Boek verkopen

Wat is een ISBN? Alles wat je moet weten over het International Standard Book Number

Als je zelf al lang in boeken geïnteresseerd bent, heb je waarschijnlijk wel gehoord van het International Standard Book Number of ISBN. Maar wat is een ISBN? We krijgen hier veel vragen over van onze gebruikers, dus in deze blog gaan we deze onopvallende streepjescodes in detail onderzoeken.

Wat is een ISBN nou precies?

Een korte geschiedenis

Het ISBN werd voor het eerst bedacht door David Whitaker in 1967 en vervolgens verder ontwikkeld door de International Standardization Organisation (ISO). Het resultaat was de 10-cijferige ISBN-code, gepubliceerd in 1970. Na de publicatie kreeg het International ISBN Agency de bevoegdheid om de nieuwe code wereldwijd te verspreiden.

In Engeland bleef de voorloper van het ISBN – de Standard Book Numbering (SBN) -code – tot 1974 in gebruik. Als zodanig is er nog steeds een behoorlijk aantal met SBN gemarkeerde boeken in omloop. Om een ​​SBN naar een ISBN te converteren, wordt aan het begin van de code een 0 toegevoegd.

Het aantal gepubliceerde boeken nam exponentieel toe in de decennia na de lancering van het 10-cijferige ISBN, waardoor het internationale ISBN-agentschap sneller nieuwe codes nodig had dan verwacht. Daarom werd de lengte van een ISBN-code in 2007 verhoogd tot 13 cijfers.

Hoe werkt het?

In wezen is een ISBN gewoon een productcode, net als elke streepjescode die je tegenkomt bij artikelen in je plaatselijke supermarkt. Als een boek een ISBN heeft, is het internationaal herkenbaar (en dus verkoopbaar) in elke winkel die boeken verkoopt.

Elke code is uniek voor de editie en variant van een bepaald boek. Als dus hetzelfde boek als hardcover-, paperback- of e-book zou worden gepubliceerd, zou voor elk van deze drie varianten een ander ISBN nodig zijn. Dit komt omdat het juridisch en fysiek verschillende producten zijn, zelfs als de inhoud hetzelfde is.

Als iemand een bijgewerkte editie van een gepubliceerd boek zou publiceren, met bijvoorbeeld extra hoofdstukken of een ander voorwoord, ook dan zou er een nieuw ISBN aangevraagd moeten worden. Voor auteurs die zelf uitgeven kan dit vervelend zijn, maar de grote aantal boeken in omloop maakt het noodzakelijk.

Wat betekenen de nummers in een ISBN code?

De onderstaande streepjescode is een ISBN van Mijnbestseller dat we als voorbeeld gaan gebruiken. Houd er rekening mee dat ISBNs enigszins van elkaar kunnen verschillen, afhankelijk van de uitgever of verkoper die ze heeft uitgegeven. Sommige versies hebben bijvoorbeeld een afgebroken versie van de code bovenaan de balken, terwijl in andere versies deze wordt vervangen door de prijs van het boek.

ISBN

Dus als je code er niet precies uitziet als dat in het boek dat je momenteel aan het lezen bent, maak je dan geen zorgen! Het is volkomen normaal. Zolang de nummerreeks onderaan 13 cijfers bevat, bent je klaar om te gaan!

Laten we die 13 cijfers in een ISBN eens nader bekijken:

Deelen van een ISBN

Prefix
De eerste drie nummers zijn altijd 978 of 979. Dit zijn de nummers die beschikbaar zijn gesteld door GS1 (de organisatie die barcodes uitgeeft). Het geeft aan dat het product een boek is.

Groep
De groeps-ID geeft de taalgroep, het land of de regio aan waartoe het boek behoort.

Uitgever
Identificeert de uitgever van het boek. Aan grotere uitgevers is mogelijk meer dan één nummer gekoppeld.

Titel
Deze reeks identificeert de specifieke titel die aan dit specifieke ISBN is gekoppeld.

Controle cijfer
Met het controlecijfer kun je controleren of de opbouw van het ISBN klopt. Het biedt voor jou als auteur dus verder geen betekenisvolle informatie.

