1. Home
  2. Help Center
  3. Een gids voor het promoten van je boek – Een introductie

Een gids voor het promoten van je boek – Een introductie

De basis van je boek promoten

Eindelijk is het moment daar – na een hoop bloed, zweet en tranen, uren voor je uit staren, liters koffie en een sporadisch eureka moment is je boek eindelijk gepubliceerd. Gefeliciteerd, je bent nu officieel een auteur! Nu kun je beginnen met het promoten van je boek.

De uitdagingen waar je mee te maken krijgt als zelf-publicerend auteur zijn overigens niet voorbij. Je hebt je boek afgekregen en gepubliceerd, maar nu moet je het boek nog gaan promoten. Maar in een tijdperk van continue afleiding en ontelbaar veel keuzes, kan dit nog een lastige opgave zijn. Je moet je boek effectief promoten om het daadwerkelijk in de handen van je lezers te krijgen. Een heel boek schrijven vergt al veel inspanning, laat staan het promoten ervan.

Je hoeft je hier overigens geen zorgen om te maken – je bent niet alleen; wij helpen je om je boek onder de aandacht te brengen, te beginnen met deze gids. In deze gids bespreken we de belangrijkste tips die je als zelf-publicerend auteur kunt gebruiken om je boek te promoten.

Definieer een doelgroep

Het eerste wat je te doen staat is jezelf de vraag stellen: wie gaat dit boek lezen? Hier heb je waarschijnlijk al over nagedacht tijdens het schrijven van je boek. Wat voor soort persoon is geïnteresseerd in het verhaal dat je aan het schrijven bent? Hoe oud zijn ze, wat zijn hun interesses en hobby’s, waar wonen ze en wat voor andere boeken lezen ze?

Deze vragen zijn belangrijk, omdat de antwoorden aan zullen duiden waar jouw toekomstige lezers de meeste interactie vertonen en nieuws en interesses met elkaar delen. Verschillende leeftijdsgroepen hebben ook een voorkeur voor verschillende platformen, dus dit is belangrijk om rekening mee te houden. Zodra je hier meer informatie over hebt verzameld, kun je werken aan een meer gerichte strategie. Je kunt dan bijvoorbeeld na gaan denken over wat voor hashtags je wilt gebruiken, welke online fora je kunt bezoeken en in welke groepen je berichten kunt plaatsen.

Wat als mijn lezer niet in zo’n hokje past?

Het kan een overbodige taak lijken om een persoon te bedenken die geïnteresseerd is in jouw boek. Een specifieke doelgroep vaststellen is vooral handig om ervoor te zorgen dat jouw marketingactiviteiten zo effectief mogelijk zijn op de door jou gekozen platforms. Je hoeft hiermee niemand uit te sluiten die geen deel uitmaakt van de doelgroep.

Het handige aan deze benadering is dat je feedback en informatie krijgt van de mensen die reageren op je activiteit. Dit gebeurt gewoon terwijl je al bezig bent met je boek promoten. Of deze informatie nou je aantal websitebezoeken is, of de gebruikersinformatie die je hebt verzameld met behulp van Instagram insights; hoe meer je jouw boek zal promoten, hoe beter je in staat bent om een geschikte doelgroep vast te stellen. Aan de hand van deze informatie kun je vervolgens een nog gerichtere promotiestrategie ontwikkelen.

Het ontwerpen van een omslag

Een eerste indruk is doorslaggevend, en je omslag is het belangrijkste element van je boek om deze indruk zo goed mogelijk te maken. Mensen verwerken foto’s veel sneller dan woorden, en zelfs de meest ruimdenkende individuen zullen zich laten leiden door een eerste indruk. Daarom kan eruit springen met een interessante omslag en anders zijn dan de concurrenten veel verschil maken.

Om dit te bereiken, is het belangrijk om te streven naar een visuele en emotionele connectie met je toekomstige lezer als ze jouw omslag zien. Een goed begin is om een aantal (bekende) boeken op te zoeken die op jouw boek lijken wat betreft genre en stijl. Deze omslagen kun je vervolgens gebruiken om inspiratie op te doen. Welke omslagen hebben het meeste indruk op je achtergelaten? Welke omslagen vind je het mooiste? Probeer erachter te komen welke elementen in de omslag hiervoor zorgen, en pas dit toe in je eigen omslag.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je de doorgaans gebruikte omslagen voor jouw genre niks vindt, en dat je graag een compleet andere weg in wil slaan door een origineler ontwerp te bedenken. Wij raden dit niet aan, maar het belangrijkste is dat jij blij bent met jouw boek en het eindresultaat. Een belangrijk punt om te onthouden is dat de huidige bestsellers goed verkopen met een reden, en dat de omslagen hiervan ontworpen zijn door een professional met een groot budget.

