereuze donaties van mensen die willen dat je slaagt. In feite geef je het boek dan cadeau.

De sleutel tot deze specifieke verkoopstrategie is natuurlijk dat jouw gasten het naar hun zin hebben. Als ze dat niet doen, zullen ze waarschijnlijk niet in een genereuze bui zijn! Zorg er daarom voor dat je een leuke, boeiende avond hebt gepland. Voeg dynamische, boeiende activiteiten toe, zoals toespraken, lezingen, videopresentaties en speciale gasten. Zorg er ook voor dat je een behoorlijke voorraad hapjes en drankjes bij de hand hebt. Jezelf, maar ook je gasten kunnen dan lekker genieten. In het kort gezegd, je wilt een verjaardagsfeestje geven voor je boek! (Let op: houd altijd de Coronaregels in acht!).

6. Bedenk hoe je jouw boek kunt verkopen – niet alleen een boek

Het maakt niet uit hoeveel tips we uiteindelijk geven in een artikel als dit, het zal altijd enigszins algemeen zijn. We laten je alleen zien waar je zou moeten beginnen, evenals een aantal verschillende manieren om je verkoopdoelen te bereiken. Daarom is het erg belangrijk dat je deze tips niet alleen als checklist gebruikt. Je zou ze eerder moeten zien als individuele ’tools’ die je kan selecteren om jouw boek te verkopen. Sommige tools zijn beter geschikt voor zelfhulpboeken dan voor fantasyboeken, en vice versa. Sommige tools worden beperkt door je locatie. Anderen zijn afhankelijk van een beperkt budget. Dan zijn er natuurlijk nog tools die we hier niet eens hebben besproken die misschien wel perfect bij je boek passen. Daarom moet je nadenken over je boek en hoe jij het, het beste kunt verkopen.

Wat je echter wel kunt doen, is deze tips gebruiken als springplank of een blauwdruk die je kan leiden tot een groter, geavanceerder verkoopplan. Uiteindelijk ben jij de enige die de juiste weg kan vinden om jouw publiek te bereiken. Mix en match, voeg elementen toe of haal ze weg als dat nodig is. De enige verkeerde manier om dit aan te pakken is niets doen en verwachten dat je boek zichzelf verkoopt!

Ga nu verkopen!

Als alles volgens plan is verlopen, heeft dit artikel je een aantal handige tips gegeven voor het verkopen van je boek. Gebruik de tips en tools die in dit artikel worden beschreven om een ​​verkoopstrategie te ontwikkelen die uniek is voor jouw boek. Als dat op dit moment moeilijk lijkt, maak je dan geen zorgen. Laat je gedachten een beetje rondwarrelen en je komt er vanzelf wel uit!