Boek verkopen

6 Tips voor het schrijven van een review aanvraag

6 Tips voor een goede review aanvraag

Als je het voor elkaar krijgt om een bekende boek reviewer jouw boek te laten lezen en recenseren, dan heb je een grote stap gezet in het promoten van jouw boek! De bekendheid en erkenning die voortkomt uit recensies kan wonderen doen voor de verkoop! Het is het dus waard om moeite te steken in het zoeken van reviewers/bloggers die jij bewondert en ze te vragen om jouw boek te beoordelen. De beste manier om deze mensen te bereiken is met een review aanvraag. Dit klinkt misschien als formeel papierwerk, maar het is eigenlijk een email waarin je wat informatie over jouw boek geeft. Tevens vraag je of de blogger geïnteresseerd is om een review over jouw boek te schrijven.

Dit klinkt niet al te ingewikkeld, maar boek bloggers zijn vaak erg druk! Niet alleen krijgen ze bakken met review aanvragen iedere dag, ze hebben vaak blogs of online platformen die ze moeten onderhouden naast hun gewone baan. Daarom is het zo belangrijk dat je een goede review aanvraag schrijft. Een aanvraag die opvalt, maar niet te veel druk oplegt voor de blogger. Wij hebben gesproken met een aantal boek bloggers om hun meningen te vragen en hebben hieruit een paar basisregels opgesteld. Hier zijn onze 6 tips voor het schrijven van een goede review aanvraag!

1. Doe onderzoek

Ik vind het prettig als de auteur mijn review beleid heeft gelezen, zodat ze weten wat ik doe en wat ik wel en niet lees. Als ik aan de eerste paar zinnen kan zien dat ze mijn beleid ter harte hebben genomen, wordt dat zeer gewaardeerd

 Amy Buckle, Amy’s Bookshelf

Er zijn veel boek bloggers en ze hebben allemaal hun eigen stijl en voorkeuren. Voordat je de review aanvragen stuurt, zorg dat je weet wie er geïnteresseerd zal zijn in jouw boek. Sommige websites hebben een beleid die je kunt lezen voor het aanvragen van een review. Andere keren zal je goed door de site moeten scrollen om te zien of jouw boek erbij past.

Als er een review beleid is, is het belangrijk om het hele beleid te lezen! Het kan zijn dat iemand op dat moment geen review aanvragen aanneemt, wat dus duidelijk in het beleid zal staan. Er zal ook vermeld zijn wat je precies moet toevoegen in de aanvraag (cover, achterflap tekst, data, etc.). Als je deze informatie verzamelt voor het schrijven van de aanvraag, zal dit jouw veel tijd besparen. En tegelijkertijd bespaart het de blogger veel irritatie!

Joanne Baird van de  Portobello Book Blog:

… als iemand contact met mij opneemt, vind ik het prettig als ze op z’n minst mijn beleid hebben gelezen. Hierdoor kunnen ze duidelijk zien wat voor boeken ik lees! Er wordt namelijk vaak gevraagd of ik boeken wil reviewen in genres waarvan ik duidelijk meld dat ik er geen interesse in heb.

2. Personaliseer de review aanvraag

Een email moet echt gericht zijn op mij. Als het een standaard bericht is, negeer ik het

– Amy Buckle, Amy’s Bookshelf

… iedere aanvraag moet aangepast zijn aan de reviewer

– Austine, NovelKnight Book Reviews

Wat je ook doet, vergeet niet dat er een persoon achter de blog zit! Daarom zijn manieren en erkenning erg belangrijk. Aangezien je een vreemde om een grote gunst vraagt, is het erg belangrijk dat je ze op z’n minst kunt adresseren met hun naam. Dit geeft aan dat je hun werk genoeg waardeert om tenminste door hun site te hebben gescrold.

Als de reviewer een alias gebruikt en je niet achter de echte naam kunt komen, dan gebruik je simpelweg de gegeven alias om ze te adresseren. Probeer geachte “heer/mevrouw” zo veel mogelijk te voorkomen.

In de ideale wereld wil je bekend worden met het werk van de bloggers waarvan je denkt ze te benaderen. Dit helpt niet alleen om een idee te krijgen van hun stijl en smaak, wat een grote rol kan spelen in het bedenken of deze blogger geschikt is voor jouw boek. Maar het helpt ook met het schrijven van een persoonlijker bericht.

3. Plan vooruit

De meeste bloggers hebben een leestlijst met daarin een volgorde van boeken die ze moeten lezen. Zorg daarom dat je het boek ruim van tevoren aanbeveelt als je op tijd een review wilt

– Joanne Baird, Portobello Book Blog

Als je een marketingstrategie hebt voor de lange termijn (wat we sterk aanbevelen!), dan heb je waarschijnlijk een ideaal moment in gedachten waarin de review gepubliceerd moet worden. Bijvoorbeeld net voor de publicatie van het boek om aandacht te trekken (en wat quotes voor je cover te gebruiken). Of net na de publicatie van het boek, zodat mensen het kunnen kopen na het lezen van de review. Wat je ook kiest, zorg dat je de blogger op tijd bereikt. Zoals eerder gezegd, hebben ze vaak veel op hun bord. Dus heb je een bepaalde datum in gedachten, zorg dan dat je snel op hun leeslijst verschijnt.