Wat kost mij dit?

Over geld gesproken, er zijn meerdere manieren om je omslag te ontwerpen; sommige manieren kosten geld, maar er zijn ook gratis opties.

  1. Huur een zelfstandige ontwerper/artiest
  2. Vraag een vriend/vriendin/familielid die handig is met Illustrator, InDesign of Photoshop
  3. Maak gebruik van onze gratis omslag ontwerper, welke je kan vinden in stap 5 op het Mijnbestseller platform
  4. Probeer om je eigen omslag te ontwerpen met een programma, zoals bijvoorbeeld Canva

Kun je niet kiezen uit verschillende omslagen?

Als je meerdere ontwerpen hebt om uit te kiezen en je niet zeker weet welke je voorkeur heeft, kun je om de mening van je lezers vragen via je social media kanalen en andere digitale platformen. Dit heeft alleen maar voordelen – je lezers zullen het erg waarderen om zo betrokken te zijn in het creatieproces van je boek, ze zullen meer interesse hebben in het eindproduct en jouw keuze wordt een stuk gemakkelijker.

Weet je niet waar je moet beginnen?

Zoals je tijdens het schrijven waarschijnlijk gemerkt hebt kan een lege pagina nogal ontmoedigend zijn, vooral wanneer je in dit geval creatiever bent met woorden dan met beeld. Hier hoef je je ook geen zorgen over te maken – bekijk onze blog met tips voor het creëren van een eigen boekomslag voor zelf-publicerende auteurs, zodat je wat inspiratie op kunt doen!

Goodreads

Als je een echte boekenliefhebber bent, ben je waarschijnlijk al bekend met Goodreads. Goodreads kan ook wel gezien worden als de IMDb onder de boeken. Nu je een zelf-publicerend auteur bent, is het erg slim om hier een account aan te maken om je werk onder de aandacht te brengen en te promoten.

Zorg ervoor dat je via dit account ook naar je andere digitale platforms en social media kanalen linkt, en vice versa. Als het je gelukt is om in contact te komen met mensen die je boek willen of hebben gelezen, vraag dan zeker aan ze om het boek te beoordelen en om een recensie achter te laten op je Goodreads pagina. Er zitten veel potentiële lezers op deze site die de recensies lezen, om te beslissen aan wel boek ze hun geld uit willen geven. Een goede beoordeling waar aandacht aan is besteed maakt een groot verschil in welk besluit er uiteindelijk wordt genomen.

Goodreads is een van de populairste sites om beoordelingen van boeken op te bekijken, maar er zijn verschillende alternatieven waar je ook nog een kijkje op kunt nemen om je bereik te maximaliseren. Je kunt deze handige lijst bekijken voor voorbeelden.

Lezingen en/of boekpresentaties

Fysieke boekhandels krijgen het steeds moeilijker door alle online competitie. Dat is jammer, maar het heeft ook een voordeel – je kunt gebruik maken van deze situatie en proberen om hier je boek te promoten. Een aantal van onze auteurs heeft hun lokale boekhandel aangeschreven, en met succes; sommige boekhandels zijn zeker bereid om een leesevenement te creëren met jou voor je boek.

Het voordeel is dus dat dit een win-win situatie is – jij krijgt de kans om potentiële lezers te werven, terwijl de boekhandel weer meer bezoekers krijgt. Om alle partijen nog meer te motiveren, is het slim om voor genoeg hapjes en drankjes te zorgen op je evenement. Dit houdt iedereen langer geïnteresseerd en zorgt ervoor dat mensen langer blijven.

Of deze benadering succes heeft, is grotendeels afhankelijk van de context; de grootte en populariteit van de boekhandel, de grootte van de stad of het dorp waarin de boekhandel gevestigd is, en het aantal mensen dat daadwerkelijk naar je evenement komt. De kans dat het evenement een success wordt is groter als de boekhandel zelfstandig en iets kleiner is. Hierdoor lijkt het misschien alsof het de moeite niet waard is, maar dat is het zeker wel. De consumenten van kleine boekhandels zijn over het algemeen trouwe bezoekers, die hun hobby erg serieus nemen. Als je hen kunt overtuigen en zij een fan van je werk worden, heb je een loyale lezer gevonden voor op de lange termijn.

