Je boek verkopen via Amazon

Wanneer je je boek publiceert bij Mijnbestseller heb je de keuze om ook via Amazon.nl te verkopen. Amazon is pas een paar jaar echt actief in Nederland en heeft niet de status die Bol.com heeft, maar het is toch een interessant verkoopkanaal. Je kunt heel eenvoudig je boek op Amazon plaatsen. We vertellen je puntsgewijs waarom je dit zou willen, hoe je dit eenvoudig kunt doen en wat er nog meer interessant is om je boek te verkopen.

1. Waarom je boek verkopen via Amazon? 

2. Hoe kun je jouw boek via Amazon verkopen?  

3. Hoe haal je het maximale uit jouw boek?

4. Wereldwijd je boek via Amazon verkopen

5. Andere opties om je boek te verkopen 

Waarom je boek verkopen via Amazon?

Amazon heeft een van de allersterkste merknamen in de wereld. Wie kent het niet? En natuurlijk is Bol.com nog veel groter, het marktaandeel van Amazon is de laatste jaren flink gegroeid. 

Jouw boek op Amazon geeft het ook een bepaalde status, waardoor mensen jouw boek misschien net wat sneller kopen. En de Amazon Prime leden genieten uiteraard voordelen met betrekking tot de verzending, dit zorgt ook weer voor een lagere koopdrempel.

Je boek kan zelfs spontaan worden gekocht door mensen die naar iets heel anders op zoek zijn, maar al surfend op jouw boek stuiten. Uiteindelijk kun je jezelf ook de vraag stellen: waarom niet verkopen via Amazon? Als je daar geen goed antwoord op hebt, dan raden we je aan om via Amazon te gaan verkopen. Uiteindelijk geldt toch ook hoe meer mensen in aanraking komen met jouw boek, hoe groter de kans is dat het wordt gekocht. 

Het nadeel van het verkopen van jouw boek via Amazon 

Er is maar één groot nadeel van het verkopen van jouw boek via Amazon en dat is dat het niet gratis is. Amazon wil, net als de boekhandels en Bol.com, een groot deel van de verkoopprijs van jouw boek. Dit deel loopt op tot zo’n 45% van de netto verkoopprijs. Van een boek met een verkoopprijs van €20 exclusief btw, gaat dus circa €9 naar Amazon. Veel geld, dat natuurlijk ten koste gaat van jouw royalty en het bedrag dat wij krijgen. 

Wat wij je aanraden? Toch voor Amazon kiezen, maar leidt de potentiële kopers die je zelf direct kunt bereiken altijd naar je eigen gratis auteurswebshop (zie verder). Dan krijg je een veel hogere marge per verkocht boek.

Hoe kun je jouw boek via Amazon verkopen? 

Makkelijker kunnen we het niet voor je maken. Je schakelt Amazon in via de stap ‘Prijs’. In deze stap bepaal je de verkoopprijs van jouw boek, welke verkoopkanalen je inschakelt en welke marge je verdient per verkoopkanaal. Amazon Nederland is niet als apart verkoopkanaal te kiezen, maar zie bij ‘Alle boekhandels’. Dus wanneer je daarvoor kiest, schakel je ook Amazon in. 

Op het moment dat jij je boek publiceert (altijd eerst een of meerdere proefexemplaren kopen!) versturen wij automatisch de bestanden en de overige informatie naar het Centraal Boekhuis (CB). Amazon krijgt van het CB de informatie over jouw boek, controleert deze en plaatst deze op haar site. Binnen circa 1 week staat jouw boek op Amazon.nl! 

Een ISBN is verplicht

Om je boek te verkopen via Amazon, de boekhandels, Bol.com, is een ISBN verplicht. Het ISBN is de unieke identificatie van je boek, zodat boekhandels altijd weten om exact welk boek in welke verschijningsvorm het gaat. Het ISBN koop je in de tweede publicatiestap en wordt binnen circa 1 uur na betaling aan je boek gekoppeld. Wij plaatsen het ISBN op de achterkant van de omslag, jij plaatst het in je manuscript. Een ISBN kost eenmalig €12,75. 