4. Gebruik alle nodige informatie (en presenteer het duidelijk!)

… includeer alle informatie waar we naar vragen in jouw review aanvraag. We krijgen genoeg binnen dat we alles wat niet aan onze eisen voldoet gewoon verwijderen, omdat we simpelweg niet alles kunnen lezen.

– Austine, NovelKnight Book Reviews

Je wilt genoeg informatie in je aanvraag zetten om de lezer te interesseren en een idee te geven over wat ze kunnen verwachten van het boek. Dit gezegd hebbende, moet het natuurlijk niet zo zijn dat het een hele klus wordt om door jouw aanvraag te lezen. Je wilt een CV maken voor je boek. Er zijn helaas geen vaste regels voor dit soort aanvragen, maar er wordt vaak gevraagd naar een cover, een link naar het boek en de achterflap tekst. Als je niet zeker bent waar je moet beginnen, dan kunnen deze 3 dingen zorgen voor een goede start! Natuurlijk zijn er meer specifieke dingen waarvan het handig is om ze te benoemen. Deze kunnen weer verschillen van de blogger de je benadert.

Wanneer je weet wat je moet includeren als je vraagt om een recensie, gebruik dan jouw schrijf skills! Maak de structuur leuk en makkelijk om te lezen. Een beetje karakter komt vaak ver!

5. Nee is Nee

Op dit moment zegt mijn review pagina dat ik geen nieuwe aanvragen accepteer, en het is haast niet te geloven hoeveel aanvragen ik nog steeds krijg!

– Joanne Baird, Portobello Book Blog

Als je aanvraag wordt afgewezen, accepteer het en zoek weer verder. Zelfs als de website niet van tevoren aangeeft geen aanvragen aan te nemen op dat moment. En als er wel zo’n melding is, stuur dan ook geen aanvraag. Probeer ze niet voor je te winnen met lappen tekst, maar laat ze geïnteresseerd raken in jou en je boek. Je kunt natuurlijk altijd later een aanvraag sturen als er op dit moment geen optie voor is.

Zoals eerder gezegd, veel bloggers doen dit naast hun werk en besteden hier vrije tijd aan als hobby. Het is daarom hun keuze of ze jouw aanvraag accepteren of afwijzen. Proberen te betogen waarom ze jouw boek wel moeten lezen, is simpelweg een verspilling van iedereens tijd. Het kan er daarbij ook nog eens voor zorgen dat een latere aanvraag van jou, direct bij het vuilnis beland.

Als je jouw boek echt per se gerecenseerd wilt hebben door die ene blogger, dan kan je die persoon een email sturen met de vraag om jouw boek in de toekomst te overwegen. Formuleer je aanvraag beleefd en de kans is groot dat je antwoord krijgt! Boek bloggers zijn vaak boekenwurmen en zijn net zo geïnteresseerd in lezen als jij!

6. Laat ze hun ding doen

Als een blogger jouw boek aan het lezen is, laat het hem/haar dan doen op eigen tempo. Het zal waarschijnlijk best even duren. Ze moeten je boek lezen, erover nadenken en dan deze gedachten uitdrukken in een geschreven recensie. Aangezien je zelf een schrijver bent, zal je weten hoeveel tijd hierin kan gaan zitten. Dus wat je ook doet, stuur geen e-mails om te vragen hoe ver ze zijn. Dit kan irritatie en stress opleveren en het kan impact hebben op jouw recensie. Als een blogger heeft gezegd jouw boek te lezen en reviewen, dan zullen ze dat doen. Tenzij zij zelf zeggen dat er iets veranderd is.

En dat is alles!

Wij hopen dat dit artikel wat duidelijkheid heeft gegeven over de ins en outs van het schrijven van een review aanvraag. Als je in het verleden moeite had met het schrijven van dit soort aanvragen, hopen wij dat dit je een steuntje in de rug geeft! Het lijkt misschien enorm veel moeite, maar geloof ons als we zeggen dat een goede review, jouw boek heel ver kan krijgen! Het is dus de moeite dubbel en dwars waard. Wees je ervan bewust als je een aanvraag wilt doen, dat je de regels en ruimte van de blogger respecteert. Maar zorg er ook voor dat je jouw creativiteit en persoonlijkheid laat zien!

Wil je meer leren over het promoten van je boek? Dan kun je hier wat artikelen lezen over het organiseren van een boekpresentatie, het op de markt brengen van je boek met sociale media en wat handige marketing tips.

Als je vragen of opmerkingen hebt over dit artikel, twijfel dan niet en neem contact met ons op via info@mijnbestseller.nl of hieronder in de comments!