Houd de media op de hoogte

Zorg er ook voor dat je de lokale en regionale pers op de hoogte stelt van je boekpresentatie. Wees vooral erg duidelijk over de datum, tijd en locatie! Elk beetje aandacht in de media helpt, en het zal ook wat extra flair toevoegen aan je evenement. Dit is ook een goede kans om een persconferentie te geven aan verschillende mediakanalen en bedrijven over je boek. Mijnbestseller genereert automatisch een kladversie van je persconferentie, die je vervolgens zelf nog aan kunt passen naar je eigen wensen. Je kunt dit document vinden in je account nadat je je boek hebt gepubliceerd.

Misschien lukt het niet om een boekhandel als locatie te regelen voor je evenement. Dat kan gebeuren, en is helemaal niet erg; een andere locatie is ook prima. Zorg er in ieder geval voor dat de locatie klein genoeg is om het intiem en memorabel te houden!

Recensies

Er zijn ongeveer net zoveel boekenbloggers en booktubers op het internet als auteurs, en de meesten plaatsen blogs of video’s waarin ze boeken beoordelen. Dit is een geweldige kans voor jou als schrijver; niet alleen omdat zij een recensie over je boek kunnen schrijven, maar ook omdat je boek hierdoor vaker op het internet genoemd zal worden en het dus veel makkelijker is voor anderen om te vinden.

Je kunt beginnen door wat onderzoek te doen naar boekenbloggers en er een paar uit te zoeken die je aanspreken. Veel van hen hebben specifieke voorkeuren wat bijvoorbeeld genre betreft, dus houd hier rekening mee. Neem contact op met degenen die relevant zijn voor jouw genre en doelgroep.

Het is belangrijk om veel aandacht te besteden aan je verzoek om het boek te beoordelen, want deze bloggers krijgen wel honderden tot duizenden verzoeken, en vaak werken ze alleen. Het is wederom belangrijk om eruit te springen en anders te zijn dan je concurrentie, net zoals bij het ontwerpen van je omslag. Maak jezelf vertrouwd met de blog en blogger, zodat je een oprecht en persoonlijk verzoek kunt schrijven. Zie het als een sollicitatiebrief, en je boek als je CV.

Auteurswebsite

Een auteurswebsite is een geweldige toevoeging voor zelf-publicerende schrijvers. Je komt hierdoor niet alleen respectabel en betrouwbaar over, maar het is ook een geweldige manier om je boek te introduceren aan je toekomstige lezers. Je heb op je website de ruimte om je lezers te overtuigen met een pakkende tekst en aantrekkelijke foto’s, zodat je boek ook daadwerkelijk wordt verkocht.

Er zijn twee manieren om een website te maken. De eerste manier is om de functie te gebruiken op het Mijnbestseller platform. Als je inlogt op je account en op ‘’Mijn profiel’’ klikt, kun je onderaan de pagina klikken om je eigen website te maken. Als je website gemaakt is kun je blogs schrijven, nieuwsbrieven versturen, en mensen de mogelijkheid geven om onmiddellijk updates van jou te ontvangen zodra je iets deelt. Het is een simpele manier om een website te maken, geschikt voor mensen die liever geen tijd besteden aan het maken van een compleet nieuwe website.

Als je een creatievere en flexibelere website wilt, is je website zelf ontwerpen wél een goed idee. Het is niet moeilijk om er een te maken, maar je zult er wel wat tijd en moeite in moeten investeren om het resultaat te krijgen wat je voor ogen hebt (tenzij je hier al erg handig in bent). Wij raden het (Engelse) artikel van The Creative Penn aan, waarin je stap voor stap leest hoe je zelf een auteurswebsite bouwt.

Wedstrijden en Giveaways

Het lijkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar het weggeven van je boek kan een goede marketingstrategie zijn, mits het goed is uitgevoerd.

Om te beginnen moet je kiezen op welk kanaal je de give-away of wedstrijd wilt organiseren. Dit kan bijvoorbeeld op een of meerdere van je social media kanalen, je website, of via een andere bekende blog of website. Het is slim om een kanaal te kiezen waarbij je zoveel mogelijk mensen kunt bereiken, omdat dit ook betekent dat je meer potentiële lezers kunt benaderen.

