Bij het maken van een e-book kun je je manuscript uploaden als Word (.doc / .docx) of EPUB bestand. We ondersteunen hiervoor geen PDF bestanden. Wanneer je een EPUB bestand uploadt, controleren we of dit bestand volledig voldoet aan de EPUB standaard.

Deze handleiding legt uit hoe je een EPUB bestand kunt maken of het EPUB bestand wat ons systeem maakt kunt bewerken. Wanneer je liever je e-book wilt maken met behulp van Microsoft Word, dan kun je alle informatie hierover vinden op deze pagina.

Korte uitleg: hoe werkt een e-book?

Voordat we uitleggen hoe je het beste je EPUB bestand kunt opmaken, is het belangrijk dat we eerst uitleggen hoe een e-book precies werkt, zodat je hiermee rekening kunt houden wanneer je je document opmaakt.

Epubs zijn ‘reflowable’. Dat betekent dat de tekst zich aanpast naar de grootte van het scherm. Bij een kleiner scherm worden zinnen automatisch korter gemaakt en krijgt je boek automatisch meer pagina’s dan bij een groter scherm. Dat betekent dat de opmaak van de het e-book afhangt van de reader waarop het boek gelezen wordt.

Hoe maak of bewerk je een EPUB bestand?

Om een EPUB bestand goed te bewerken, is het belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste programma’s. Een van de beste opties hiervoor is het programma ‘Calibre’. Calibre kun je gebruiken op Windows of op een Mac (Linux is ook ondersteund). Het gebruik van Calibre is volledig gratis.

Alle belangrijke informatie over het gebruik van Calibre op een rijtje:

Controleren of je e-book fouten bevat

Het kan voorkomen dat je EPUB bestand door ons afgewezen wordt omdat het technische fouten bevat. Dat is uiteraard vervelend, omdat het soms moeilijk kan zijn om deze fouten op te lossen.

Om dit zoveel mogelijk te voorkomen heeft Calibre de mogelijkheid om je e-book te controleren op fouten. Deze checks kun je uitvoeren door op het menu Tools te klikken en vervolgens de optie Run check te kiezen. Wanneer er fouten getoond worden, kun je deze automatisch proberen te laten repareren of je kunt ze met de hand proberen op te lossen.

Als er geen fouten meer getoond worden, is de kans groot dat ons systeem je EPUB bestand zal accepteren.

Omslag

Je hebt in Calibre de mogelijkheid om alvast een cover aan je EPUB bestand toe te voegen. Het staat je uiteraard vrij om dit te doen, maar het is niet per se noodzakelijk, omdat je tijdens het publicatieproces (in de stap “omslag maken”) de kans krijgt op een schitterend omslag te ontwerpen.

Mocht je al een omslag hebben en die alvast in je EPUB bestand hebben toegevoegd, let er dan wel op dat de resolutie van de afbeelding hoog genoeg is. Ons systeem haalt je omslag dan uit je EPUB bestand en toont die direct in de stap “Omslag maken”, zodat je daar niets meer hoeft te doen.

FAQ

Een vormgever heeft mijn EPUB bestand gemaakt maar ik krijg foutmeldingen na het uploaden. Wat moet ik doen?

Het kan soms voorkomen dat een vormgever een EPUB bestand heeft samengesteld, maar dat ons systeem dit bestand afkeurt. Dat komt doordat het bestand dan niet volledig voldoet aan de EPUB standaard en wij het helaas niet automatisch hebben kunnen repareren.

In dat geval raden we aan om de foutmeldingen door te geven aan je vormgever zodat de fouten hersteld kunnen worden. Mocht dat niet lukken, neem dan even contact op met support. Wellicht kunnen we je een gedetailleerd advies geven hoe je vormgever het kan oplossen.

Ik heb een EPUB bestand met daarin een omslag geupload, maar ik zie het omslag niet in de stap “omslag maken”

Waarschijnlijk is de resolutie van je afbeelding te laag, of heeft het een lengte/breedteverhouding waarvan wij denken dat de afbeelding niet fraai weergegeven wordt in de verschillende webshops. We raden je aan om een omslag te maken met onze cover designer of in de stap “omslag maken” een omslag met de juiste specificaties te uploaden. Wij voegen deze omslag dan automatisch toe aan je e-book!

Het lukt me niet om het programma Calibre te openen, kan ik ook een ander programma gebruiken?

Jazeker. Er zijn veel verschillende manieren om je e-book te bewerken en verschillende programma’s die je hierbij kunnen helpen. Voel je vrij om een programma te kiezen wat het beste voor je werkt. Het enige wat belangrijk is, is dat je een programma kiest wat een EPUB bestand oplevert dat aan de EPUB standaard voldoet.