Bij deze stap upload je jouw manuscript (zonder omslag, want dit maak je bij stap 4 pas op). Voordat je jouw bestand uploadt, bieden we je de mogelijkheid om je manuscript tegen betaling te laten controleren of te laten opmaken door experts. Deze kunnen bijvoorbeeld de laatste spelfouten eruit halen of het hele verhaal op consistentie doornemen.

We gaan ervan uit dat je jouw manuscript compleet kant-en-klaar uploadt en dat het overeenkomt met het door jou gekozen boekformaat. In de FAQ kun je een template downloaden dat overeenkomt met het formaat van je boek. Dit template is standaard ingericht met colofonpagina’s, een goede zetspiegel en regelafstand, een gangbaar lettertype en met paginanummering.

Voor een e-pub is de opmaak van het document niet van belang. Paginanummering is bijvoorbeeld overbodig. Het gaat erom dat het document zo simpel mogelijk in elkaar zit. We adviseren je om alleen tekst en kopregels te gebruiken. De teksten met kopregels worden in de e-pub gebruikt als inhoudsopgave. Op deze pagina kan je meer over de opmaak van je e-book leren.

Je kunt je bestand uploaden als PDF of Word-bestand. Indien je jouw manuscript in een ander formaat uploadt dan je hebt gekozen, dan schalen wij het automatisch naar het juiste formaat. Je krijgt hier altijd een melding van.

Wanneer je helemaal klaar bent met je manuscript en je wilt het uploaden, kies je vervolgens voor bladeren, selecteer je het bestand en klik je op uploaden. Je krijgt in de regel binnen enkele minuten een printklaar bestand terug.

Tips

 • Laat altijd je manuscript door derden controleren, vraag om kritische feedback of schakel een expert in.
 • Colofonpagina’s: de eerste pagina’s van een boek zijn in de regel als volgt:
  • Eerste pagina: alleen de titel van het boek
  • Tweede pagina: leeg
  • Derde pagina: titel van het boek en daaronder de auteursnaam
  • Vierde pagina: auteursnaam, ISB-nummer (indien van toepassing), omslagontwerp, copyright, drukvermelding
 • Linker- en rechterpagina’s: oneven pagina’s zijn altijd rechterpagina’s, even pagina’s zijn linkerpagina’s
 • Paginanummering: laat de colofonpagina’s altijd ongenummerd. Omdat onze templates al zo zijn ingesteld dat deze pagina’s worden genummerd, hoef je dit zelf niet te doen. Klik hier als je dit zelf wilt instellen.
 • Plaats paginanummers: we adviseren je om de paginanummers onderaan, aan de buitenkant te plaatsen.
 • Zetspiegel: hoeveel witruimte je wilt hebben rondom de tekst is persoonsgebonden. In onze template houden we rekening met de gangbare zetspiegel (= witruimte rondom tekst). Zorg altijd dat aan de binnenkant wat meer witruimte is dan aan de buitenkant van de pagina (binnenkant = rechterkant van een even pagina, linkerkant van een oneven pagina).
 • Tips voor Word: we hebben een aantal tips voor het werken met Word op een rijtje gezet, onder andere: paginanummering, zetspiegel, lettertype. Klik hier voor meer informatie.
 • Pdf: op de meeste computers is Adobe Reader (om een pdf te kunnen bekijken) standaard geïnstalleerd. Klik hier als je nog geen Adobe Reader hebt
 • E-book: voor je e-book is het verstandig een apart bestand te uploaden. Klik hier voor tips om je bestand te maken zodat er een goede e-pub uitkomt. Is je e-pub nog niet naar tevredenheid? Klik hier voor tips om je e-pub eenvoudig te kunnen aanpassen.
 • Controleer altijd goed het bestand dat je terugkrijgt!

FAQ

Wat houdt de stap ‘Manuscript’ in?
In deze stap upload je jouw manuscript en verwerken wij dit bestand tot een printklaar document voor jouw boek, en/of wordt de e-pub van je e-book gemaakt. Tevens kun je kiezen of je jouw manuscript wilt laten redigeren en/of je ondersteuning nodig hebt bij de vormgeving.

Moet ik mijn boek laten redigeren?
Nee, dat hoeft niet. We raden je wel aan om altijd je manuscript door een derde te laten beoordelen. Dat kan ook een vriend of een familielid zijn. Het grote voordeel van een derde naar je manuscript laten kijken is dat deze persoon fouten of inconsistenties kan zien waar je zelf overheen kijkt. Dat kunnen spelfouten of de opmaak van je manuscript zijn, maar het kan bijvoorbeeld ook om inconsistenties in je verhaal gaan.

