Bij het maken van een e-book kun je je manuscript uploaden als Word (.doc / .docx) of e-pub bestand. We ondersteunen hiervoor nog geen pdf bestanden. Wanneer je een Word document uploadt, wordt deze automatisch omgezet naar een e-pub bestand.

E-pubs zijn reflowable. Dat betekent dat de tekst zich aanpast naar de grootte van het scherm. Bij een kleiner scherm worden zinnen automatisch korter gemaakt. Dat betekent dat de opmaak van de het e-book afhangt van de reader waarop het boek gelezen wordt.

Word document

Wanneer je gebruik maakt van een Word document kun je het beste zo min mogelijk opmaak gebruiken. Bij het omzetten van het Word document naar het e-pub bestand, zal de opmaak uit je Word bestand niet altijd goed over worden genomen. Dit kan leiden tot een rommelige e-pub.

Een aantal tips:

  • Epub is een formaat dat speciaal ontwikkelend is voor tekst. Toch kun je in epub ook foto’s en plaatjes gebruiken. Indien je met Word werkt moeten deze op een specifieke manier in het document geplaatst worden. De zogenaamde tekstterugloop van de afbeelding moet in de tekstregel zijn. Om te controleren klik op het plaatje. Je ziet dan het menu opmaak. Daarin zie je dan ook de optie tekstterugloop. Als alternatief kun je op de afbeelding klikken en dan met de rechtermuisknop op afbeelding opmaken klikken. Bij indeling kun je dan op in de tekstregel kiezen.
  • Gebruik geen paginanummers. Aangezien de e-pub reflowable is, kent een e-pub niet echt paginanummers. Dat hangt namelijk van de grootte van de reader af. De paginanummers komen dwars door de tekst op de gekste plekken terug.
  • Maak geen gebruik van standaard tekst in de header en footer.
  • Maak geen inhoudsopgave. De e-pub genereert zelf een inhoudsopgave. Gebruik hiervoor de stijlen “Kop 1”, “Kop 2” en “Kop 3” in Word. Alle teksten die zijn gemarkeerd met een “Kop” worden overgenomen in de inhoudsopgave van de e-pub.
  • Gebruik geen omslag in je bestand. Het omslag maak je in een aparte stap op. Deze wordt door het systeem toegevoegd aan de e-pub.
  • Sluit hoofdstukken af met een “Page break” (). Dit zorgt ervoor dat de e-pub opgebouwd uit kleinere bestanden per hoofdstuk, in plaats van 1 groot bestand. Dit bevordert de snelheid bij het lezen op de readers.
  • Niet alle fonts zijn geschikt voor het lezen op een reader. Daar komt bij dat verschillende readers ook verschillende fonts ondersteunen. Voor onze template gebruiken we Helvetica 11 pt voor de standaard tekst. Dat levert een goed leesbare e-pub op. Voor de IPad worden de volgende fonts ondersteund: Academy Engraved LET, American Typewriter, AppleGothic, Arial, Arial Rounded MT Bold, Baskerville, Bodoni 72, Bodoni 72 Oldstyle, Bodoni 72 Smallcaps, Bradley Hand, Chalkduster, Cochin, Copperplate, Courier, Courier New, DBLCDTempBlack, Didot, Futura, Georgia, Gill Sans, Helvetica, Helvetica Neue, Hoefler Text, Marker Felt, Optima, Palatino, Papyrus, Party LET, Snell Roundhand, Times New Roman, Trebuchet MS, Verdana, and Zapfino
  • Tabellen worden vaak afgebroken omdat ze te breed zijn voor de reader. Je kunt hier beter nette lijsten van maken. Geen cover

Je kunt gebruik maken van ons sjabloon. Dit template is standaard ingericht met colofonpagina’s, een goede zetspiegel, regelafstand en een geschikt lettertype. Je kunt het Word-sjabloon downloaden hier downloaden.

E-pub

Je kunt ook zelf een e-pub uploaden. Je kunt de e-pub dan helemaal volgens eigen inzicht opmaken. Gebruik geen omslag in je bestand. Het omslag maak je in een aparte stap op. Deze wordt door het systeem toegevoegd aan de e-pub.

Je kunt de e-pub helemaal zelf maken. Je kunt ook eerst een Word document uploaden, en vervolgens de e-pub die je terugkrijgt van het systeem gebruiken als basis.

Leer meer over het zelf maken van je e-book

FAQ

Kan ik ook een pdf uploaden als basis van het e-book?
Nee, dat ondersteunen we nog niet. Het uitlezen en automatisch omzetten van een pdf naar een e-pub is erg complex. We zijn wel druk bezig om dit mogelijk te maken.

Kan ik ook zelf m’n e-pub maken?
Ja dat kan. Je kunt ook een e-pub bestand uploaden. Hou er rekening mee dat het omslag later wordt toegevoegd aan de e-pub. De e-pub die je zelf uploadt moet dus geen omslag bevatten.