In deze stap bepaal je zelf de adviesprijs van je boek en de verkoopkanalen waar je boek beschikbaar wordt. Je ziet in een overzicht direct waar je boek te koop is en welke marge je ontvangt voor de door jou gekozen adviesprijs. Je bent vrij om de adviesprijs aan te passen. Doe je dit naar boven, dan betekent dit dat jouw marge zal stijgen. Uiteraard zal een te hoge prijs leiden tot minder verkoop. Naar beneden aanpassen van de adviesprijs betekent dat de marge voor jou omlaag gaat. Jouw marge kan zelfs naar 0 gaan als je een heel lage prijs wenst.

Let op: papieren boeken zijn gebonden aan de ‘Wet op de vaste boekenprijs’. Dit betekent dat de verkoopprijs van je boek overal hetzelfde moet zijn en dat je niet zomaar de prijs van je boek mag aanpassen. Denk dus goed na wat jij een redelijke verkoopprijs voor je boek vindt. Voor e-books geldt deze wet niet.

Tips

  • Denk goed na over de prijs van je papieren boek. Als deze te hoog is, zal je uit de markt prijzen.
  • We adviseren om je e-book aanzienlijk goedkoper te prijzen dan je papieren boek.
  • Voor sommige verkoopkanalen geldt een lagere marge dan voor andere kanalen. Het inschakelen van deze kanalen vergroot je bereik, maar verkopen via die kanalen leveren je logischerwijs een lagere marge op.
  • Voor een papieren boek geldt de Wet op de vaste boekenprijs; dit betekent dat de verkoopprijs van je boek overal hetzelfde moet zijn en je de prijs niet zomaar mag aanpassen. Voor e-books geldt dit niet.

FAQ

Wat houdt de stap ‘Prijs’ in?
In deze stap bepaal jij wat de adviesprijs van je boek wordt en welke verkoopkanalen je boek mogen verkopen.

Hoe werkt de prijsbepaling?
Je bepaalt uiteindelijk zelf de prijs van je boek of e-book. Het systeem berekent automatisch een adviesprijs. Deze is gebaseerd op de kostprijs voor je boek. Denk aan printkosten, marge die boekhandels inhouden, onze marge, je eigen marge en btw. Doordat de berekening automatisch is kan het zijn dat de adviesprijs niet een heel “mooi” bedrag is. Pas dat gerust aan. Ook als je vindt dat je marge hoger of lager moet zijn. Door de verkoopprijs aan te passen, verandert jouw marge automatisch mee.

Wat zijn verkoopkosten?
Dit zijn kosten voor distributie. Daarnaast worden kosten berekend wanneer je extra verkoopkanalen inschakelt, zoals de boekhandel. Een deel van je marge gaat naar de verkoopkanalen.

Ik zie verschillende marges, hoe kan dat?
Jij krijgt, afhankelijk van het verkoopkanaal, een andere marge. Wanneer je jouw boek rechtstreeks via onze webshop verkoopt, zal deze marge hoger zijn dan wanneer je jouw boek verkoopt via bepaalde andere verkoopkanalen.

Waar en wanneer bepaal ik de prijs van mijn e-book?
Zodra je gereed bent met het publiceren van je papieren boek, kun je direct je e-book publiceren. Dan bepaal je ook de prijs van je e-book.

Waar en wanneer bepaal ik de prijs van mijn papieren boek?
Zodra je gereed bent met het publiceren van je e-book, kun je direct je papieren boek publiceren. Dan bepaal je ook de prijs van je papieren boek.

Kan ik de prijs na publicatie nog aanpassen?
Voor papieren boeken geldt de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent dat de verkoopprijs van je boek overal hetzelfde moet zijn en dat je de prijs van je boek niet zomaar mag aanpassen. Zie ook: http://wetten.overheid.nl/BWBR0017452/geldigheidsdatum_09-07-2012

Voor e-books geldt deze wet niet. Daarvan mag je dus de prijs op elk door jou gewenst moment aanpassen!