Boek verkopen

Zelf een boek uitgeven: hoe word je een bekende auteur?

2 reacties

Elke auteur die zelf een boek uitgeeft, heeft lang gewerkt aan het eindresultaat: het schrijven en aanpassen van het manuscript, het uitwerken van een cover en het bepalen van een verkoopprijs. Na dit lange proces wordt de belangrijkste stap vaak vergeten: een goede zichtbaarheid als auteur creëren. Er worden dagelijks veel verschillende boeken gepubliceerd in alle categorieën. Dit zorgt ervoor dat het uitgeven van een boek in eigen beheer in vele gevallen niet voldoende naambekendheid krijgt. Toch verdien je als auteur die zichtbaarheid, zowel online als offline. Neem hier dus je tijd voor, want die extra moeite loont zich in je boekenverkoop, en kan er voor zorgen dat je een bekende auteur wordt!

Op het internet

Het internet is het belangrijkste medium om potentiële lezers te bereiken. Er zijn verschillende manieren om hier gebruik van te maken. Vele acties vragen weinig tijd, maar hebben wel een grote impact op het bereiken van geïnteresseerde lezers.

SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization (zoekmachine optimalisatie) en is een onderdeel van online marketing. Verschillende ingrepen op een website zorgen ervoor dat de webpagina sneller vindbaar is wanneer iemand online in een zoekmachine naar gerelateerde zoektermen zoekt. Een voorbeeld is dat een lezer in Google zoekt naar een fictieboek dat zich afspeelt in Italië. Door SEO-gerelateerde ingrepen te doen op je website, zal je website hoger verschijnen in de zoekresultaten in Google en zal er zo ook sneller op geklikt worden.

Praktisch

Een goede zoekmachine optimalisatie wordt bepaald door het stellen van de juiste vraag: waar zoekt een lezer naar? Hoe kan ik dit vertalen naar een interessante webpagina? Als auteur moet je hier al over nadenken voor het aanmaken van een website. Noteer voor jezelf belangrijke termen die gerelateerd zijn met het onderwerp van je boek en gebruik deze als basis voor het schrijven van de inhoud van je website.

Een eigen website maken

Mijnbestseller bied je de mogelijkheid om gratis een eigen website te maken. Dit doe je door in je profiel aan te geven dat je graag een persoonlijke website wilt hebben. Via ‘Mijn profiel’ kan je gemakkelijk je website personaliseren. Plaats een introductietekst die uitlegt wie je bent als auteur en hoeveel boeken je al gepubliceerd hebt. De gepubliceerde boeken worden automatisch toegevoegd op de website. Zo kunnen geïnteresseerden het boek ook meteen kopen. Het belangrijkste onderdeel van de website is het schrijven en publiceren van blogs. Door relevante blogs te schrijven die focussen op specifieke zoektermen, verhoog je de kans dat je website gevonden wordt tijdens een zoekopdracht van een potentiële lezer en koper.

SEO-blogs schrijven

Zoekmachine geoptimaliseerde blogs schrijven is niet zo moeilijk als het klinkt. Allereerst is het belangrijk dat elke blog die je schrijft ook een bepaalde doelstelling heeft. Het moet de lezers verder helpen. Schrijf dus blogs over de inhoud van je boek, het schrijfproces als auteur, waarom je schrijver geworden bent en refereer ook naar andere schrijvers en blogs. Het linken naar andere website en, voornamelijk, het zelf gelinkt worden, verhoogt ook de zichtbaarheid van een website. Het uiteindelijke doel van de blogposts is om de lezer zo te informeren dat hij zin krijgt om je boek te lezen en te kopen. Houd dit tijdens het schrijven in je achterhoofd.

Extra tips:

  • Gebruik leuke afbeeldingen. Toon de cover van je boek, een foto van je schrijftafel, je favoriete werkplek, waar je inspiratie vindt
  • Zoek het niet te ver. Kies voor haalbare en makkelijke zoekwoorden en durf hierbij te kiezen voor specifieke termen. Algemene zoekwoorden zoals ‘fictie’ worden veel gezocht, maar hierover worden er dagelijks ook veel blogs geschreven.
  • Kies een sprankelende SEO-titel. Een goede titel maakt een lezer nieuwsgierig. Denk hier goed over na en zorg ervoor dat je zoekterm zeker in de titel en de eerste alinea terugkomt.

Recensies

Literatuurliefhebbers zoeken kwaliteit. Ze kijken regelmatig op recensiewebsites en hebben hun vaste recensenten die ze volgen. Maak hier gebruik van en zoek een recensent die veel boeken leest rond het thema van jouw boek. Lees de blog Promotie van je boek: handige tips, en vind de perfecte recensent.

Social media

Social media is, naast een website, heel belangrijk in het marketingproces na het uitgeven van een boek. Instagram, Facebook en Twitter zijn de perfecte communicatiemiddelen om contact te leggen met je lezers. Dit helpt om een netwerk van lezers en andere schrijvers te creëren, maar ook om je lezers op de hoogte te houden van het schrijfproces en nieuwe publicaties. Concrete tips nodig voor de verkoop op social media? Lees deze blog over onze marketing tips voor na de publicatie van je boek, en word een social media expert!

