Boek verkopen

Hoe ziet de structuur van de boekenverkoop in Nederland eruit en wat verdien je bij het publiceren van je boek?

4 reacties

Een klein lichtpuntje in de jungle van de boekenverkoop en de gebruikelijke handelsmarges

Na maanden van dagelijks schrijven, nachtelijke correcties en mentale crisissen is je boek eindelijk klaar voor publicatie. Maar wat gebeurt er nu? Hoe komt het boek bij de lezer? En bovenal, wie wil er iets verdienen aan je boekenverkoop? Uitgevers in eigen beheer publiceren makkelijk en snel hun boeken: schrijf een boek, publiceer het met één muisklik en voor je het weet, is het voor iedereen beschikbaar. De verkoopstructuren in Nederland zijn echter niet zo transparant. Daardoor kunnen ze voor nieuwe auteurs chaotisch en verwarrend overkomen. Toch kent de Nederlandstalige boekenindustrie al bijna 150 jaar een duidelijk georganiseerd verkoopproces. Maar dat is ook nodig. Vorig jaar werden er namelijk 41 miljoen boeken verkocht.

Deze blog geeft een korte introductie over hoe de boekenverkoop structuur in Nederland werkt en hoe deze gereguleerd is. Hoe komt je boek in de boekenbranche terecht en waar is het boek online beschikbaar? Wie verdient wat? Zijn er verschillen tussen voorraad titels en Print on Demand boeken in de verkoop?

Partners voor uitgevers in eigen beheer

Hoe komt je boek terecht in de boekhandels? Het Centraal Boekhuis is het grootste distributiecentrum voor boeken in het Nederlandstalige taalgebied. Het verbindt uitgevers en boekverkopers met elkaar. Het Centraal Boekhuis zorgt er namelijk voor dat je boek geleverd wordt aan de boekhandel die je boek wilt aankopen. In de traditionele opvatting was hiervoor dus altijd een klassieke uitgeverij nodig. In de huidige markt zijn er nog veel meer mogelijkheden, zo kan een auteur bijvoorbeeld zijn eigen uitgeverij als bedrijf registreren en zo eigen titels verkopen. Hoewel dit extra inspanningen en kosten met zich meebrengt, is het voor sommige auteurs toch de moeite waard. Online self-publishing platforms (bv. Mijnbestseller) hebben het web naar de boekenmarkt aanzienlijk vereenvoudigd. Op deze manier kunnen particulieren via het Centraal Boekhuis zonder extra kosten boeken aanbieden aan boekhandels. Mijnbestseller is dus eigenlijk een uitgeefpartner voor elke auteur die wil publiceren in eigen beheer. Op deze manier is de ooit zo ontoegankelijke weg naar de boekhandel een stuk makkelijker geworden.

Directe verkoop versus boekhandel verkoop

Directe verkoop

Als auteur kun je via verschillende distributiekanalen je boek verkopen. De eerste en eenvoudigste optie is directe verkoop. De auteur verkoopt zijn boeken direct aan de lezer tijdens evenementen, zoals lezingen of via een webshop. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor de marketing, de opslag van de boeken en de orderverwerking. Het is natuurlijk ook mogelijk om te kiezen voor Print on Demand. Hierbij worden de boeken na bestelling direct gedrukt. Dit kan via online verkoop op de webshop van Mijnbestseller of een eigen website. We verwachten dat de directe verkoop van boeken de komende jaren zal toenemen. Dit is enerzijds door de toenemende online mogelijkheden voor auteurs. Daarnaast zal de toenemende relevantie van kwalitatieve content op eigen websites door Google een positief effect hebben op de ranking voor auteurs. Je zal dus sneller gevonden worden tijdens een zoekopdracht in Google wanneer je relevante blogs en content schrijft over je boeken en schrijfcarrière.

Boekhandel verkoop

Natuurlijk blijft de boekhandel een onmisbaar verkoopkanaal voor elke auteur. Zoals hierboven vermeld, staat het Centraal Boekhuis in als tussenpersoon voor de uitgeverij (of ook publicatieplatforms zoals Mijnbestseller) en de boekhandel. Het Centraal Boekhuis slaat alle titels met een ISBN-nummer op en levert ze aan boekenwinkels wanneer deze een boek bestellen. Alle boeken die verkocht worden aan boekhandels, worden met boekhandelskorting uitgeleverd. Dit is een vaste korting die een boekhandel krijgt op de inkoop van boeken. Voor algemene boeken is dit standaard 42% tot 47%, afhankelijk van de boekhandel of online webshops zoals bol.com. De korting is lager voor wetenschappelijke en schoolboeken. Bij Mijnbestseller wordt de marge die elke auteur verdient aan een boek via het Centraal Boekhuis doorgestort naar de auteur. Op deze manier heb je snel en eenvoudig de winstmarge op je rekening. Daarbij is uiteraard van belang dat ook het CB zelf nog een bepaalde marge berekent voor haar diensten. Als vuistregel kun je zeggen dat maximaal 50% van de netto-boekprijs opgaat naar de boekhandelskorting en de kosten van het CB.