De plek van een ISBN

Gedrukte publicaties

De ISBN-gebruikershandleiding beschrijft het volgende over de plaatsing van een ISBN:

  • Copyright pagina
    • Voet van de titelpagina, als er geen ruimte is op de copyright pagina
  • Achterkant van de omslag
  • Foot of the back of the jacket, or any other protective case, or wrapper

Digitale publicaties

De ISBN-gebruikershandleiding beschrijft het volgende over de plaatsing van een ISBN:

  • Titelweergave; het eerste scherm (compact discs, online publicaties); of op het scherm dat de titel of het equivalent daarvan weergeeft (bijvoorbeeld het beginscherm dat wordt weergegeven wanneer de inhoud voor het eerst wordt geopend en / of op het scherm met de copyrightkennisgeving)

Verder staat in de handleiding dat de code moet worden afgedrukt / weergegeven in een type dat groot genoeg is om leesbaar te zijn; specifiek 9-punts of groter.

Hier hoef je je echter geen zorgen te maken als je bij ons publiceert. Wanneer je via ons platform een ​​ISBN voor je boek koopt, plaatsen we de code automatisch op de juiste plek op de omslag, in de juiste grootte. In het binnenwerk zul je het ISBN zelf moeten plaatsen. Maar wanneer je gebruik maakt van onze templates, hoef je het nummer alleen nog maar op de juiste plek in de tekst te plakken.

Heb ik echt een ISBN nodig?

Kort antwoord? Nee.

In principe heb je er geen nodig om je boek te publiceren of af te drukken. Je kunt bijvoorbeeld gewoon exemplaren van je boek laten drukken en verkopen via je eigen website zonder dat je daar een ISBN voor nodig hebt. Als je jouw boek publiceert bij Mijnbestseller, heb je ook geen ISBN nodig om uw boek in onze online boekenwinkel te verkopen.

Als je je boek via boekhandels wilt verkopen, dan heb je er wel een nodig. Het verkopen via boekhandels kan interessant zijn om het potentiële bereik te vergroten.

Toch denken wij dat je er waar mogelijk naar moet streven om mensen je boek rechtstreeks of via de webshop van Mijnbestseller te laten kopen. Dit levert je de hoogst mogelijke winstmarge per exemplaar op – voor elk boek dat je via onze winkel verkoopt, moet je er minstens twee verkopen via een derde partij. Je kunt op onze website gratis widgets maken om deze verkopen via je eigen website te vereenvoudigen.

Een ISBN kopen

Als je een ISBN wilt kopen, kun je dit doen terwijl je je boek op ons platform publiceert . De kosten bedragen € 12,75. Na betaling wordt er direct een code gereserveerd, en bij het maken van de omslag wordt het ISBN automatisch geplaatst.

Bovendien krijgt je direct toegang tot alle (online) boekwinkels in Nederland, zonder dat je elke winkel apart moet benaderen. Alle verkoopcijfers en andere relevante gegevens van deze verkoopkanalen worden verzameld in je verkoopoverzicht. Daarmee krijg je een handig overzicht van je boekverkoop via alle verkoopkanalen waardoor je boek wordt verkocht.

Oké, we zijn nu wel klaar om onszelf zo in de picture te zetten, dat beloven we! Als je je boek niet bij ons publiceert, maar gewoon een uitgebreid artikel over ISBN’s wilt lezen, is dat natuurlijk ook prima. Als je ergens anders een ISBN wilt kopen, raden we aan contact op te nemen met je uitgever. Let op, vaak accepteren uitgevers geen ISBN’s die zijn verkregen via andere uitgevers, omdat ze daarmee de boeken niet automatisch aan kunnen melden bij alle verkoopkanalen. Met andere woorden, het is waarschijnlijk een goed idee om te beslissen hoe en waar je jouw boek wilt publiceren voordat je een ISBN koopt.

Laatste opmerking

Dat is het voor nu. We hopen dat dit artikel je onbeantwoorde vragen over ISBN’s heeft beantwoord. Als er iets is dat je graag wilt toelichten of toevoegen, kunt je ons dit laten weten in de opmerkingen of in een e-mail. Meer informatie over ISBN vindt u op onze pagina met veelgestelde vragen.