Eerste bladzijden van het boek online zetten

Een boek uitgeven in eigen beheer kan steeds meer rekenen op aandacht van het grote publiek. Toch moet je jezelf nog regelmatig bewijzen. Wees trots op je eigen werk en durf dat ook te tonen. Publiceer mooie fragmenten uit je boek op je website en social media. Lezers zullen dit waarderen en ook sneller de stap naar een aankoop zetten.

In de fysieke wereld

Zichtbaarheid in je eigen stad en omgeving stimuleert de online bekendheid en zo dus ook de boekenverkoop. Start met een duidelijk plan: welke boekhandels wil je benaderen? Zijn er boekenmarkten in de buurt? Worden er leesclubs georganiseerd? Wil je flyers en visitekaartjes laten drukken?

Leesclubs

In elke stad is er wel een leesclub gevestigd. Zoek de leesclubs in jouw omgeving op via Senia en bied hen één of meerdere gratis exemplaren aan. Dit kan ook door hen een e-book te sturen. Zorg ervoor dat je bij het benaderen van de boekenclub voldoende weet over hun interesses. Leg hen beknopt uit waar je boek over gaat en verwijs hen eventueel door naar leuke recensies.

Netwerkevenementen

Kleine, lokale literaire evenementen zijn de perfecte gelegenheid om contacten te leggen. Probeer de organisator te spreken en leg hem uit dat je zelf ook schrijft. Neem eventueel een fysiek exemplaar en wat visitekaartjes mee naar het evenement, zodat je hen ook iets kan tonen. Op de website van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek staat een overzicht van alle grote literaire evenementen in 2019. Lokale evenementen vind je makkelijk via lokale uitgevers en boekhandels.

Boekpresentatie

Mijnbestseller raadt elke auteur aan om de publicatie van een nieuw boek te combineren met een boekpresentatie. Kies voor een lokale boekhandel in de buurt en bekijk wat de mogelijkheden zijn. Is het mogelijk om het samen met een andere auteur te organiseren? Kan er een speciale gast uitgenodigd worden die voor extra publiciteit zorgt? Zorgt de boekhandel zelf ook voor publiciteit?

Waar moet je allemaal aan denken tijdens de voorbereiding van de boekpresentatie?

  • Maak een gastenlijst: is er lokale pers die je op de hoogte kan brengen? Probeer deze uitnodiging persoonlijk te versturen.
  • Stel het programma samen: selecteer een passage om voor te lezen, schrijf een duidelijke samenvatting over je boek, zoek een extra spreker uit en bereid ook een apart verhaal voor dat je kan vertellen tegen de pers
  • Drank en hapjes: kan je met een partner samenwerken die drank en hapjes voorziet? Zorg dat je tijdig voldoende boeken aankoopt en visitekaartjes laat drukken.
  • Zijn er voldoende stoelen aanwezig in de boekenwinkel en is er een microfoon?
  • Foto’s en social media: zoek op voorhand iemand die tijdens de avond foto’s kan trekken en deze op social media kan plaatsen.

Promotiemateriaal

Je eigen boek is natuurlijk het belangrijkste promotiemateriaal, maar veel schrijvers laten ook extra flyers en posters drukken. Door deze te verspreiden in de stad trek je snel en makkelijk veel aandacht. Kies voor gekleurde flyers met een duidelijke foto van het boek en een citaat uit het boek. Verwijs ook naar alle verkoopkanalen en eventueel je eigen website. Let er wel op dat je deze enkel verspreid op locaties die relevant zijn bv. musea, boekenwinkels, bibliotheken en leeszalen. Het heeft geen zin om flyers in cafés en restaurants te leggen, want de meerderheid van dat publiek is niet op zoek naar een nieuw boek.

Boekhandels benaderen

Het benaderen van boekhandels over de verkoop van je eigen boek is niet makkelijk. Vele boekhandels werken met vaste partners en willen niet samenwerken met particulieren. Kies daarom een goed moment uit om persoonlijk langs te gaan. Door een gratis exemplaar aan te bieden aan de eigenaar, zorg je ervoor dat  hij je langer onthoudt. Verder kan je de boekhandel een grotere verkoopmarge geven om hen te overtuigen om met jou in zee te gaan. Kijk voor extra tips en een checklist op de website.

Denk out of the box

Er zijn veel mogelijkheden om meer naambekendheid te krijgen. Laat je niet afschrikken door deze blog, maar kies voor marketingacties waar je jezelf goed bij voelt. Vind jij het leuk om ludieke acties te verzinnen, zoals het achterlaten van boeken op een trein? Of het verspreiden van zinnen uit je boek op leuke plaatsen? Steek jij graag een stukje tekst in een bibliotheekboek of tussen de ontbijtdozen in de winkel? Doen!