Je kunt op verschillende manieren een giveaway organiseren. Je kunt je boek bijvoorbeeld weggeven in een bepaalde tijdspanne, of je geeft een bepaald aantal boeken weg binnen een beperkte tijd.

Als je boek goed genoeg is en sowieso een bepaalde doelgroep aanspreekt, zullen mensen het toch wel willen kopen – om je te steunen, of omdat ze graag het fysieke exemplaar thuis willen hebben. Als je eenmaal een groep trouwe fans hebt, kun je echt wedstrijden gaan organiseren waarbij alleen een select persoon of groepje de prijs zal ontvangen.

Een giveaway geeft je ook de kans om een netwerk van lezers op te bouwen. Je kunt bijvoorbeeld aan mensen die je boek willen downloaden vragen of je hen in de toekomst updates, aanbiedingen en andere relevante informatie op mag sturen via hun e-mailadres.

Dit zijn slechts een paar ideeën hoe je je boek in kunt zetten om het te promoten, maar het kan natuurlijk dat je zelf ook creatieve en efficiënte ideeën hebt! Gebruik deze zeker, en voel je niet beperkt door onze suggesties.

Nieuwsbrief

Als je een aantal e-mailadressen verzameld hebt (via je giveaways of verworven op een andere manier), dan moet je hier nuttig gebruik van maken. Dit is uiteindelijk een directe manier om iets te communiceren naar je lezers.

Je kunt hen nieuwsbrieven sturen met informatie over je boek, een aankomend vervolg of meerdere vervolgen, verkoopinformatie of een nieuwe giveaway. Vergeet het zeker ook niet te vermelden wanneer je een lezing hebt, genomineerd bent voor een award, een interview hebt gedaan of deelneemt aan een webinar. Zorg ervoor dat alle links waarin dit te vinden is bijgevoegd zijn, en vermeld ook de namen van je social media kanalen.

Het belangrijkste om te onthouden is dat je alleen een nieuwsbrief moet versturen als je ook daadwerkelijk iets te melden hebt! Mensen hebben een hekel aan spam, en met een goede reden. Bekijk het van hun perspectief, en verstuur alleen een e-mail wanneer de informatie nuttig is voor hen.

Social Media

Het actief en regelmatig onderhouden van je social media kanalen is essentieel om je lezers geïnteresseerd en betrokken te houden. Het is verstandig om meerdere social media kanalen te hebben om je verschillende doelgroepen te voorzien van informatie. Zorg er wel voor dat de kwaliteit van je content goed is, en dat je genoeg tijd en energie investeert in de kanalen die je hebt gekozen en gebruikt. Als je hier meer over wilt weten, lees dan ons artikel over hoe je social media in kunt zetten als zelf-publicerend auteur om je boek te promoten.

Gebruik je social media kanalen om enthousiasme te creëren onder je lezers. Plaats bijvoorbeeld updates, foto’s vanachter de schermen of een deel van een nieuw geschreven hoofdstuk. Zorg ervoor dat alle grote aankondigingen op je social media kanalen te vinden zijn; de publicatiedatum van je boek, de uiteindelijke omslag van je boek, en andere evenementen, wedstrijden of giveaways die je organiseert.

Stimuleer interactie

Probeer ook om alles wat je plaatst gebruiksvriendelijk te maken, en om interactie te stimuleren. Dit kun je doen door je volgers aan te sporen om reacties achter te laten, naar hun mening te vragen of door ze zelf berichten en verhalen te laten maken naar aanleiding van iets wat jij hebt gedeeld op jouw account. Vervolgens kunnen zij jouw account hier weer in vernoemen. Dit zorgt ervoor dat je account veel makkelijker te vinden is, en dat het er aantrekkelijk uit ziet voor potentiële nieuwe volgers.

Tenslotte wil je het zo gemakkelijk mogelijk maken voor je volgers om jouw boek aan te schaffen. Zorg ervoor dat er zichtbare en klikbare links op je social media kanalen te vinden zijn die je doorsturen naar de (online) boekhandels waar je boek te koop is. Je kunt vanaf je account op het Mijnbestseller platform ook direct verkoopwidgets delen met een aantal van je social media kanalen.