Jouw verkoopprijs bepaalt jouw royalty

Zoals gezegd leg je in de stap ‘Prijs’ ook de verkoopprijs van je boek vast. Op basis van deze verkoopprijs berekenen wij automatisch de marge die je per verkocht boek verdient en tonen deze op het scherm. De marge verschilt per verkoopkanaal, waarbij je natuurlijk bij verkoop via onze webshop verreweg het meeste verdient. Stuur dus altijd de kopers in eerste instantie naar jouw webshop!

Volg je Amazon verkopen via Mijnbestseller

Wanneer jouw boek via Amazon wordt verkocht, wordt het boek gedrukt en geleverd aan de klant. Op het moment dat het boek is geleverd, wordt jouw Verkoopoverzicht bijgewerkt. Hier zie je alle verkopen van alle verkoopkanalen staan. Vanwege privacyredenen kunnen we natuurlijk nooit de identiteit van de koper vrijgeven, maar je ziet wel de verkopen op individueel niveau! Maandelijks betalen we je royalty indien deze meer dan €10 bedraagt. . 

Hoe haal je het maximale uit je boek?

Je weet nu hoe gemakkelijk het is om jouw boek op Amazon te krijgen, maar daarmee ben je er nog niet. Je boek verkoopt namelijk niet vanzelf, er staan honderdduizenden boeken op Amazon die allemaal schreeuwen om aandacht. Daarom geven we je een aantal tips die helpen om je boek te verkopen. 

Zoekwoorden

In de stap Informatie vragen we je om zoekwoorden in te vullen. Maak hier zorgvuldig gebruik van. Het is geen garantie dat amazon en de boekhandels het overnemen, maar wij geven deze informatie wel aan ze door. Wanneer mensen zoeken op de zoekwoorden die jij hebt ingevuld, is de kans weer wat groter dat jouw boek wordt getoond. Een te algemeen zoekwoord, zoals bv thriller, geeft natuurlijk geen positief effect. Als jouw boek wordt getoond, moet je natuurlijk de interesse van de koper opwekken met je boekomslag.

Maak een aantrekkelijke, opvallende boekomslag

Zodra jouw boek wordt getoond op Amazon (of een andere online boekhandel) dan is het cruciaal dat je boekomslag opvalt. Deze moet esthetisch in orde zijn, opvallen, aanspreken. Het oog van de koper moet als het ware ernaar toe getrokken worden. Het is het eerste wat de koper ziet en hij moet op je boek willen klikken. Maak dus serieus werk van je boekomslag en aarzel niet om een van onze professionele ontwerpers in te schakelen. 

Het maken van een winnende boekomslag is een verhaal op zich en dat behandelen we op andere plekken op onze website. Zo kun je kijken wat je met onze Cover Designer kunt doen en hebben we een blog over het ontwerpen van je boekomslag geschreven. 

Aansprekende titel, subtitel, flaptekst 

Naast een verlederlijk ontwerp van de omslag zijn natuurlijk de titel en subtitel van belang. Met beiden stimuleer je de fantasie van de koper die bij het lezen ervan onbewust al een voorstelling van jouw boek maakt.  Maak de titel niet te lang (alhoewel onze favoriete titel nog steeds ‘De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door’ van Herman Finkers is). Roep vragen op of geef duiding met de subtitel. 

Nu moet je je slag slaan naar het feitelijke koopmoment en dat doe je met de flaptekst. Het belang van een goede flaptekst is niet te onderschatten, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. We hebben er zelfs een blog aan gewijd. In het kort: 

  • Begin met een sprankelende openingszin
  • Weet wat je genre is en wie je doelgroep is, richt je tot hen
  • Een flaptekst is geen samenvatting! Show, don’t tell
  • Schrijf in de derde persoon
  • Speel in op de emoties van mensen
  • Maak deze niet te lang 
  • Blijf schaven en schaven totdat de teksts winnend is

De flaptekst is feitelijk je ‘sales pitch’ en bepaalt in belangrijke mate of je boek wel of niet wordt verkocht. 