Welk lettertype (font) moet ik kiezen?
Dat mag je zelf bepalen. Wij bieden een ruime keuze aan fonts. Cambria, Times New Roman en Arial behoren tot de favorieten.

Hoe groot moeten de letters zijn?
Ook dat is iets wat zeer persoonlijk is en wat overigens ook per lettertype kan verschillen. De corpsgroottes 10 en 11 worden het meest gebruikt.

Waar begint de tekst van mijn boek?
De eerste pagina (altijd een rechterpagina) van het binnenwerk is het begin van je boek. In de regel start je met een aantal colofonpagina’s:

 • Eerste pagina: alleen de titel van het boek
 • Tweede pagina: leeg
 • Derde pagina: titel van het boek en daaronder de auteursnaam
 • Vierde pagina: auteursnaam, ISB-nummer (indien van toepassing), de naam van de ontwerper, copyright, drukvermelding

Hierna kan je eventueel een voorwoord of inhoudsopgave invoegen. Let erop dat de tekst altijd op een rechterpagina (een oneven pagina) begint.

Hoe kan ik mijn manuscript uploaden?
Je kunt kiezen uit twee mogelijkheden:

 1. Op basis van het door jou gekozen boekformaat download je het sjabloon dat wij ter beschikking stellen en sla je dit in je computer op. Vervolgens kopieer je de tekst en plak je deze in het Word-template. Let goed op dat de instellingen van het Word-template niet worden aangepast. We hebben een aantal templates voor je gemaakt waarin een voorbeeld van de titelpagina en paginanummering is verwerkt. Op basis van het door jou gekozen formaat kun je het bijpassende Word-template downloaden en opslaan. Je schrijft vervolgens je boek in dit template of je kopieert je manuscript in dit template als het manuscript al gereed is. Let er op dat Word bij kopiëren vaak de opmaak van het bronbestand mee-kopieert. Je kunt dit voorkomen door de tekst eerst naar notepad te kopiëren, zie ‘Tips voor het gebruik van Word’.
 2. Je maakt je document gewoon zelf en zorgt er voor dat het formaat van je document overeenkomt met het formaat van het boek dat je wilt hebben.

Je kunt je bestand als Word-bestand of als pdf-bestand uploaden. Let er op dat bij een pdf de lettertypes ingesloten zijn. Leer meer over het insluiten van fonts in een pdf.

Waarom werken jullie met Word?
Word is de wereldstandaard op het gebied van tekstverwerking en nagenoeg iedereen kan ermee werken. Ook is Word prima geschikt om met foto’s, tabellen en grafieken te werken. Uiteraard is InDesign (en Quark) voor de professional de standaard om mee te werken.

Ik wil mijn boek met Adobe InDesign opmaken, wat zijn de aanleverspecificaties?
Als je je boek met Adobe InDesign opmaakt, gebruik dan de volgende instellingen:

 • Zorg dat je InDesign document de juiste pagina-afmetingen hanteert met een bleed (afloop) van 3mm (in alle velden ingevuld, behalve het ‘binnenkant’ (inside) veld)
 • Gebruik Adobe PDF Preset PDF/X-3:2002
 • Verifieer hierbij dat de bleed op 3mm staat en dat alle printer marks uitstaan

Ik kan niet goed werken met Word; kunnen jullie mij helpen met de opmaak?
Ja, klik hier voor de tips en tricks om snel wegwijs te worden met Word. We bieden daarnaast tegen betaling vormgevingsdiensten aan.

Kan ik ook foto’s in mijn boek kwijt? en zo ja: met welke resolutie moet ik rekenen?
Jazeker. Zelfs foto’s met een relatief lage resolutie (tenminste 300dpi) worden al goed geprint.

Tot hoe groot kan het bestand zijn dat ik wil uploaden?
We kunnen bestanden tot 500 Mb aan. Indien je bestand nog groter is, kun je je bestand via WeTransfer.com mailen naar ons met vermelding van je auteursnaam en de titel van je boek. Wij plaatsen het bestand dan voor je.