Advertenties

Google Ads

Als je bereid bent om wat geld te investeren in het promoten van je boek, kun je zeker overwegen om een paar Google advertenties te kopen. Je kunt een dagelijks budget voor jezelf instellen, waarmee je direct kunt instellen hoeveel geld je maximaal wilt spenderen aan advertenties.

Deze marketingmethode zou als het goed is precies in jouw straatje moeten passen als schrijver, aangezien het de nodige copywriting vereist. Een goed geschreven en gestructureerde advertentie die gericht is op de juiste doelgroep kan wonderen doen voor je verkoopcijfers. Zorg ervoor dat je advertentie kort maar krachtig is en oproept tot actie.

Trefwoordonderzoek

Om je advertenties zo kostenefficiënt mogelijk te maken, is het verstandig om wat trefwoordonderzoek te doen voordat je de advertenties online zet. Het eerste wat je kunt doen is uitvinden wat mensen in de zoekmachine van Google intoetsen als ze op zoek zijn naar iets. De makkelijkste manier om dit uit te vogelen is om Google’s ingebouwde trefwoordplanner te gebruiken (te vinden in het Google Ads programma). Het is makkelijk in gebruik – typ in de zoekbalk een kernwoord dat je zou willen gebruiken in je advertentie, en Google geeft je automatisch gerelateerde woorden en zinnen die je erin zou kunnen verwerken. Het geeft je ook meer gedetailleerde informatie over deze zoektermen.

Mocht je een fantasyroman hebben geschreven, dan kun je de trefwoordplanner openen en ‘’fantasyroman’’ intoetsen. Vervolgens geeft Google je een lijst met gerelateerde zoektermen van mensen die eerder naar ‘’fantasyroman’’ hebben gezocht. Deze woorden kun je vervolgens aan je lijst toevoegen om in je advertenties te verwerken, zodat je een zo groot mogelijke doelgroep bereikt.

Natuurlijk omvat Google Ads meer dan dit en zijn er ontelbaar veel opties, trucjes en strategieën die je kan implementeren. Dit is alleen teveel om in deze gids te bespreken, maar gelukkig bestaan er complete websites die toegewijd zijn aan het ontrafelen van het Google Ads platform. Dit artikel (Engels) bijvoorbeeld is een goede plek om te beginnen als je meer wilt leren over Google Ads.

Facebook advertenties

Google Ads is het meest bekende advertentieplatform, maar er valt ook wat te zeggen over de advertenties die je op Facebook kunt plaatsen. Facebook is erg goed in het verzamelen van informatie van haar gebruikers, wat ervoor zorgt dat jij heel gericht advertenties kan creëren. Laten we het voorbeeld van het fantasyboek weer gebruiken; als jij zo’n boek hebt geschreven kun je ervoor zorgen dat Facebook je advertenties laat zien aan mensen die pagina’s hebben geliket en/of hier interactie mee hebben gehad die gerelateerd zijn aan Lord of the Rings, draken, of fantasy rollenspellen.

In theorie krijg je hier dus veel waar voor je geld, aangezien je het aantal irrelevante indrukken op je advertenties minimaliseert. Mensen die niet geïnteresseerd zijn in fantasyboeken, krijgen deze advertentie dus waarschijnlijk gewoon niet te zien wat je advertenties efficiënter maakt.

Een ander voorbeeld aan Facebook Ads is dat ze je een gedetailleerde en stap-voor-stap handleiding geven over hoe je het platform kunt gebruiken, wat je een hoop tijd bespaart terwijl je wel leert hoe je efficiënte advertenties maakt.

Interactie met je lezers

De meeste tips voor het promoten van je boek die zijn genoemd in de vorige stappen hebben allemaal met elkaar gemeen dat je direct zal moeten communiceren met je lezers, op wat voor manier dan ook. Dit betekent dat een groot deel van je marketingstrategie afhankelijk is van het beeld dat jij projecteert; daarom is het essentieel dat je elke kans aangrijpt om te communiceren met je volgers, lezers, en fans. Geef antwoord op hun reacties, vragen en e-mails, en zorg dat je betrokken bent met de content die ze plaatsen (die gerelateerd zijn aan jou en je boek). Zorg ervoor dat je liket, reageert en deelt! Deze erkenning en aandacht wordt ontzettend gewaardeerd, wat betekent dat ze sneller geïnteresseerd zullen zijn in jouw boek en het sneller aan zullen raden aan anderen.