Boek verkopen

Stimuleer je boekverkoop met deze marketing tips!

3 reacties

Het publiceren van een boek via Mijnbestseller is eenvoudig: via het platform doorloop je makkelijk alle stappen. Upload je cover en binnenwerk, koop een ISBN-nummer en bepaal de verkoopprijs. Hierna moet je enkel nog op ‘uploaden’ klikken en kan je starten met de verkoop van je boek.  Duw je boekverkoop de lucht in met deze marketing tips!

Marketing tips voor de verkoop op social media

Word lid van Facebook-groepen voor beginnende schrijvers en self-publisher

Er zijn verschillende Facebook-groepen voor beginnende schrijvers. Door hier lid van te worden, blijf je op de hoogte van de acties die andere beginnende schrijvers doen. Op deze manier kan je veel leren van elkaar.

Maak een cirkel van online schrijversvrienden

Leg contact met andere schrijvers via Facebook, Instagram en Twitter. Hoe doe je dit? Zoek naar andere self-publishing schrijvers die in dezelfde situatie als jij zitten. Stuur hen een privébericht of volg hen op Instagram en Twitter. Via gesprekken met andere schrijvers kan je verschillende deuren openen in de literaire wereld.

Houd uw netwerk van schrijvers actief

Een auteur moet zijn netwerk constant onderhouden. Het is dus niet voldoende om regelmatig te reageren op berichten of foto’s. Toon oprechte interesse in de boeken van bevriende schrijvers en neem regelmatig persoonlijk contact op met elkaar.

Creëer je eigen fanclub

Dit is niet zo moeilijk als het klinkt. Maak een lijst van de mensen die interesse tonen in je boeken en verhalen. Houd ze op de hoogte via social media en zoek regelmatig interactie met hen. Als beginnende schrijver is het ’t beste om geen auteursaccount aan te maken. Gebruik de volgers die je op je persoonlijke account hebt om je boek aan te verkopen. Als je eenmaal voldoende exemplaren verkocht hebt, maak dan een professionele account aan als schrijver. Je account moet niet meteen heel specifiek zijn, want in het begin wil je voornamelijk door veel potentiële volgers gevonden worden.

Blijf actief in sociale netwerken

Naast Youtube zijn Facebook, Instagram en Twitter de meest gebruikte netwerken vandaag de dag. Wat is de beste frequentie? Probeer dagelijks een bericht op Instagram te plaatsen en dit ook af te wisselen met een verhaal. Ook op Facebook probeer je wekelijks een zelfgeschreven bericht te plaatsen en anderzijds ook verschillende berichten van bevriende schrijvers of interessante onderwerpen te delen.

Publiceer niets

Ondanks dat we je de tip gaven om je social media kanalen regelmatig te onderhouden, is het ook belangrijk om voorzichtig te zijn met wat je post. Vergeet niet dat je een self-publishing auteur bent. Plaats daarom geen berichten over onderwerpen die niet relevant zijn. Zorg ervoor dat je focus steeds ligt op je eigen boek en algemene literatuur (boekaanbevelingen, reviews,…).

Combineer literaire publicaties met persoonlijke publicaties

Als auteur ben je een eigen merk. Naast literaire berichten zijn je volgers ook geïnteresseerd in wat je dagelijks doet, hoe je dag eruit ziet en welke hobby’s je uitoefent. Door dit te delen, krijgen je volgers het gevoel dat ze je persoonlijk kennen en blijven ze je actief volgen.

Maak een boektrailer

Een boektrailer is een audiovisuele trailer over de inhoud van je boek. Tijdens enkele minuten kan je de lezer zijn interesse in het boek prikkelen. Het is niet voor iedereen aan te raden. Je moet een goede controle hebben over de montage, want een slechte videokwaliteit geeft het idee dat de kwaliteit van het boek ook laag is.

Stimuleer de online verkoop van je boek

Maak een eigen website

Mijnbestseller biedt elke auteur de mogelijkheid tot het gratis opstarten van een eigen website. Hierop kan je naast persoonlijke blogs, ook een directe link naar de verkoop van je boek plaatsen.

Schrijf blogs op uw website

Het schrijven van blogs is geen vereiste, maar wel een aanrader. Verdiep jezelf in SEO (webpositionering) en zorg ervoor dat je website snel te vinden is op zoekmachines zoals Google.

Doe mee aan forums voor beginnende schrijvers

De wereld van self-publishing en literatuur is online sterk vertegenwoordigd. Honderden schrijvers communiceren met elkaar via forums. Ook daar vind je geïnteresseerde kopers van je boek.

Krijg reviews

Neem contact op met bloggers, twitteraars en recensiewebsites en biedt hen een gratis recensie-exemplaar aan. Positieve recensies vergroten je zichtbaarheid als auteur én dus ook de mogelijkheid dat iemand je boek ook wilt lezen. Ontdek interessante recensiewebsites en –blogs in onze artikel over boekpromotie.

Upload delen van je boek op het internet

Schrijf je in voor schrijversforums en download verhaalapplicaties (bv. Sweek). Op Sweek kan je hoofdstukken van je eigen verhaal delen met potentiële lezers. Ook andere schrijvers kunnen je verhaal lezen.

De fysieke verkoop van je boek

Verkoop aan familie en vrienden

Familie en vrienden zijn vaak de eerste lezers van je boek. Schaam je er dus niet voor om hen uitgebreid te vertellen over het boek dat je geschreven hebt en de verkoopprijs ervan. Vele auteurs durven de publicatie van hun eerste boek niet te vermelden op grote social media kanalen zoals Facebook en Instagram. Hierdoor sluit je, zonder het zelf te beseffen, een grote deur. Via je gekende netwerk zal je in het begin van de verkoop de meeste boeken verkopen.

Ontwerp, drukken en uitdelen van visitekaartjes

Contacten leggen met mensen binnen de literaire wereld, is de belangrijkste stap in het opbouwen van naambekendheid. Visitekaartjes ogen professioneel en zorgen ervoor dat je er zeker van bent dat niemand je naam vergeet. Net zoals bij vele dingen, geldt de volgende regel ook bij visitekaartjes: less is more. Houd het ontwerp minimalistisch met uw auteursgegevens en uw gepubliceerde boeken.

Boekpresentaties in boekhandels

Je hoeft geen bekende schrijver te zijn om een boekpresentatie te geven. Ga naar de gezelligste boekhandels in uw stad en vraag wat de mogelijkheden zijn. Uit ervaring blijkt dat boekhandels hier over het algemeen zeer positief op reageren.

Krijg een plaats op de boekenmarkt in je stad

Er zijn twee soorten mensen: mensen die naar boekenbeurzen gaan met het doel een specifiek boek te kopen en mensen die naar de beurs gaan zonder na te denken over wat ze zullen kopen.  Deze tweede groep moet jij dus positief verrassen! Vraag meer bij jouw gemeente meer informatie over boekenmarkten in de buurt!

Combineer de verkoop van paperbacks met e-books

Steeds meer lezers kiezen voor e-books . Het maken van een e-book is dan ook veel makkelijker dan veel mensen denken. We adviseren je om te kiezen voor het gratis programma Sigil. Dit is een gebruiksvriendelijk bewerkingsprogramma voor het ontwerpen van je e-book. Meer informatie over het ontwerpen van een e-pub vind je hier.

Lees marketingboeken

Op het internet zijn er tientallen boeken te vinden over met praktische marketingtips. Door jezelf hierin te verdiepen, ontdek je handige tips voor je boekpresentatie en de verkoop.