Kan ik ook een pdf uploaden?
Ja, dat is mogelijk. Hiervoor is het belangrijk is dat de afmetingen van je pdf overeenkomen met het gekozen boekformaat en dat de fonts zijn ingesloten in de pdf. Dat betekent dat alle lettertypes goed worden meegestuurd met het bestand. Alleen dan kan de drukker het bestand goed verwerken en er een mooi boek van maken. Leer meer over hoe je een PDF van een Word document kan maken.

Voor e-books adviseren wij een Word document te uploaden, zie tips voor het opmaken van een e-book.

Wat gebeurt er als ik het verkeerde formaat upload?
Dan schalen wij automatisch jouw bestand in het formaat boek dat je hebt gekozen (dat geldt alleen voor papieren boeken, voor e-books kun je ieder formaat uploaden). We vergroten of verkleinen je document in dat geval. Je krijgt altijd een melding wanneer dit gebeurt. Controleer de pdf die wij je sturen altijd goed!

Hoelang duurt het voordat ik mijn opgemaakte manuscript krijg?
Dat hangt af van hoe zwaar het bestand is dat je uploadt en van de drukte op het systeem. Voor verreweg de meeste boeken geldt een doorlooptijd van vijf tot tien minuten.

Wat moet ik doen als het manuscript er niet goed uitziet?
In dat geval moet je goed je brondocument checken, kijken waar je niet tevreden over bent en dit aanpassen. Wanneer het niet lukt om de pdf die het systeem teruggeeft 100% gelijk te maken aan je Word-document, kun je er ook voor kiezen om er zelf een pdf van te maken. De pdf zal altijd 1 op 1 worden overgenomen. Leer meer over het maken van een pdf. Indien je er helemaal niet uitkomt, kun je altijd contact met ons opnemen.

Wat moet ik doen met de pdf die ik terugkrijg?
Je moet de pdf grondig controleren en kijken of deze helemaal naar wens is. Om hier meer overzicht in te krijgen, raden wij aan om voor de zekerheid een paar pagina’s te printen.

Wat is het minimum aantal pagina’s van een boek bij jullie?
Het minimum aantal pagina’s hangt af van het type en gekozen papier. Hou rekening met de volgende aantallen:

Hardcover:

 • Crème papier (romandruk): 49 pagina’s
 • Wit papier: 79 pagina’s
 • Semi-glans wit papier: 98 pagina’s

Paperback:

 • Crème papier (romandruk): 23 pagina’s
 • Wit papier: 40 pagina’s
 • Semi-glans wit papier: 43 pagina’s

Waar moet ik rekening mee houden bij het opmaken van mijn boek?
Je maakt het binnenwerk van je boek helemaal zelf op. Wij voegen geen pagina’s aan het binnenwerk toe, je boek ziet er dus zo uit als jij het uploadt. Belangrijk is dat de afmetingen van je bestand overeenkomen met de afmetingen van het gekozen boekformaat. Zorg er dus voor dat je bij het maken van je boek deze afmetingen al instelt in het programma waarin je jouw binnenwerk maakt (bijvoorbeeld Word of InDesign). Wanneer de afmetingen niet kloppen, vergroten of verkleinen we het binnenwerk. Hieruit volgt dat de leesbaarheid van je boek kan veranderen.

 • Je binnenwerk moet afhankelijk van het type en gekozen papier een minimum aantal pagina’s bevatten (zie vraag hierboven), omdat het boek anders niet goed in te binden is. Wij voegen geen pagina’s toe aan je binnenwerk. De eerste pagina van je bestand is een rechterpagina. Houd er met paginanummering rekening mee dat de nummering op oneven pagina’s (= rechter pagina) rechts is uitgelijnd en op even pagina’s (= linker pagina) links is uitgelijnd.
 • Maak gebruik van onze templates!

De automatisch gegenereerde e-pub is niet goed, kan ik dat nog verbeteren?
De e-pubconversie doen we automatisch en dat gaat niet altijd helemaal goed. Dat is erg afhankelijk van het bestand dat wordt geüpload. Bij het uploaden van een pdf gaat het vaak niet goed. Indien je e-pub nog niet naar tevredenheid is kun je het volgende doen:

Hoe zit het met auteursrecht?
Als je (delen van) tekst of beeld hebt overgenomen van anderen, kun je te maken hebben met auteursrechten. Voorkom problemen door vooraf toestemming te vragen aan de eigenaar van de tekst of het beeld. Meestal is dat een schrijver, een illustrator of een fotograaf.