De online boekhandel

De afgelopen jaren is de online boekhandel gegroeid tot één van de belangrijkste verkoopkanalen voor actuele boeken en titels in eigen beheer. Bol.com is momenteel de grootste online boekhandel in Nederland en België. Daarnaast heeft bijna elke kleine individuele boekhandel ook een webshop. Hierdoor neemt de totale online boekverkoop nog eens toe. De wegen van de online boekhandel naar fysieke boekhandel zijn qua verkooptechnieken volledig identiek. Dit gebeurt dus ook allemaal via het Centraal Boekhuis.

Print on Demand met een rekenvoorbeeld

Het Centraal Boekhuis heeft naast een groot logistiek en overslagcentrum ook een eigen druksysteem in gebruik voor print on demand boeken. Dat betekent dat print on demand boeken die bijvoorbeeld bij bol.com worden besteld, daar gedrukt worden. Via deze weg worden ze dan direct naar de klant verstuurd. Er wordt ook dan enkel gedrukt op bestelling. Wanneer je boek besteld wordt, zal het meestal binnen 1-2 werkdagen geleverd worden bij de boekhandel of de consument. Sommige auteurs denken dat dit een bijzonder kostbare constructie is. Dat hoeft echter helemaal niet. Want hoewel de productiekosten voor print on demand meestal hoger zijn dan voor een klassieke oplage, wordt dit gecompenseerd doordat er geen extra opslagkosten zijn.

Het volgende eenvoudige rekenvoorbeeld illustreert de hierboven beschreven situatie:

Bruto verkoopprijs (incl. 6% BTW): 19,99 euro
Netto verkoopprijs (excl. 6% BTW): 18,85 euro
Netto drukkosten (afhankelijkheid van de dikte en grootte): 6,00 euro
42% boekhandelskorting + CB kosten : 8,48 euro
Marge publicatieplatform: 1,90 euro

Eigen marge: 18,85 – 6,00 – 8,48 – 1,90= 2,47 euro

De marge die een klassieke uitgeverij inhoudt kan overigens goed dubbel zo hoog zijn. Dat hangt af van de afspraken die je als auteur maakt Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de BTW op e-books 21% bedraagt en dit een groot effect heeft op de netto prijs.

Uit dit voorbeeld kan je besluiten dat het voordeliger is om je boeken direct te verkopen. Dan spaar je dus in elk geval die 42% en CB kosten uit. Bij directe verkoop kunnen er ook kosten ontstaan als je het helemaal zelf doet. Je kunt gebruik maken van de widgets van Mijnbestseller om boeken via je eigen site te verkopen, dan heb je geen extra kosten en geen extra risico.

Je boek in de fysieke boekhandel

Een boektitel kan makkelijk door een boekhandel gevonden en besteld worden. De verbinding tussen Mijnbestseller en het Centraal Boekhuis maak dit dus makkelijk. Het is echter veel moeilijker om een boek op de boekenplank van de gewenste boekhandel te krijgen. Hierbij speelt marketing een beslissende rol. Titels van bekende uitgeverijen zullen het hierbij veel gemakkelijker hebben, vergeleken met een zelf gepubliceerd boek. Dit wil overigens niet zeggen dat je geen kans maakt. Veel goede auteurs in eigen beheer worden gepresenteerd en verkocht bij boekhandels. Zeker regionale boekhandels

De verkoop van je boek aan een boekhandel kan via twee mogelijkheden. Als auteur kun je ervoor kiezen om de boeken direct aan de boekhandel te leveren. Zo kun je zelf de boekhandelskorting afspreken met de boekhandel en of er recht van retour geldt. Houdt er wel rekening mee. Houd er hier wel rekening mee dat de Wet op de vaste boekenprijs geldt. Dit houdt in dat een boek in elk verkooppunt aan dezelfde prijs verkocht moet worden. Anderzijds kan de boekenwinkel jouw boeken inkopen via het Centraal Boekhuis. Neem zelf contact op met de boekhandel die jij verkiest en ga persoonlijk langs met een fysiek exemplaar. Zo heeft de betreffende boekhandel meteen een beter beeld van het boek en verhoogt dit je kansen op verkoop.