1. Home
 2. Kookboek lay-out ideeën

Kookboek lay-out ideeën

Schrijf een kookboek

Heb jij een stapel met heerlijke recepten in de kast liggen die met de wereld gedeeld moeten worden? Dan is het tijd om een kookboek te schrijven – het is het perfecte cadeau voor al die mensen die om jouw recepten blijven vragen. Daarbij, is het een unieke manier om al je eigen recepten te organiseren. Gebruik onze kookboek lay-out die, naar onze mening, leidt tot het ultieme resultaat.

Daarbij, als je opzoek bent naar een grotere bekendheid, waarom zou je dan je kookboek niet combineren met een blog of YouTube kanaal om een nog groter publiek te bereiken? Misschien word jij wel de nieuwste influencer chef!

Lay-out ideeën

Deze exclusieve lay-out neemt geen loopje met kwaliteit. Het zal wel tientallen jaren als uw vertrouwde keukenhulp kunnen dienen. Het is echter wel duurder om te drukken en te verzenden dan de andere alternatieven.

 • Omslag Type: Hardcover

  Gemaakt om langer mee te gaan in een kookomgeving

 • Formaat: 193 x 260mm

  Zodat je je ogen niet belast in de keuken

 • Papiersoort: Semi-glans wit

  Voor de beste foto’s van gerechten

 • Omslag Afwerking: Glans

  Voor een exclusieve uitstraling

 • Kleur Binnenwerk: Kleur

  Laat je creaties in volle glorie zien!

Deze no-nonsense lay-out is een lichtere versie van de exclusievere alternatief, waardoor het goedkoper is om te drukken, zonder dat het ten koste gaat van het grote formaat dat leesbaarheid makkelijker maakt.

 • Type Omslag: Paperback

  Lichter dan een hardcover, en goedkoper te produceren

 • Formaat: 193 x 260mm

  Zodat je je ogen niet belast in de keuken

 • Papiersoort: Semi-glans wit

  Voor de beste foto’s van gerechten

 • Omslag Afwerking: Mat

  Voor een exclusieve uitstraling

 • Kleur Binnenwerk: Kleur

  Laat je creaties in volle glorie zien!

Kleiner dan de andere twee alternatieven, maar goedkoper te produceren en te verzenden. Kan worden gebruikt als een keukenagenda om uw recepten te verzamelen. Schrap foto’s om het goedkoper te maken.

 • Type Omslag: Paperback

  Lichter dan een hardcover, en goedkoper te produceren

 • Formaat: 155 x 235mm

  Houdt de verzendkosten laag

 • Papiersoort: Semi-glans wit

  Kan vervangen worden door wit als je geen foto’s gebruikt

 • Afwerking: Glans

  Houd het stijlvol

 • Kleur Binnenwerk: Kleur

  Zwart-wit foto’s van eten zijn niet zo leuk

Kookboek omslag ideeën

Over het algemeen zijn er twee soorten omslagen voor kookboeken. Die met gerechten op de omslag, en die met de chef op de omslag. Tenzij je semi-beroemd bent, raden we je aan het bij eten te houden. Je meest fotogenieke gerecht op de voorkant zetten zal veel meer potentiële lezers aantrekken dan je gezicht, hoe knap je ook bent. Kookboeken zijn voor eten.

Je mag natuurlijk wel een beetje creatief zijn met hoe je het eten op de omslag presenteert. Een mooi tegenwicht voor de standaard social media foto van gerechten is een meer artistieke weergave, zoals je die op een Ottolenghi-boek zou zien.

LOKAAS

Mensen willen dingen koken die ze graag eten, dus is het zinvol om je beste gerecht op de omslag van je kookboek te zetten zodat je de juiste soort kok kan aantrekken.

Om dit voor elkaar te krijgen wil je natuurlijk een schitterende foto van je gerecht gebruiken. Er is niets minder aantrekkelijk dan een slechte foto van een gerecht. Als je niet zo’n goede fotograaf bent, vraag dan om hulp bij vrienden en familie, of huur misschien een professional in.

MINIMALIST

Kookboeken met een overheerlijk gerecht op de voorkant zijn wel mooi, maar ze zijn ook de norm. Als je daar afstand van wilt nemen, kun je altijd proberen aan de andere kant van het spectrum te beginnen.

Eerlijk gezegd kan het tegenwoordig niet mis gaan met een strakke, minimalistische esthetiek. Natuurlijk moet je bij een dit soort omslagen de focus van je boek communiceren via de titel, de kleuren, en eventueel de visuele elementen.

OUDERWETS

Als je oudere kookboeken bekijkt, zul je zien dat er op de omslag vaak helemaal geen foto’s of voedselgerelateerde afbeeldingen staan. Hetzelfde geldt voor kookboeken met een bepaalde focus op techniek of theorie.

Ons voorbeeld hier is vrij kleurrijk, maar je zou het gemakkelijk kunnen versimpelen door alleen tekst op een achtergrond van één kleur kunnen zetten. Aangezien je geen duidelijke afbeelding gebruikt, is het waarschijnlijk een goed idee om na te denken over wat je met je omslag wilt communiceren, en hoe je dat het beste kunt doen met alleen tekst en kleur.

Je kan ook handige tips krijgen over het opmaken van je manuscript en het ontwerpen van je omslag op onze blog!