Zorg voor reviews (recensies, beoordelingen)!

In Engeland is dit een veelgebruikte marketing slogan: ‘Reviews get you views. Views get you sales!’. En hier zit natuurlijk wat in. Wanneer mensen jouw boek positief beoordelen dan zijn kopers eerder bereid jouw boek te kopen. Het is zo veel effectiever wanneer iemand anders zegt dat jouw boek goed is dan dat je het zelf zegt. Vraag dus aan vrienden, familie, kennissen om jouw boek te beoordelen zodra het in de webshops te koop staat. Zet je book ook op Goodreads en Hebban en vraag mensen ook daar jouw boek te beoordelen.  

Als je een goed netwerk hebt op social media (en dit is niet onbelangrijk) vraag hen dan jouw boek te reviewen. Verkoop jij jouw boek rechtstreeks aan je lezers? Doe precies hetzelfde. Iedere review telt! 

Je kunt ook online reviewers vragen om jouw boek te recenseren. In de regel moet je dan een exemplaar sturen en soms vragen ze ook om een bescheiden vergoeding. Alleszins te overzien. Het enige risico dat hier aan vast zit is dat indien ze jouw boek niet goed vinden, ze dit ook zullen vertellen. Zoek online wel naar reviewers die jouw genre boeken recenseren. Je kunt ook overwegen infuencers in te schakelen, maar dan moet er wel een logische match zijn en niet een soort van ongeïnteresseerde betaalde dienst waarvan de kijker direct doorheeft dat het de influencer niet interesseert. 

Ook wereldwijd via Amazon je boek verkopen

Wanneer jouw boek de potentie heeft om ook in andere landen te worden gekocht, dan kun je kiezen voor de internationale verkoopkanalen. We drukken in meerdere Europese landen en in de Verenigde Staten. Amazon bieden we ook aan in meerdere landen, dankzij onze wereldwijde interface die we hebben met Amazon. Op dit moment kan je Amazon kiezen in de volgende landen: Nederland/Belgie, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal. Ook bieden we Amazon.com aan zodat je jouw boek ook in de Verenigde Staten en Canada kunt verkopen! Laat het ons weten wanneer je dit wenst en we activeren de internationale kanalen voor je. In de stap Prijs selecteer je vervolgens in welke landen jij je boek wenst te verkopen.

Andere opties om je boek te verkopen

Natuurlijk is Amazon een prima verkoopkanaal, maar er zijn er nog veel meer. Zoals de Nederlandse en Vlaamse boekhandels en Bol.com. Voor hen geldt hetzelfde als voor Amazon: prima verkoopkanalen, je vergroot je bereik, maar je betaalt de prijs doordat de boekhandels circa 50% van de verkoopprijs inhouden. Heb je een duur boek, bijvoorbeeld een hardcover versie met kleur in het binnenwerk? Verkoop deze dan niet via de boekhandel, de verkoopprijs wordt eenvoudigweg te hoog. 

Mijnbestseller biedt je kosteloos een auteurswebhop aan die we regelmatig met nieuwe functionaliteit uitbreiden. Je marge is bij verkoop via de auteurswebshop (en de webshop van Mijnbstseller) verreweg het hoogst. Een andere optie is om natuurlijk tegen aantrekkelijke volumekortingen zelf je boek te kopen en door te verkopen aan bijvoorbeeld familie en vrienden en/of bij je boekpresentatie. We bieden al vanaf 3 exemplaren aantrekkelijke kortingen!

Op jouw promotiepagina, die actief wordt nadat jouw boek is gepubliceerd, zie je nog veel meer interessante mogelijkheden om je boek te verkopen!